Zadar a fost prima oprire din circuitul de pe coasta dalmata din vara anului 2020, dupa Zagreb. Am parasit capitala Croatiei dis de dimineata si am ajuns in Zadar cand orasul incepea sa se trezeasca la viata.

Pe drumul dinspre Zagreb, am facut un popas pentru o baie la o plaja frumoasa, cu nisip, din vecinatatea Zadar-ului, mai exact din Nin.

zadar - queen's beach1

Plaja Kraljicina (Queen’s beach) oferea imagini incredibile cu muntii in departare si apa plina de nuante in apropiere. Desi era weekend, era relativ putina lume pe plaja.

zadar - queen's beach

Ajungem in Zadar si pentru ca am avut cazarea exact vizavi de orasul vechi cu o priveliste minunata a portului si a zidurilor de aparare, am inceput sa exploram orasul la pas, dupa ce am trecut podul ce leaga orasul vechi de tarm.

Zadar-ul vechi este un loc magnific, plin de viata de la primele ore ale diminetii cand se umplu cafenelele, pana seara cand localnici si turisti vin sa salute ringul soarelui si poate sa asculte sunetul marii la celebra orga moderna, prima si deocamdata singura din lume. Luat la picior, altfel nu are farmec, orasul vechi de pe peninsula ni se dezvaluie treptat.

zadar - port

Zidurle si portile orasului vechi Zadar sunt primele pe care aluneca privirea si cele care au adus forta cetatii antice si apoi medievale. Peste ce a ramas din fortificatiile romane, venetienii au ridicat unele noi in sec. XV, cele care se vad si astazi, cu porti monumentale dintre care cea mai frumoasa este Marea Poarta / Lucka Vrata, construita in 1573 dupa victoria de la Lepanto, 1571, din materiale provenite de la un arc de triumf roman si care pastreaza aceste elemente specfice arhitecturii antice. Are pe frontoane, in exterior leul cu aripi al Sf. Marcu si in interiorul cetatii pe Sf. Cristofor calare, protectorul cel mai important al orasului si un panou unde se vorbeste despre Lepanto. Aceasta a fost renovata ultima data in 2011. Din cele 30 de porti deschise de-a lungul secolelor, azi se pastreaza bine doar patru.

Parcul Vladimir Nazor / Cetatea Forte este un loc ce nu trebuie ratat in plimbarile prin Zadarul vechi. Este peste drum de Poarta Mare si pe locul unde azi a fost amenajat cel mai mare parc al Zadarului, venetienii au ridicat in sec. XVI, demoland un vechi cartier de locuinte, un fort puternic, au amenajat canale la mare, special facute sa apere corabiile ce aduceau apa si alimente. Aici a fost una din cele mai bune organizari militare venetiene, locul fiind reconstruit, tot in scop militar, de armata austro-ungara. La sfarsit de sec. XIX a fost amenajat parcul si aici este pastrata Poarta Land, chiar cu doua lanturi vechi, o fantana legata la o alta cisterna subterana iar in cladirea arsenalului functioneaza o scoala. Este declarat monument al naturii.

zadar - old town1

Fosa Marina este de fapt un mic intrand din mare, un canal de 3 m adancime, amenajat candva pentru protectia navelor mici, astazi portul pescarilor. Un loc destul de haios totusi, inconjurat de un drum ingust pe partea dinspre zidurile orasului.

zadar - faleza1

Parcul reginei Jelena Madijevka / Elena de Medici este pe locul unde se inalta bastionul Grimani si langa Trg Pet Bunara. Este primul parc public orasenesc realizat in Croatia si ideea cat si realizarea apartine comandantului austriac baronul von Welden in 1829.

zadar - parc

Kalelarga, cea mai iubita strada a localnicilor si cea mai lata, locul lor de suflet, este artera trecuta pe harta ca Siroka ulica, intre Piata Zoranica si Piata Poporului. Strada cu cladirile si pavajul ei lucios a fost construita de venetieni desi localnicii sustin ca este mai veche decat orasul, fapt ce se potriveste cu ultimele descoperiri arheologice, se pare ca a fost parte din “decumanus” roman.

zadar - old town2

Am surprins chiar si o nunta traditionala, cu toate obiceiurile dar mai ales cantecele si veselia alaiului ce participa sub blitz-urile turistilor 🙂

zadar - wedding

Trg Pet Bunara sau Piata celor Cinci Fantani este spatiu de forma aproximativ dreptunghiulara cu trei laturi inchise de zidul cetatii iar pe a patra este Turnul Capitanului/ Kapetanova Kula ridicat pe locul unui fost bastion, Grimani, foarte inalt. Acest turn foarte usor inclinat este ridicat in sec. XIV cand cetatea avea doi conducatori cu drepturi egale, guvernatoul si capitanul si pentru fiecare Venetia a ridicat cate un mic palat. Cele 5 fantani, azi cu rol ornamental, erau legate in sec. XVI la un bazin mare de apa potabila, subteran, asemanator celui din Istanbul si de unde populatia se alimenta in timpul asediilor cetatii. Astazi aici se organizeaza concerte.

zadar - old town

Narodni Trg/ Piata Poporului este zona centrala delimitata de cladirea primariei, de loggia venetiana care astazi serveste ca spatiu pentru expozitii si cladirea turnului cu ceas din 1562, ultima am inteles ca este proprietate privata dar acolo este Muzeul Etnografic Zadar si o terasa restaurant.

zadar - church

Riva, Orga Marina/ Morske Orgulje si Salutul Soarelui. Nu cred ca trece nimeni prin Zadar sa nu petreaca ceva timp pe Riva/ faleza orasului. Riva s-a nascut practic in 1868 cand imparatul Frantz Joseph I a decretat scoaterea Zadarului din zona militara de protectie a imperiului. Au urmat anii de glorie cand s-a construit mult si frumos, cladiri, parcuri pe malul marii si port pentru navele de lux, aproape in intregime distruse de bombardamentele din anii 1943.

Orga si discul soarelui au acelasi parinte, arhitectul Nikola Bašić, cel care a primit mai multe premii internationale pentru realizarile de aici. Orga marina este de fapt un grup de 35 de tuburi ascunse sub treptele in panta ce merg pana in mare si prin care aerul este impins de valuri, sunetul produs fiind in mai multe tonuri, mereu altul sau asa ne pare noua. Cu cat valurile sunt mai puternice sau cand trece un vapor, de la siaj “orga canta” tonalitatile sunt mereu altele, mereu fermecatoare pentru ca si orificiile sunt diferite dar respecta modul de constructie si functionare ale unei orgi obisnuite. Daca marea este perfect calma, fapt mai rar, orga tace. Constructia ei a facut parte din planul de reabilitare al orasului distrus de razboaie.

zadar - sunset

Alaturi, Salutul Soarelui este un ring de de 22m diametru de sticla speciala sub care se afla 300 panouri voltaice care ziua inmagazineaza energie solara pe care o elibereaza noaptea, intr-un spectacol superb al jocurilor de luminite multicolore. Jocul luminilor depinde de cantitatea de energie inmagazinata. Soarele si planete simbolizate aici, sunt o atractie pe care nu o poti rata pe riva/ faleza, locul unde seara oamenii vin si aplauda apusul.

zadar - faleza

Forumul Roman, azi Poljana Pape Ivana Pavle II

Este piata publica construita in sec. I i. Hr. si se afla in fata bisericii Donat. Este cel mai mare forum excavat de pe malul de est al Adriaticii, descoperit pana acum in Croatia – 95 m * 45 m) si a fost realizat din ordinul imparatului Augustus dupa cum s-a descifrat pe doua pietre studiate. A avut temple dedicate lui Jupiter, Junona si Minerva, cladiri cu doua etaje si un loc de sacrificari cu nise speciale prin care sangele se scurgea direct in pamant dar toate s-au darmat in timpul unui cutremur puternic din sec. VI.

Zadar este un oras frumos in zona istorica, peninsula……si daca nu v-am convins ……ramane sa il vizitati si sa va convingeti singuri 🙂