Cetatea Liteni (detalii aici) este una dintre cele mai pitoresti cetati-ruine medievale din zona Transilvaniei asa cum aveam sa descoperim pe cont propriu cand ne-am hotarat sa mergem intr-o drumetie de weekend.

Am pornit din Cluj pe traseul  Cluj-Napoca – Floresti – Luna de Sus – Vlaha – Savadisla – Lita – Liteni – Sacel – (cotiti la dreapta pe 107N – drumul spre Valea Ierii) – Moara de Padure.

Desi surprinzator, cetatea Liteni este cel mai usor accesibila din satul Moara de Padure de unde incepi urcusul spre cetate si nu din Liteni. Urcarea incepe de langa o casa de vacanta ce parea in paragina.

Cetatea Liteni - trip start

Din pacate, drumul spre cetate nu e marcat in vreun fel, motiv pentru care putini stiu ca de aici, din acest satuc de munte, se poate ajunge foarte usor la vechile ziduri ale unei cetati medievale. E pacat ca nu stim sa exploatam la adevarata valoare aceste obiective turistice!

Cetatea Liteni - view

De-aici urmezi drumul prin padure, de-a lungul paraului ce trebuie sa ramana in partea dreapta cum urcati, trecand prin padure, pana cand drumul devine o poteca si se iese sus pe un platou de unde se vad ruinele cetatii.

Cetatea Liteni - panorama Cetatea Liteni - valley

Inaintand pe cararea lata, prin padure, pare la un moment dat ca se termina drumul. In schimb, urci inspre stanga, pe cararea ingusta. Chiar acolo, cararea nu-i foarte clara, insa dupa 10-15 metri, devine evident ca te scoate din padure.

Cetatea Liteni - area view Cetatea Liteni - panoramic view

Iesind din padure, vezi cetatea in partea stanga, stanci colturoase in fata, parapante colorate pe cerul albastru. Iar vantul bate mai puternic. Urcusul spre cetate dureaza cam 25 de minute si nu e greu, dar noi ne-am hotarat sa facem si un mic picnic asa ca rucsacii s-au populat si ingreunat rapid..

Cetatea Liteni - picnic Cetatea Liteni - castle

Am urcat pe primele stanci pentru a admira cetatea de sus, dar am mers si sus la cetate de unde se poate admira intreaga vale. Erau cativa turisti in zona dar si niste ciobani ce isi pasteau oile si vitele, ce au intrat rapid in vorba cu noi.

Cetatea Liteni - rocks

Iata si cateva repere istorice interesante:

Cetatea Liteni este o cetate medievala construita la 3 km sud-vest de satul Liteni, judetul Cluj. Aflata deasupra Vaii Iara, pe o stanca, cetatea este inscrisa pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj. Era atestata documentar prin anul 1324, sub numele de „Castrum Leta”. In anul 1405, imparatul Sigismund de Luxemburg a daruit cetatea orasului Cluj, iar ulterior a impartit mosiile cetatii in trei parti. In februarie 1562, in urma unui asediu, cetatea a fost grav avariata din cauza exploziei magaziilor de pulbere aflate in subteranele cetatii.

Padurile din vecinatate, alaturi de ruinele cetatii, i-au fost daruite lui Geczy Janos in 1569. Din aceasta perioada, isi trage cetatea si numele de „Cetatea Geczy”. Timp de mai bine de un secol, Geczy Janos si descendentii sai au transformat cetatea intr-una locuibila, din nou.

Cetatea Liteni - cliffs

Pe Harta Iosefina a Transilvaniei (1769-1773), cetatea apare sub denumirea de ,,Vechiul Castel”. Iar localnicii din Baisoara sau Valea Ierii o cunosc, asa cum am aflat, ca fiind ,,cetatea lui Gelu”. Nu se cunosc motivele exacte ale abandonarii definitive a cetatii. Probabil ca acest lucru s-a petrecut in timpul luptelor Curutilor, la inceputul secolului al XVIII-lea.

Dupa un picnic reusit, stropii de ploaie ne-au gonit mai repede decat ne doream spre casa dar multumiti ca am petrecut mai mult de o jumatate de zi in mijlocul naturii. Copiii comparau pe masina experienta de la Cetatea Coltesti (vezi impresii aici) si nu se hotarau unde le-a placut mai mult.