Venind dupa experientele din Monte Carlo (vezi impresii aici), Cannes si Nisa (vezi impresii aici), am gasit Marsilia (detalii aici) destul de provocatoare prin prisma aglomeratiei, claxoanelor si a unei lumi pestrite, chiar interlope pe alocuri desi ne aflam in zona portului vechi, un punct de referinta pentru turisti. Si peste sase ani, o croaziera ne purta din nou pasii aici spre incantarea familiei.

Marsilia - old port

Venind dinspre Cannes, drumul era splendid, serpuind pe dealuri cultivate cu vita de vie. Din loc in loc cate un indicator ne arata ca daca abandonam drumul si urmam acea directie ajungem la cate un “chateau”, un loc unde poti degusta si cumpara vin direct din vie.

Marsilia este cel mai mare port comercial al Frantei. Marsilia este situata in vechea provincie franceza Provence, avand o istorie zbuciumata si fascinanta in acelasi timp.

Exista destule parcari subterane mari in zona desi este un fel de km o, asa ca lasam masina si incepem sa ne plimbam prin zona portului vechi.

Marsilia - old port statue Marsilia - old port view

In portul vechi al Marsiliei, in fiecare dimineata are loc piata pestelui proaspat pescuit. Turistii sunt numerosi la fel ca scuterele ca alternativa la traficul infernal.

Marsilia - old port boats Marsilia - tour Marsilia - downtown

Dinspre oras, parca salutandu-ne se ridica basilica Catedrala Notre Dame du Garde, construita pe-o colina, in cel mai inalt punct al orasului. Acest monument bisericesc este considerat de catre locuitori a fi un element protector al orasului.

Marsilia - notre dame du garde

Este o biserica neo-bizantina, construita pe locul unei vechi capele, care ar fi acoperita in intregime cu foita de aur. Atractia principala, pe langa picturile frumos colorate si marmura, ar fi statuia de 36 de metri a Fecioarei Maria, de pe clopotnita turnului. Pe aceasta colina este ascunsa multa istorie, nu doar un cult. O istorie care ii face pe francezi mandri de a purta acest nume.

Noi am admirat-o doar de departe lasand o vizita mai ampla pentru un urmator prilej.

In Golful Marsilia se afla arhipelagul Frioul, care este format din 4 insule, dintre care una este foarte celebra: insula Chateau d’lf, o insula mica, cunoscuta din romanele lui Alexandre Dumas, care, din secolul al XIX lea a dat faima acestui loc prin ‘’Contele de Monte Cristo’’.

Marsilia - chateau d'if

Marsilia - Chateau d'íf3

Cetatea a fost construita in scopul apararii atacurilor de pe mare, din ordinul regelui Francisc I. Si, datorita scriitorului francez, aceasta insula a dobandit faima si astazi fortificatia poate fi vizitata, ajungandu-se acolo cu barca din port.

Marsilia - Chateau d'íf1 Marsilia - Chateau d'íf2

Marsilia, cel mai vechi oras din Franta, este un oras foarte populat. L-am strabatut timp de cateva ore si am inteles cum acest amalgam de oameni convietuiesc intr-o paleta unica de culturi si limbi vorbite.