Cozumel a fost ultima noastra oprire din aceasta croaziera, inainte de intoarcerea in Miami. La o distanta scurta de Costa Maya si dupa o zi incredibila pe riviera mexicana, ajungem in Cozumel si ne pregatim de o noua aventura.

Cozumel - chankannab park3
Cozumel - port

Cozumel este cea mai mare insula locuita a Mexicului. Este locul ideal pentru cei care iubesc scufundarile, pescuitul si plajele linistite, dar si raiul recifelor de corali.

Insula Cozumel are o suprafata de aproape 650 de kilometri patrati şi este situata in partea de est a Peninsulei Yucatan, de care este despartita prin canalul Yucatan, cu o latime de 10 kilometri. In apropierea insulei se afla reciful Palancar, o formatiune muntoasa aflata sub apa, motiv pentru care Cozumel este considerata unul dintre cele mai bune locuri din lume unde se pot face scufundari. Zeci de mii de specii de peşti, care de care mai exotici şi mai colorati, populeaza apele din jurul insulei.    Bastinasii locuiesc intr-un oras numit San Miguel, cea mai importanta aşezare de pe insula.

Cozumel - chankannab park7

Portul asemanator cu cel din Costa Maya, plin de magazine si baruri, doar ca e structurat pe verticala si fara plaja in apropiere. Asa ca, iesim repede si ne indreptam spre Chankanaab Park , locul in care ne vom petrece ziua.

Cozumel - chankanaab park

Parcul Chankanaab, cel mai popular loc de snorkeling din Cozumel, ne intampina calduros la primele ore ale diminetii cand incepea sa se populeze. Asa ca, ne ocupam sezlongurile in zona dorita, si incepem sa exploram parcul si stractiile sale.

Cozumel - chankannab park6
Cozumel - chankannab park5

Reciful Palancar, o formaţiune muntoasa aflata sub apa, motiv pentru care Cozumel este considerata unul dintre cele mai bune locuri din lume unde se pot face scufundari. Zeci de mii de specii de pesti, care de care mai exotici si mai coloraţi, populeaza apele din jurul insulei. Se intinde reciful pe o suprafata de 13 mile, pornind dinspre partea estica a insulei pana spre golful Honduras, surclasata ca marime doar de reciful din Australia. Aici am admirat coralii iar in jur se faceau ore de scufundare pentru cei pasionati.

Cozumel - chankannab park8

De pe continent, din Playa del Carmen, pana la Cozumel sunt doar 19 km peste mare: feriboturile rapide şi moderne ajung pe insula in 30 de minute. 

Cozumel - chankannab park1

Pe cei mai putin atrasi de diving, insula ii va incanta cu viata marina exotica, apele cristaline, dar si cu urmele civilizatiei Maya. 
Orasul Cozumel este locul perfect pentru relaxare sub soarele tropical si o cale de acces perfecta pentru a descoperi comorile antice ale insulei. Primele dovezi de existenta a unei civilizatii in Cozumel dateaza inca de pe vremea triburilor Maya, din anul 300 i.Ch. 

Cozumel - chankannab park9

Parcul Chankanaab ofera o replica interesanta a unor vestigii mayase foarte interesante, cu casa traiditionala, sauna si chiar unelte folosite.

Cozumel - chankannab park10

Mancarea mexicana din Cozumel este pentru toate gusturile. Prima întrebare pe care ţi-o adreseaza un chelner este cat de picant vrei sa mananci. Si mexicanii stiu ce înseamna picant asa ca grija mare la alegeri.

Cozumel - chankannab park2

Evident ca atractia principala a parcului sunt bazinele cu delfini din imediata apropiere a marii precum si show-urile cu lei de mare si foci care fac deliciul copiilor.

Cozumel - chankannab park dolphin1

Experienta din urma cu una an cu delfinii a fost extraordinara, asa ca, nu am ratat ocazia sa o repetam mai ales ca am si negociat un pret promotional destul de bun. Imaginea cu fetele copiilor cand s-au intors din bazine este greu de descris in cuvinte.

Cozumel - chankannab park dolphin

Ce mi s-a parut iarasi foarte interesant a fost turul gratuit al rezervatiei de delfini, alaturi de un ghid in persoana unui biolog marin, ce ne-a oferit detalii extraordinare despre delfini, alimentatie, viata in captivitate si relatiile ierarhice si de rudenie dintre cei peste 20 de delfini din parc.

Cozumel - chankannab park sea lion show

Evident ca snorkeling-ul a fost principala activitate a zilei si a fost o experienta incredibila.

Cozumel - chankannab park seal show

Pe scurt insula are foarte multe de oferit, si este un mod de a a interactiona mult mai bine cu locurile din Mexic. O recomand cu mare drag daca va planificati o vacanta in Cozumel sau pe riviera mexicana.