Lacul Sfanta Ana este o dovada ca Romania este absolut superba, cu peisaje de vis ce merita descoperite inainte de a colinda lumea in lung si lat. Asa ca, pe cat posibil, weekendurile le dedicam tinuturilor noastre pentru a le oferi posibilitatea copiilor de a-si descoperi si indragi tara.

Asa ca, pornim spre Harghita pentru a descoperi două rezervații naturale: Tinovul Mohos si lacul Sfanta Ana.

lacul Sf. Ana - lac2

Scurt istoric

Lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romani, este flancat de munti acoperiti cu paduri dese, fiind situat in apropiere de Baile Tusnad, la altitudine de 900 de metri.

lacul Sf. Ana - padure

Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic pastrat intreg in sud-estul Europei. S-a format intr-unul din craterele geamane ale Ciomatului Mare care este membru al grupului de munti Ciomatu si se afla la o altitudine de 950 m deasupra nivelului marii. Lacul cu o forma de cerc are o suprafata de 22 hectare, o circumferinta de 1737 m si o adancime medie de 4 m. Lacul Sfanta Ana are izvor, adaosul de apa al lacului este obtinut din apa de ploaie si zapezile muntilor care il inconjoara, zapezi care se topesc primavara. Lacul este separat de mlastina de turba numai de o coama ingusta.

lacul Sf. Ana - view

Cum se ajunge la Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana se afla la o distanta de 55 de kilometri de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 de km de Municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv 33 km de orasul Targu Secuiesc. Lacul Sfanta Ana poate fi accesat prin legatura DN12 (Miercurea Ciuc-Sfantu Gheorghe) din punctul de intersectie cu drumul judetean 113 din localitatea Bixad. Dinspre Targu Secuiesc poate fi atins din directia Turia pe DN 113.

lacul Sf. Ana - padure1

Lacul Sfanta Ana

Dar pana sa ajungem sa vedem lacul trebuie sa ne inarmam cu putin rabdare pentru ca ploaia aproape ca nu a contenit in prima zi, scuza perfecta sa lenevim la piscina si sa ne relaxam la sauna, masaj si alte privilegii ale locatiei.

lacul Sf. Ana - piscina

Copiii cu siguranta nu s-au suparat pentru ca ce poate fi mai frumos decat sa stai toata ziua in piscina si afara sa ploua cu galeata 🙂

Pe cand ploaia s-a oprit, incarcati cu energie pornim spre lac. Cand……surpriza: urcarea spre lac era blocata datorita unei etape in campionatul national de raliuri ce se desfasura pe acea portiune. Asa ca, renuntam dar ne intoarcem a doua zi.

lacul Sf. Ana - piscina1

Vremea superba, cu un soare darnic ne face sa ajungem pe nesimtite in parcarea amenajata, unde pentru 24 lei pentru 3h ai posibilitatea sa iti parchezi masina dar sa ai si un ghid inclus intr-o vizita la Tinovul Mohos.

Zona e plina de ursi ce se plimba nestingheriti, ghidul spunand ca sunt inregistrate 60 de exemplare in aceasta zona. Am fost norocosi sa vedem unul in libertate la cativa zeci de metri de noi.

lacul Sf. Ana - urs

Raliul ce isi desfasura o noua runda in zona a blocat practic alti turisti sa urce, motiv pentru care am avut aproape exclusivitate in zona. Am coboram agale la lac si eram doar noi si comerciantii ambulanti ce isi deschideau portile micii lor afaceri.

lacul Sf. Ana - lac

Peisajul este o bijuterie, ne aminteste putin cu Lacul Albastru desi culoare apei difera, parca ne-am afla intr-o carte postala. Lacul, de forma aproape rotunda, inconjurat de padurea de brazi, sclipea in bataia soarelui. Apa este foarte curata, si are o puritate apropiata de cea a apei distilate. Asa se explica claritatea lacului dar si frumusetea lui.

In dreptul singurului chiosc, pe marginea lacului, exista un ponton spre deliciul doritorilor de fotografii. Bancuri intregi de pestisori inotau in apropiere, spre incantarea adultilor, dar mai ales a copiilor!

lacul Sf. Ana - ponton

Langa ponton erau ancorate mai multe barcute albe in interior, care sunt o atractie in plus pentru cei care merg acolo…

La vreo 200 de metri de ponton este si o biserica , capela Sfanta Ana, mentionata documentar intr-o inregistrare din anul 1562. Acest lacas de cult a fost reconstruit de cateva ori de-a lungul timpului, ultimele lucrari de renovare fiind executate in 2007.

Ne-a uimit acest cadru natural, peisaj salbatic, necalcat de mana omului. E un taram virgin, protejat a ramane natural si foarte curat. In jur nu este nimic, nici o constructie, nimic care sa altereze frumusetea locului.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos

Rezervatia Tinovul Mohos

Revenim la parcare unde ghidul ne astepta sa pornim spre rezervatia naturala Tinovul Mohos. Raliul organizat in zona a facut sa avem exclusivitate si sa avem un tur privat 🙂

Am pornit pe un drum forestier si ne-am oprit la intrarea intr-o padurice de brazi, intrarea in tinov. Ne-am strans cu totii in jurul ghidului si am primit explicatii, afland cate ceva despre istoria locului si despre cateva plante rare, despre care ni s-au spus cateva particularitati si le-am putut vedea pe planse.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos intrare

Dupa prezentare, am intrat in tinutul mlastinos. Senzatia, inca de la intrare, este ca am intrat intr-un basm! Intr-un basm in care eroii principali (turistii) cauta o destinatie, dar pentru asta trebuie sa strabatem paduri cu tot felul de pericole, un fel de padure vrajita, unde sub muschii verzi vizibili peste tot ne asteapta spaima din adancuri.

Cu putina imaginatie, oricine isi poate inchipui orice scenariu, deoarece decorul e ciudat, parca face parte dintr-o poveste in care am intrat indata ce am patruns in acest teren mlastinos.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos2

A nu se intelege gresit, locul nu este inspaimantator, este chiar dragut, insa are o frumusete aparte, stranie, e un loc “altfel”.

Mlastina s-a format cu peste 18.000 de ani in urma, cand aici exista un lac vulcanic asemanator Lacului Sf. Ana, care pe atunci inca nu exista. La eruptia vulcanului in urma caruia a ramas craterul de la Sf. Ana, cenusa a fost aruncata peste lac, formandu-se mlastina pe care o vedem azi.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos1

In mlastina s-a dezvoltat muschiul de turba, care a acoperit aproape toata suprafata lacului, lasand din loc in loc ochiuri de apa. “Pamantul” este inselator, asemanator nisipurilor miscatoare. Zone acoperite cu turba sau cu muschi par solide la vedere, dar nu sunt. Sunt si straturi mai subtiri, care nu se vad de la suprafata si pe care daca calcam, ne trag la fund. Cu cat te zbati sa te salvezi, cu atat te afunzi tot mai tare. Ghidul spunea ca grosimea stratului de muschi variaza intre 15 cm si 7-8 m.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos carare

Din cauza mlastinii, a pamantului lipsit de minerale, s-au dezvoltat specii de plante rare, otravitoare, halucinogene sau carnivore.

Pe langa toate aceste plante, intalnim si pinul silvestru, care acopera cea mai mare parte a mlastinii, dar si alti arbori, toate soiurile insa s-au dezvoltat foarte putin. Pini care par a avea 3-4 ani au in realitate 30-40 de ani, deoarece nu au avut conditii sa se dezvolte, terenul fiind lipsit de saruri minerale, crengile sunt subtiri si chircite, iar cele de la baza trunchiului sunt lipsite de frunze/ace.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos4

Printre copaci se intinde un podet ingust de lemn. E pentru o persoana si are un singur sens.

Din loc in loc ghidul se opreste si ne arata plantele. Una din “vedetele” mlastinii este Roua cerului, o planta carnivora care se dezvolta in turbarii si care a rezistat din era glaciara.

Pe parcurs am oprit la doua ochiuri de apa, de o culoare neagra cu reflexe albastrui. Pinii chinuiti de langa apa se reflecta in apa densa si lucioasa ca intr-o oglinda.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos7

Unul dintre “lacuri” are o adancime de 17 metri, iar celalat de peste 100 metri. Temperatura apei e relativ constanta, nu ingheata niciodata si nu permite nici unei vietuitoare sa se dezvolte acolo, fiind acida, cu un Ph 4.

Nu se simte nici o adiere, astfel ca apa e “nemiscata” si nu strica imaginea pinilor care se reflecta in ea. Unul dintre pini sta de paza aici, avand 200 de ani, dar arata ca de 30-40 de ani. Inaltimea pinilor e invers proportionala cu grosimea stratului de turba.

La un moment dat podetul se termina si pe turba apoasa e marcata o poteca din placi de lemn, proptite cu pari, cu spatiu intre ele. Senzatia cand calcam pe placi era ciudata, se simte cum se afunda lemnul in muschi si de multe ori, chiar auzim apa clipocind sub picioare.

lacul Sf. Ana - Tinovul Mohos8

Drumul e sigur si nu sunt probleme, desi am calcat si pe stratul de muschi dintre placile de lemn, in zone recomandate de ghid. Se simte cum te afunzi, iar pantofii raman uzi! Sub greutatea piciorului, muschii presati au zemuit, asemeni unui burete. Sunt zone mai ude sau mai uscate.

Indicatia ghidului este insa sa nu ne departam de poteca. In zile ploioase muschii se umfla cu apa, senzatia de afundare e crescuta iar pamantul devine tot mai inselator.

Poteca ne duce spre stanga la iesirea din padure, ajungem la un drum forestier de unde ne intoarcem spre locul de unde am plecat. Totul, din punctul de plecare, cu explicatii, cu plimbarea prin tinut a durat 45 de minute.

Mie mi s-a parut o experienta interesanta iar locul neobisnuit, chiar deosebit. Datorita plantelor rare care se dezvolta aici este declarata rezervatie floristica.