AquaPalota Gyula (pagina oficiala) si Liget Gyomaendrod (pagina oficiala) le-am combinat intr-o vizita in 2010 fiind in Ungaria pentru cateva zile. Alex avea doar cateva luni asa ca apropierea de granita le faceau ca doua destinatii de weekend prelungit interesante. Pe atunci destinatii gen Budapesta (vezi impresii aici) sau Debrecen (vezi impresii aici) nu erau atat de potrivite varstei copiilor dar urma sa le exploram in anii urmatori.

AquaPalota Gyula - hotel

AquaPalota Gyula

Baile sunt amplasate in apropierea Cetatii din Gyula de la care isi iau si numele si sunt compuse din complexul AquaPalota, baile termale interioare, bazine exterioare termale si de agrement si bazinele de inot. Aici am petrecut doar o zi, suficient insa sa ne cream o impresie despre ele.

AquaPalota Gyula - entry

Aproape peste tot in curtea strandului AquaPalota Gyula gasesti umbra deoarece sunt foarte multi copaci dar si foarte multa lume ceea nu este neaparat preferinta noastra.

Pretul de intrare pentru un adult era de 2200 forinti pentru baile termale interioare, bazinele exterioare si cele pentru inot, iar pentru a adauga si complexul AquaPalota trebuia sa platiti 3890 forinti. Mai sunt bineinteles si alte forme de bilete pe care le puteti alege.

AquaPalota Gyula - outdoor pool

La intrarea in AquaPalota Gyula am platit cu cardul si am putut de asemenea sa platim si la doua restaurante din interiorul bailor atunci cand am servit masa. Mai sunt cateva restaurante in interior dar la care trebuie sa aveti forinti pentru a manca. Mancarea este foarte buna si portiile sunt mari, iar preturile sunt doar putin mai mari decat la noi.

AquaPalota Gyula - kids pool

De relaxare nu duci lipsa, fiecare bazin oferindu-ti alta temperatura a apei, alta adancime, alta compozitie, alt mod de a te relaxa.

In interiorul AquaPalota Gyula te poti distra coborand cu colacul sau fara pe toboganele de acolo, sarind in bazinul special amenajat sau pur si simplu savurand o cafea sau o bere la barul din apa.

AquaPalota Gyula - indoor pool

In bazinele exterioare poti de asemenea sa te bucuri de tobogane, de masajul oferit de apa care cade din tevile special amenajate sau sa inoti in bazinul de inot exterior ori interior.

Baile termale interioare te asteapta si ele cu apa de la 28 la 38 de grade, unde de asemenea poti sa inoti sau sa te pierzi in visare.

AquaPalota Gyula - thermal pool

Multitudinea de oportunitati de a-ti petrece timpul la Aquapark-ul din Gyula este un plus, la fel si paleta culinara si umbra deasa pe care o poti gasi. Asta, daca poti face abstractie de aglomeratia din sezonul de varf.

Liget Gyomaendrod

Liget Gyógyfürdő este in localitatea Gyógyfürdő care se afla in estul Ungariei cam la 100 km de granita. Spre deosebire de Gyula, mare plus este faptul ca este mai putin cunoscut si evident foarte putin populat. Pentru cine iubeste linistea si un loc aerisit, acesta este un compromis decent.

AquaPalota Gyula - gyomaendrod pool AquaPalota Gyula - gyomaendrod spa

Acest strand dispune de:

-un bazin pentru inot, un bazin pentru copii si alt bazin pentru adulti- toate sunt acoperite;

AquaPalota Gyula - gyomaendrod indoor pool AquaPalota Gyula - gyomaendrod indoor kids pool

-doua bazine cu apa termala unul de 40 de grade, iar celalalt de 36 de grade unde mai este si o sauna uscata, langa care se afla un bazin cu apa rece;

-afara sunt doua bazine cu apa pentru inot pentru adulti, un bazin pentru copii si alt bazin cu apa termala de 36 de grade Celsius.

AquaPalota Gyula - gyomaendrod indoor thermal pool

In incinta strandului Liget Gyógyfürdő se poate campa cu cortul sau rulota, ori la casutele din lemn. Exista si pensiuni sau chiar un hotel in apropiere. Noi am optat pentru una din pensiunile din imediata apropiere. Strandul dispune de locuri de joaca, teren de volei, loc pentru gratare, locuri de joaca pentru copii si multi copaci sub care te poti relaxa la umbra.

Exista de asemenea terase curate unde se poate servi mancare sau bauturi.

AquaPalota Gyula - gyomaendrod garden

 

In oraselul linistit Gyógyfürdő este Crisul Mort care este frumos amenajat si unde se poate merge cu barcile. De asemenea se poate urca in turnul Bisericii Catolice, langa care se afla si un monument ridicat pentru pasoptistii maghiari. De remarcat este izvorul de apa termala din centrul orasului unde localnicii vin sa-si ia apa cu bidoanele.

Acest aqupark este interesant pentru copiii mai mici pentru ca lipsa topoganelor ce creeaza dependenta de adrenalina nu il fac tentant pentru copii putin mai mari. Linistea si parcul aerisit iti ofera relaxare daca vrei sa scapi de stresul cotidian.