Dupa ce am admirat in acest circuit riviera franceza (vezi impresii aici si aici) eram curiosi sa o comparam cu cea din Tara Cantoanelor si  Montreux despre care auzim atatea lucruri interesante.

Dar nici riviera elvetiana nu se lasa deloc mai prejos, cel putin prin aceasta nestemata atat de luxoasa, de pretentioasa si de frumoasa, care este Montreux (pagina oficiala).

Aici, muntii si lacul sunt atat de aproape si se ingemaneaza la superlativ cu restul statiunilor, inclusiv Montreux, incat ai certitudinea ca asa a fost aici dintotdeauna: numai frumusete, minunatie, splendoare la superlativ!

Montreux - view Montreux - lake geneva

In Montreux ne-am rasfatat pe deplin cu o plimbare pe faleza de-a lungul lacului, o adevarata relaxare si desfatare a tuturor simturilor. In fata ochilor ni s-au infatisat cladiri, adevarate palate, cu influente arhitecturale franceze ale Belle Epoque. Sunt hoteluri doar de 4-5* unele adevarati mastodonti, cum este GrandHotel sau altele mai mititele dar tot elegante, cu arhitecturi atat de fine si rafinate…

Montreux - houses

Montreux este un oras al contrastelor, unde lacul isi da dintotdeauna un cat mai placut si incantator “rendez-vous” cu muntele, iar vegetatia nu iese din acest tipar. Pe faleza lacului, am vazut palmieri, trandafiri, narcise, arbori exotici, flori mici de munte sau copaci seculari .

Montreux - tour Montreux - swan
Terasele si cafenelele asezate direct pe faleza, intr-un cadru natural de exceptie, printre palmieri si flori multicolore, dau un aer aparte locului, aratand ca si aici, ca de altfel, in toata aceasta tara de vis numita Elvetia, viata decurge intr-un ritm doar al ei, unic si inconfundabil, oamenii sunt relaxati, voiosi, foarte binevoitori si zambitori.

Nu puteam rata sa vizitam si simbolul orasului, castelul Chillon pe care l-am vizitat doar la exterior pentru ca era in afara programului de vizitare.

Castelul Chillon este una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Elvetia. A fost cladit in sec. 13 pe o veche fundatie, de fapt aici a fost o fortareata care a suferit mai multe transformari, fiind initial resedinta contilor de Savoia in timpul Evului Mediu.

Montreux - chillon castle

Castelul este alcatuit din mai multe corpuri de cladiri, unite cu ziduri inalte din piatra, adevarate metereze si cu mai multe turnulete patrate sau rotunde. Deasupra celui mai inalt turn patrat, de fapt cred ca este cel principal, falfaia de zor mandru si liber in vant steagul Elvetiei.

Montreux - chillon castle1

Castelul Chillon este cel mai cunoscut monument istoric elvetian din lume. A devenit un simbol national al Elvetiei, datorita atat frumusetii sale, prin armonia formelor lui arhitecturale dar si datorita stabilitatii sale pe care o emana peste timp, fiind situat si la confluenta milenara a drumurilor Elvetiei spre Italia.