Harghita este un loc in care revenim de fiecare data cu placere fie in drumul nostru spre Bucovina, fie pentru un weekend prelungit ca si acum. Si daca despre Sovata , lacul Sfanta Ana sau lacul Rosu am mai scris, incercam sa descoperim si alte obiective turistice din zona.

Dupa un alt weekend petrecut sa descoperim bisericile fortificate din zona Sibiului, ne-am stabilit cartierul general in pasul Bucin, intr-o locatie superba cu toate facilitatile si in mijlocul naturii, de unde am inceput sa exploram sau sa (re) descoperim zona.

harghita - barajul zetea

Desi am fost aproape anual prin cheile Bicazului si lacul Rosu in ultimii 6-7 ani, de fiecare data placerea copiilor cel putin, a ramas aceeasi. Si cum sa refuzi o plimbare pe lac cand soare e generos si caldura verii te imbie la racoare.

harghita - lacul rosu

Lacul Rosu este una dintre cele mai mari lacuri de baraj natural format pe teritoriul Romaniei si face parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas. Este situat la poalele muntelui Hasmasul Mare, in apropierea Cheilor Bicazului, la 26 km de orasul Gheorgheni, fiind accesibil de pe drumul national DN12C.

Lacul s-a format in anul 1837, in urma unor furtuni si ploi torentiale, prin surparea unei portiuni din muntele Ghilcos spre poalele masivului Suhard, barand valea raului Bicaz.

Culoarea rosie a lacului este data de argilele bogate in oxizi de fier, aduse de Paraul Rosu si depozitate in lac. Totodata, rocile de aceeasi culoare ale masivului Suhard accentueaza culoarea rosie a lacului.

Urmatoarea oprire nu are cum sa nu fie Cheile Bicazului.

harghita - cheile bicazului

Cheile Bicazului sunt situate in nord-estul tarii, in Muntii Hasmas, fiind considerate unele dintre cele mai frumoase chei cu acces turistic din Romania. Formate de apele raului Bicaz, cheile sunt traversate de DN12C si fac legatura dintre doua zone istorice ale Romaniei: Moldova si Transilvania.

harghita - cheile bicazului1

Stanci verticale si de inaltimi apasatoare, parauri de munte, cascade mai mari si mai mici si pesteri alcatuiesc curiozitatile Cheilor.

De aici , ne continuam traseul spre un parc tematic ce se re-deschidea in ziua aceea, Mini Transilvania din Baile Seiche (Harghita)la cativa kilometri de Odorheiul Secuiesc. Evident ca nu am putut sa nu facem o comparatie cu Mini Europe vazut la Bruxeles 🙂

harghita - mini transilvania

Un parc cu zeci de cladiri monumente istorice si de arhitectura din Transilvania, manastiri, castele, biserici fortificate, realizate la scara redusa si care e in dezvoltare. In expozitia in aer liber pot fi admirate, intre altele, Castelul Corvinilor, Biserica fortificata din Biertan, Castelul Bran, Cetatea Devei sau Cetatea Fagaras in miniatura. Erau 21 de exponate si intentia este sa se ajunga la 80 de miniaturi in viitorul apropiat.

harghita - mini transilvania1

Monumentele reproduse fac parte din Patrimoniul mondial UNESCO sau din Patrimoniul National.

Zetea se poate accesa pe drumul judetean care leaga Gheorgheniul de Odorheiu Secuiesc DJ 138. Distanta rutiera din Odorheiu Secuiesc(Harghita) pana la Zetea este de 12 km.

harghita - barajul zetea

Barajul Zetea (Harghita)a fost construit captand apa Tarnavei Mari. Raul izvoraste din Muntii Gurghiului are 221 km, si se varsa in Mures pe la Blaj. Motivele constructiei au fost crearea unei surse de apa pentru localitatile din jur, electricitatii prin montarea unei hidrocentrale si nu in ultimul rand combaterea inundatiilor.

harghita - barajul zetea1

In barajul Zetea (Harghita) incap 50 milioane metri cubi de apa, lungimea lacului este de 2,5 km, iar latimea cea mai mare 800m. Din punct de vedere turistic varful este in luna august iar din facilitatile oferite de barajul Zetea enumeram scaldatul si folosirea ambarcatiunilor (caiac pentru copil) , o partida de pescuit, o drumetie eventual pe bicicleta sau ATV .

Cascada Varsag (Csorgokő) – Harghita

Drumul folosit a fost DJ138B langa lacul de acumulare dupa care am traversat raul Tarnava Mare si ne-am continuat drumul in valea acestuia. Va urma o intersectie cu un drum pietruit la dreapta. Pentru a nu rata intrarea (deoarece nu gasim nici o inscriptie in limba romana) se vor gasi patru indicatoare din lemn in forma de sageata montate pe un stalp. Pe acestea scrie de sus in jos:Tálasbérce, Vizesés 3km, Forráskóze, Solyomkő. Pe noi ne-a interesat vizesés (cascada) aflat la 3 km. Urmeaza un drum lung care va prafui orice masina de asemenea conditiile de drum impun o circulatie moderata cel mult in viteza a doua.

harghita - cascada varsag

Cascada se afla la aproximativ 50 de m de parcarea improvizata din padure. Tot aici ne putem cumpara cozonacul secuiesc (Kürtős kalács) proaspat copt la fata locului. Cascada o gasim urmand poteca marcata.

harghita - cascada varsag1

Denumirea cascadei Csorgokő inseamna totusi Piatra care picura. Cascada se afla pe Paraul Fantana Mare si dupa ce ne-am catarat la marginea de sus putem sa ne plimbam inca 500 m pentru a vedea izvoarele paraului 7 la numar. Locul se numeste La cele 7 izvoare.

harghita - cascada varsag2

De acolo se mai poate urca pana la Culmea Tálas un punt de belvedere pentru a observa zona superba.

De aici, pe drumul de intoarcere spre Bucin, aveam ca ultim obiectiv Statuia Inima lui Isus, ce ne trimite cu gandul automat la binecunoscuta statuie a lui Isus din Rio de Janeiro.

Statuia Inima lui Isus, este situata in satul Bisericani, comuna Lupeni, jud. Harghita si este ampalsata pe varul muntelui Gordon, la o inaltime de 946 metri. Aceasta este la o distanta de 10 km de Odorheiu Secuiesc.

harghita - statuia inima lui Isus

Statuia poate fi vizitata oricand, nu este nicio restrictie si nu se percepe nicio taxa de vizitare.

Pentru a ajunge la ea, noi am intrat in satul Bisericani si am urmat drumul asfaltat. La un moment dat, drumul se bifurca. Acolo trebuie sa o luati pe partea stanga. Veti observa indicatoare care va indruma spre statuie. Pe aceste indicatoare scrie “Kilato”. Se poate urca cu masina pana la statuie. Drumul se transforma intr-unul forestier, pe alocuri destul de inclinat, dar nu sunt gropi, se poate merge si cu o masina mica. Trebuie doar sa urmati calea, care desi pare a se indeparta de statuie, ocoleste si va duce exact la destinatie.

harghita - statuia inima lui Isus1

Fundatia turnului are o inaltime de 1,2metri, iar suprafata acesteia este sub forma de piramida si are 121mp.

Statuia Inima lui Isus este impresionanta prin dimensiune, aceasta are o inaltimea de 22,5 metri.

Cadrul este din otel zincat iar mantalele, mainile si capul sunt din otel inoxidabil, iar sfintirea a avut loc in data de 17 august 2013.

harghita - statuia inima lui Isus3

Lucrarea apartine artistului Zavaczky Walter din Odorheiu Secuiesc, cheltuielile pentru realizarea acesteia revenind patronului fabricii de lactate Gordon.

De aici se poate observa panorama tinutului. In acest loc este amplasata o imagine pe care sunt notate mai multe localizari geografice importante, cu explicatia in limba maghiara.

harghita - statuia inima lui Isus2

Noi am urcat pe scarile metalice, pe care nu se aluneca, prevazute cu balustrade, pana in varful statuii. Imaginea de acolo este cuprinzatoare. Este o experienta interesanta.

Evident ca Sovata si Salina Praid trebuie sa fie printre obiectivele din zona, dar probabil ca fiind de prea multe ori nu le-am mai bifat decat in treacat.

Tinutul Secuiesc merita vizitat cu precadere vara pentru ca este extrem de ofertant.