Singurul “obstacol” intre noi si mult asteptatul (de catre copii ) Legoland (vezi impresii aici) era Valea Rinului pe care ne-o doream de mult timp sa o vedem. Si pe care speram sa ajungem peste 2 ani din nou cand ne dorim sa petrecem mai mult timp acolo.

Amsterdam - circuit

Pentru ca insumeaza o multime de castele, mai mult sau mai putin intretinute, publice sau private, Valea Rinului  rivalizeaza ca frumusete cu Valea Loarei.

Valea Rinului - map

De-a lungul Rinului, pe o distanta de numai 65 de km, cunoscuta sub numele de The Middle Rhine Valley (Valea Rinului Mijlociu) (detalii aici), au fost construite 40 de fortarete si castele de poveste, toate ridicate intre doua orase importante: Mainz si Koln.

Valea Rinului - road Valea Rinului - stahleck castle

Castelul Stahleck, una dintre proprietatile Episcopului Elector de Cologne. Localitatea Kaub se mandreste cu un alt edificu incarcat de istorie, construit initial ca turn de aparare si luand mai apoi forma unui superb castel.

Valea Rinului - castle

Exista cateva zone de trecere cu bacul de pe un mal pe altul, costurile fiind de 4 euro/masina si 2 euro/pers.

Noi am optat sa mergem pe malul stang al Rinului si principalul castel ce doream sa il vedem era Marksburg.

Am ajuns si am lasat masina in parcarea ce ne-a costat 2 euro/zi si am inceput un urcus de aproximativ 15 minute spre castel.

Valea Rinului - marksburg castle parking

Am ajuns la intrare, am cumparat biletele de intrare si am asteptat ghidul ce urma sa ne insoteasca. Preturile erau :

Tour Prices 2014/2015
in groups of 20 or more
€ 6,00 € 5,50
€ 5,00 € 4,50
€ 4,00 € 3,50

Am inceput turul castelului si am admirat incaperile, turnurile de aparare, costumele acelor vremuri dar si Rinul se se afla la poalele dealului pe care era ridicat castelul.

Valea Rinului - marksburg castle tour Valea Rinului - marksburg castle rhin view

Amplasat pe versantul muntelui la poalele caruia se intinde orasul Branbach, caruia regele Rudolph de Hapsburg  i-a conferit dreptul de oras – cetate in anul 1276. Marksburg si-a pastrat arhitecturra neschimbata din 1170, deoarece este printre putinele castele care nu a fost distrus de catre nici o armata. Castelul a fost ridicat de catre cei mai mari arhitecti ai timpului. Ei au studiat atunci locul de amplasare si au propus versantul muntelui intelegand ca nu va putea fi atacat nici de pe uscat, dar nici dinspre Rin. Castelul a apartinut contilor palatini, apoi contilor Katzenelnbogen, iar mai apoi contilor de Hessen.

Valea Rinului - marksburg castle soldiers Valea Rinului - marksburg castle view

Am plecat mai departe, am lasat castelul Pfalzgrafenstein in urma si cautam celebra statuie a lui Loreley, simbolul Rinului si o lostrita locala.

Castelul Pfalzgrafenstein, asezat strategic pe o mica insula, in mijlocul fluviului. Ridicat la inceput de secol 13 de catre Lewis Bavarianul, acest castel servea drept punct vamal pentru navigatori. Castelul a fost cucerit o singura data, in toamna anului 1504.

Valea Rinului - island

Acest traseu este indiscutabil unul romantic, aici aflandu-si izvoarele insusi romantismul german, dovada in acest sens fiind statuia frumoasei Lorelei, celebra eroina a operei compusa de Heinrich Heine – cel mai mare poet romantic german.

Valea Rinului - loreley

Statuia se afla in apropierea orasului Goarshausen, vis –a vis de Castelul Katz si fortareata Rheinfels, situata in apropierea orasului St. Goar. In acest loc in care stancile se inalta la peste 120 de metri, iar adancimea nu trece de 25 de metri,  malurile sunt foarte apropiate, locul in care este amplasata statuia fiind considerat unul foarte periculos datorita curentilor de apa foarte puternici. Vasele care circulau in aceasta sectiune fluviala isi transmiteau reciproc semnale luminoase de avertizare denumite “wahrschau” deoarece aici multe dintre ele si-au gasit sfarsitul. Legenda originala a frumoasei Lorelei nu are nimic misterios in chintesenta sa, dar Heine a transformat personajul intr-o frumoasa sirena cu parul balai care statea pe stanca deasupra Rinului pieptanandu-si parul lung si auriu, momind cu vraja cantecelor ei marinarii naivi.

Am lasat celalalt mal al Rinului sa il descoperim intr-o excursie viitoare pentru ca aceasta zona este intr-adevar romantica si deosebita. Iar putin romantism dupa 2 saptamani de circuit nu strica niciodata 🙂