Viena este una din locatiile populare si usor acesibile din Cluj, motiv pentru care am fost de nenumarate ori, incepand din 2008 si ultima data in aprilie 2017. Am fost vara, iarna , toamna sau primavara si de fiecare data vizita a avut ceva aparte.

Aproape ca de fiecare data cand ajungem aici avem ca prim punct de oprire Schönnbrunn, venind dinspre Budapesta (vezi impresii aici). In 2008, se organiza Campionatul European in Elvetia si Austria (detalii) motiv pentru care numarul de turisti era chiar si mai mare decat de obicei. Gasim cu dificultate parcare si incepem sa vizitam palatul.

Palatul Schönnbrunn

Palatul Schönbrunn – odinioara resedinta de vara a familiei imperiale – este unul dintre cele mai frumoase complexe arhitectonice in stil baroc din Europa. In anul 1642 sotia imparatului Ferdinand II a comandat construirea unui palat de vara si a denumit aceasta proprietate pentru prima data “Schönbrunn”.

Viena - schonbrunn view

In anul 1830 s-a nascut aici imparatul Franz Joseph, cel care s-a casatorit cu fermecatoarea Sisi si care a domnit in perioada 1848-1916. Monarhul si-a petrecut ultimii ani de viata numai la palat, care a trecut in administratia noii republici la doar doi ani dupa moartea sa. Astazi, palatul face parte din patrimoniul cultural UNESCO, datorita importantei sale istorice, amplasarii sale unice si splendidului sau mobilier.

Viena - schonbrunn garden

Palatul are 1441 de incaperi; dintre acestea, doar 45 pot fi vizitate. Mobilierul si decoratiunile interioare in stil rococo (in special stucaturi albe cu ornamente de frunze din aur de 14 karate) sunt completate de candelabre de cristal de Boemia si de sobe de portelan.

Viena - schonbrunn sere

Incaperile de locuit si cele de lucru ale imparatului Franz Joseph  sunt simple si neornamentate; cu atat mai luxoase par camerele de protocol si cele ale musafirilor.
Adresa si mijloace de transport Schönbrunner Schlossstraße , NR.13.

Metrou U4: Schönbrunn
Tramvai 60: Hietzing
Tramvai 10, 58, autobuz 10A: Schloss Schönbrunn

Pret cu Vienna-Card

Marele Tur   – cu ghid audio: 12,20 – redus de la 13,50 Euro
– cu ghid: 14,20 – redus de la 15,50 Euro

Program

Aprilie – iunie, sept., oct.: zilnic 8.30 – 17
Iulie, aug.: zilnic 8.30 – 18
Noiembrie – Martie: zilnic 8.30 – 16.30

Tururi organizate pentru copii:
Sambata, duminica 14.30

Ptr. mai multe detalii vizitati site-ul  : www.schoenbrunn.at

Gradinile sunt absolut superbe vara si te duc cu gandul inevitabil la Versailles. Am fost si iarna si maretia palatului nu este aceeasi desi constructia este impresionanta.
Alte obiective din incinta Palatului :

Gloriette
Splendida lucrare arhitecturala adaposteste astazi cafeneaua Gloriette. Aici puteti savura prajituri deosebit de gustoase, in timp ce va bucurati de o priveliste minunata asupra orasului. Iar duminica dimineata puteti savura brunch-ul in sunetele unei muzici live de diverse stiluri, de la clasic la jazz.

Viena - schonbrunn gloriette1

Gloriette a fost construita in 1775. Inscriptia de pe arcul din mijloc aminteste despre acest lucru: “JOSEPHO II. AUGUSTO ET MARIA THERESIA IMPERANTIB. MDCCLXXV” (ridicat sub domnia Imparatului Joseph si a imparatesei Maria Theresa. 1775). Pe vremea aceea, o priveliste frumoasa era extrem de apreciata – astfel ca s-a construit o terasa de observatie inalta de 20 m (la care se ajunge urcand o scara in spirala).

Viena - schonbrunn gloriette view

Se poate urca fie pe jos fie cu un trenulet. Am avut ocazia sa analizam ambele variante iar in 2008 am chiar luat pranzul la unul din restaurantele din apropierea Gloriette unde preturile erau pe masura.

Viena - schonbrunn gloriette

Gradina Zoologica Schönbrunn

Gradina Zoologica Schönbrunn din Viena este cea mai veche grădina zoologica din lume si în 2010 a fost nominalizata drept cea mai buna gradina zoologica din Europa. Ursuletii Panda, puii de elefant, dar si multe alte animale rare sunt puncte de atractie anual pentru mai mult de doua milioane de vizitatori.

LABIRINTUL -reconstruit in anul 1998 dupa planurile originale din 1740 constitue o atractie mai ales pentru copii.

Pretul biletelor sunt urmatoarele : adulti 3,5 euro; copii (6-18 ani) 2.2 euro; studenti si persoane cu handicap 3 euro. Copii sub 6 ani au intrarea gratuita.

Viena - downtown

Petrecem mai mult de jumatate de zi la Schönbrunn dupa care luam masina si ne indreptam spre zona centrala cu celebrul  Ringstrasse ce contine cele mai importante atractii turistice din centrul Vienei.

Viena - ringstrasse

Facand o plimbare pe Ringstrasse, nu aveti cum sa ratati Opera de Stat din Viena, Palatul Hofburg, cladirea Parlamentului, Primaria, Muzeul Quarter, Burgtheater (Teatrul National) si Universitatea din Viena.

Viena - hofburg

Palatul Hofburg – Curtea Imperiala

Resedinta imperiala Hofburg a fost de-a lungul a 600 de ani inima Imperiului Habsburgic, iar mai tarziu a Imperiului Austro-Ungar. Avand ca punct de plecare o cetate medievala din sec. 13, Hofburg a ajuns ceea ce este astazi datorita contributiei fiecarui imparat care a trecut pe aici. Daca vreti sa vedeti interioarele impresionantului palat, va trebui sa platiti minim 11,50 euro/persoana, ca la Schönbrunn.

Viena - gate Viena - fans

Zona era presarata de “urmele” Campionatului European si zone special amenajate pentru a urmari meciurile sau a le discuta desfasurarea ulterior, in fata unei beri reci 🙂

Viena - fans zone

Scoala Spaniola de echitatie situata in centrul metrolopei austriece ofera show-uri unice dar si miresme autentice 🙂

Nu puteam omite  Stephanplaz cu Stephansdom. Acoperișul său din țigle multicolore reprezintă unul dintre simbolurile capitalei Austriei.

Viena - rathausViena - stephanplatz hourses

Construita in secolul al XII-lea, a reprezentat multa vreme cea mai înaltă cladire din Europa cu cei 137 de metri inaltime ai săi. Se mai remarca, printre alte, prin cele doua turnuri ale sale ce fac parte din peisajul vienez, oriunde ne-am afla. Cel mai mare, cel din sudul constructiei, are o inaltime de 136 de metri si era folosit, pe vremuri, ca loc de observatie si aparare a zidurilor cetatii.

Viena - stephanplatz cathedral

Turnul din nord trebuia sa ii semene intru totul, dar constructiile s-au oprit inainte de a ajunge la aceleași dimensiuni. Azi masoara 68 de metri.

Daca timpul va permite nu ratati o vizita in parcul de distractii Prater, unde orele devin minute mai ales pentru cei mici.

In spatele primariei, Rathaus, se gaseste un local in care portile sunt imense iar preturile invers proportionale care este preferatul nostru de cate ori ajunge in capitala Austriei.

Viena - centimeter

Ah, sa nu uit: Viena e la fel de frumoasa si spectaculoasa si iarna mai ales datorita pietelor de Craciun si ornamentelor de sezon. Merita o vizita si in acel sezon 🙂

Viena - christmas market