Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Gent – Belgia | Orasul meu preferat din Belgia

Posibil ca afirmatia din titlu sa nasca polemici sau intrigi intre calatori, dar pentru mine Gent reprezinta cel mai frumos oras din Belgia. Nu e la fel de mare si plin de atractii ca Bruxelles (vezi impresii aici), cochet si foarte cautat ca si Bruges (vezi impresii aici) sau incarcat de istorie ca Anvers (vezi impresii aici) dar are acel ceva ce m-a atras inca de la inceput si m-a facut sa ma indragostesc de el.

L-am vazut si toamna dar si primavara, si dimineata dar si la apus si de fiecare data l-am gasit interesant, cochet si mereu gata sa ma lase sa il descopar. E interesant ca la sfarsit de noiembrie sa stai pe terasele “ajutate” de aeroterme si sa te delectezi cu o bere locala in timp ce turistii “trag” cadre  dupa cadre , sau primavara sa admiri rasaritul in timp ce orasul se trezeste la viata.

Gent - kerenmakt

Generalitati despre Gent

Daca intrebati belgienii unde si-ar dori sa calatoreasca in tara lor, multi va vor spune despre orasul prietenos Gent. Avand mare parte a centrului orasului interzis pentru autoturisme, ei iti vor mai spune probabil ca al treilea cel mai mare oras din Belgia este mai usor de explorat cu bicicleta sau cu barca, de-a lungul canalelor elegante.

Desi nu este o destinatie turistica frecventata des de turisti, Gent fiind un oras mai micut, plin cu studenti, acesta suprinde prin obiective si atractii turistice, cu cafenele in care poti zabovi cat doresti, restaurante cu preturi rezonabile si o energie vibranta.

Gent are multe in comun cu Bruges. Este un oras cu numeroase cladiri medievale si tezaure artistice, ramase de pe vremea cand era un centru comercial  prosper. Apele linistite ale canalelor sale oglindesc frontoanele vechilor case de bresle mestesugaresti si turlele inalte, care se profileaza de secole pe cer. Oricum, spre deosebire de Bruges, orasul istoric si prosper Gent a urmat un alt drum, devenind la inceputul secolului al XIX-lea primul oras industrial al Belgiei. Tot aici se afla o universitate mare si renumita care explica afluenta sudentilor.

gent - korenmarkt

Gent emana o maretie anume, data de catedrale, de teatre si de opera sa. Are in acelasi timp si o parte intima, iar labirintul stradutelor sale medievale, incluzand cea mai mare zona pietonala din Europa, il face ideal pentru plimbari. De aceea, nu este de mirare ca Gent ramane orasul preferat de majoritatea turistilor care vin regulat in Flandra, dar si al meu.

Gent este un port si centru economic reprezentativ al industriei textile. Din punct de vedere al organizarii spatiului urban in Belgia distingem regiunea urbana centrala (Bruxelles – Anvers – Gent). Alaturi de Bruxelles si de Anvers, Gent este o mare  metropola, cu aproape 500.000 de locuitori. Construit pe cateva insule la confluenta raurilor Lis si Escaut, Gent este citadela spirituala a Flandrei si locul nasterii lui Carol Quintul.  Atat Brugges, cat si Gent, au fost candva porturi prospere datorita canalelor formate prin devierea raurilor. Astazi excursiile pe canal sunt foarte apreciate iar ambarcatiunile pleaca din mai multe locuri din centrul orasului.

Scurt istoric

Romanii au intemeiat pe aceste locuri o asezare care in sec. V a fost cucerita de franci. Incepand din sec. VII aceasta s-a dezvoltat in jurul manastirilor St. Bavo si St. Pierre, pentru ca mai apoi sa fie devastata de normanzi. In sec. IX a intrat sub protectia contilor de Flandra, mai precis a lui Baldwin/Baudouin „Brat de fier”  care a ridicat o fortareata pe locul actualului Castel Gravensteen, care va fi reconstruita ulterior din ordinul lui Filip de Alsacia.

Gent - canals

In sec. XI Gent a devenit un mare centru al industriei textile si al doilea mare oras nord-european, dupa Paris si inaintea Londrei. La 1350 avea o populatie de 60.000 de locuitori.  Intre negustorii organizati in bresle si corporatii si aristocratie au aparut disensiuni care au dus la revolte. Ceea ce vedem noi azi in Gent, ca turisti, este rezultatul ambitiilor celor doua clase sociale: pe de o parte, casele breslelor si cladirile cu destinatie administrativa, iar pe de alta, castelele si celelalte resedinte nobiliare.

Revenind la istoria Gentului, amintim ca intre sec. XIV-XIX orasul s-a aflat succesiv sub stapanire burgunda, habsburga, spaniola, franceza, din 1815 pana in 1830 a apartinut Regatului Unit al Tarilor de Jos iar mai apoi Belgiei. Dar, spre deosebire de Bruges, Gent s-a dezvoltat mai lin, ajungand la inceputul secolului XIX primul oras industrial al Belgiei si unul dintre cele mai mari din Europa. Din 1816 este si un important centru universitar.

Obiective turistice

Sub atenta supraveghere a Castelului Gravensteen sau Castelul Contilor, orasul se mandreste cu Casa Operei, 18 muzee, 100 biserici si peste 400 de cladiri istorice. Cel mai vizitat loc din Gent este catedrala Sfantul Bavo care adaposteste o faimoasa capodopera, Adoratia mielului mistic pictat de catre fratii Jan si Hubert van Eyck, in anul 1432. Nici un alt oras belgian nu are atatea cladiri protejate cum are Gent-ul: cele 400 de biserici, podurile dar si casele orasului transpun vizitatorul intr-o epoca de mult trecuta.

Gent - kerenmakt1

Fiind un oras relativ compact, este usor de descoperit la pas si chiar recomandat pentru ca doar asa poti sa ii simti farmecul.

Transportul in comun din Ghent este bine organizat si usor de folosit. Insa mult mai bine ar fi sa inchiriati o bicicleta deoarece accesul lor este permis in centrul vechi si veti putea explora întreaga localitate intr-un mod usor si confortabil. De altfel, foarte multi oraseni folosesc acest mijloc de transport.  Un alt tur foarte popular este cel de la bordul barcilor ce traverseaza canalele orasului. Preturile sunt accesibile iar o asemenea escapada durează circa 45 de minute, timp in care veti putea admira principalele atractii ale orasului.

Periplul prin Gent incepe in Korenmakt – piata de grane, marginita in epoca medievala de casele breslelor, din care nu s-a pastrat, din pacate, decat Casa zidarilor, situata vizavi de Saint Nicolas si usor de identificat datorita giruetei. Piata a fost transformata in urma cu douazeci si ceva de ani in cea mai mare zona comerciala pietonala din Europa. Magazinele cu dantele, suveniruri si ciocolata se deschisesera si atrageau toate privirile. De aici se deschidea o privesiste urbana superba: trei turnuri maiestuoase, cele ale bisericilor Saint Bavo si Saint Nicolas, plus Belfort.

gent - st nicholas and belfry

Sint-Niklaaskerk a fost construita in stil gotic Schelde intre sec. XII-XV, in onoarea Sfantului Nicolae din Myra, protectorul comerciantilor. Frumusetea sa austera este minunat scoasa in evidenta de piatra gri-albastruie provenita din regiunea Tournai. Unul din elementele care ii dau unicitate este turnul mare, ridicat nu deasupra intrarii principale, ci intre nava si transepturi, astfel incat lumina sa patrunda direct inauntru. Este inconjurat de turnulete mai mici plasate in colturi.

Sint-Baaskskatedraal poarta numele unui sfant local – in franceza, Saint Bavo sau Bavon. A fost ridicata timp de trei secole, incepand din 1290, pe locul unei capele romanice datand din anul 942 si inchinata Sfantului Ioan Botezatorul. Multi vizitatori se inghesuiau la intrare, caci este renumita si pentru amvonul reprezentand „triumful adevarului”, o lucrare baroc-rococo realizata intre 1741-1745 din lemn de stejar si marmura, pentru vitraliile platite de Carol Quintul, picturile din capele ale unor artisti celebri precum Rubens, dar mai ales pentru una dintre cele mai cunoscute comori culturale ale Europei de nord: polipticul Mielul Mistic.

gent - korenlei1

Pentru a admira aceasta lucrare, considerata de specialisti capodopera absoluta a picturii medievale, trebuie sa achiti o taxa mica, caci este expusa separat, intr-o capela din stanga intrarii.

Retablul Adoratia Mielului Mistic (in flamanda „Het Lam Goods”, adica „Mielul lui Dumnezeu”) a fost terminat si instalat ca piesa de altar in 1432. A fost comandat de epitropul bisericii Sf. Ioan Botezatorul (devenita ulterior Catedrala Saint-Bavon) pictorului Hubert van Eyck, fiind finalizat, dupa moartea acestuia (1426) de fratele sau Jan. Paternitatea lucrarii nu a stat sub semnul intrebarii datorita unei inscriptii care il indica pe Hubert drept cel care a demarat executia sa iar pe mult mai cunoscutul sau frate drept „secundus”. Expertii au ajuns la concluzia ca majoritatea panourilor au fost realizate de Jan, dar proiectul in ansamblul sau si constructia cadrului ii apartin lui Hubert, care a contribuit si la pictarea unor panouri.

Este opera de arta cea mai frecvent furata in istorie (13 furturi in sase secole, plus alte 6 furturi partiale) si totodata una dintre cele mai influente picturi realizate vreodata.  Cuprinde 12 panouri, patru in centru si cate patru pe fiecare latura, care se pot rabata cu un mecanism care a fost distrus in timpul vandalismelor produse de iconoclasmul protestant la mijlocul sec. XVI.

gent - belfry

Sa revenim insa pe strazile din Gent pentru a admira al treilea turn vizibil din Korenmarkt: Belfry/Belfort. Clopotnita cu ceas, de 91 m inaltime si cu un balaur aurit in varf, este din 1380 simbol al orasului autonom iar cele 54 de clopote ale sale au dat alarma sau, dupa caz, au fost trase in semn de sarbatoare de nenumarate ori de-a lungul secolelor. Cladirea dreptunghiulara in stil gotic lipita de turn este Halle aux draps, hala de panzeturi, construita intre 1425-1445.

Am admirat mozaicul multicolor al Groot Huis, fostul Royal Dutch Theatre in stil neoclasic de la sfarsitul secolului XIX, dupa care ne-am indreptat spre masiva Stadhuis, primaria orasului, o constructive  gotico-renascentista ridicata, cu mai multe corpuri de cladiri, din 1482 pana spre finele veacului XVI.

gent - gravesteenn castle

Extrem de bine conservat este Castelul contilor – Gravesteenn, castelul regilor din Flandra, careeste una dintre cele mai puternice cetati cu santuri din Europa de Vest. Castelul este inconjurat de raul Lieve si a fost construit intre 1180 si 1200 la comanda lui Filip de Alsacia. Cladirea imita stilul castelelor siriene sii mpreuna cu Castelul din Bruges, Gravensteen a fost resedinta familiilor regale, reprezentand modele unice ale artei medievale.  Baudoin, conte de Flandra, a fost cel care, la jumatatea secolului IX, a consolidat vechea fortareata romana pentru a apara orasul de normanzi. In sec. XIII Filip de Alsacia i-a adaugat noi sali si 25 de turnuri laterale. Castelul a fost folosit ca inchisoare si sediu al Curtii Supreme de Justitie a Flandrei iar acum gazduieste  un muzeu de arme si instrumente de tortura.

Gent - gravesteenn

Graslei si Korenlei sunt puncte de plecare pentru calatorii pe canal. Cele doua cheiuri sunt strajuite de casele cu frontoane ale breslei negustorilor si comerciantilor, ce dateaza din secolul al XII-lea. Sint-Michielburg, podul de la capatul sudic ofera cea mai frumoasa panorama asupra orasului.

gent - korenlei1

Ca si in Bruges, nici o vizita nu se poate incheia fara o mica croaziera pe canalele orasului. Te poti imbarca intr-o plimbare pe canalele Gent-ului de la cheiul situat langa Pont Saint Michel, podul de pe care se deschid panorame superbe spre cele trei turnuri. Costul croazierei de circa 45 de minute a fost de 8 euro iar calatoria a fost deopotriva si una in timp, presarata cu explicatiile in engleza si franceza ale „capitanului”.

Gent - korenlei

Desi nu este o destinatie turistica frecventata des de turistii romani, Gent surprinde prin numeroase obiective si atractii turistice. Chiar daca aceste locuri de vizitat din Gent nu se ridica la maretia si grandoarea celor din capitala Belgiei, pot constitui un motiv pentru care alegeti Gent ca destinatie de vacanta.

2 Comments

  1. Cristian Berbece

    Foarte bine documentat articolul, plimbarea cu barca suna foarte tentant

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: