Doar 54 km separa Bled (vezi impresii aici) de Ljubljana ce urma sa fie urmatoarea noastra destinatie din circuitul din 2012. Ajungem in 40 de minute si parcam central tocmai pentru a avea aproape obiectivele ce ni le propusesem.

Ljubljana, capitala Sloveniei este totodata si cel mai mare oras al tarii, fiind situat la o distanta relativ mica de granita cu Italia, Austria si Croatia. Ceea ce am remarcat imediat a fost faptul ca Ljubljana are un centru istoric parca neatins de trecerea anilor, traversat de la un capat la altul de raul Ljubljanica, un afluent al raului Slava care izvoraste din Alpii Iuliei, muntii din care plecasem in acea dimineata.

circuit-2008Ljubljana - bridge

 

Lacatele indragostitilor ne duc cu gandul  la Sena si podul ei similar dar si la alte locatii, inclusiv Cluj-Napoca, unde aceasta idee a avut priza la publicul larg.

Ca si principale obiective amintesc:

Podul triplu

Podul Triplu reprezinta de fapt trei poduri care leaga orasul modern de orasul vechi.

La sud-est de raul Ljubljanica se afla cea mai veche parte din Ljubljana si anume orasul vechi. Aici se afla cele mai importante cladiri istorice.

Ljubljana - triple bridge

Toata aceasta zona este plina de viata, cu cafenele, baruri si restaurante excelente. Cu siguranta prima oprire odata ce voi ajunge din nou acolo.

Principalele piete din zona sunt Prešernov Trg, Mestni Trg, Stari Trg si Gornji Trg.

Castelul din Ljubljana

Din pacate nu am urcat pana la castel dar l-am vazut de “jos”. Fiind “cototat” ofera o panorama deosebita.

Ljubljana - castle

Centrul orasului

Centrul orasului Ljubljana (pagina oficiala) se afla in partea opusa a raului Ljubljanica. Multe atractii turistice se afla aici, inclusiv muzee si magazine.

Ljubljana - map

Orasul este traversat de raul Ljubljanica care la randul lui este traversat de cateva poduri frumoase „de piatra”. Unul dintre ele se numeste Podul Dragonului. Dragonul este simbolul Ljubljanei, legenda spune ca eroul Iason si argonautii sai, dupa ce au gasit lana de aur, au luat-o spre nord navigand pe Dunare, in loc sa se intoarca spre marea Egee. Navigand in sus, se spune ca au mers spre raul Sava si apoi la izvorul raului Lublianica. Au debarcat, pentru a-si cara barca la marea Adriatica, inspre vest, pentru a ajunge inapoi acasa. Intre orasele Vrhnika si Ljubljana, argonautii au gasit un lac inconjurat de o mlastina. Acolo se spune ca Iason a invins un monstru. Acel monstru era dragonul care astazi este prezent pe stema si steagul orasului. 

Ljubljana - dragon bridge

In apropiere de Podul Dragonilor, este Biserica Franciscana ridicata intre 1646 – 1660 si care a scapat ca prin minunete de distrugeri majore in lunga sa viata. Pe langa aceasta biserica, orasul se mai mandreste cu inca doua mari asezaminte religioase: Catedrala Sf. Nicolae si Biserca Ursulinska.

Ljubljana - church

Desi nu am stat decat o zi in Ljubljana, ne-am putut face o imagine asupra acestui oras. Este frumos, curat, cu un aer boem, aerisit cu un centru istoric bine conservat. Intr-un cuvant, merita vizitat.