Martinica a fost locul nostru de imbarcare pentru croaziera pe Marea Caraibelor, dupa ce am lasat iarna si frigul de acasa pentru o saptamana de vara. Ajungem in Fort de France dupa amiaza si ne cazam intr-o zona centrala, chiar langa parcul Savane si la 5 minute de mers pe jos de terminalul de croaziere.

Martinica - port (4)

Indigenii numeau Martinica „Insula florilor” si asa a ramas pana astazi. Vegetatia luxurianta include hibiscus, poinsettia, cocotieri, palmieri si mango. Aproape orice fruct poate creste pe aceasta insula, inclusiv ananas, avocado, banane si papaya. Ornitologii vor fi incantati de numarul mare de pasari.
Fiind obositi dupa drumul lung si pentru ca la ora 18:30 era deja intuneric, ne odihnim iar a doua zi, dis de dimineata pornim pe jos sa exploram orasul.

Inainte de a prezenta obiectivele turistice vizitate, sa va spun ca Martinica face parte din grupul Insulelor Caraibe, fiind situata in zona estica a marii. Ca si apartenenta, Insula Martinica are origini franceze, face parte din Uniunea Europeana, avand ca si moneda de circulatie euro. Suprafata pe care o ocupa este putin peste 1120 de kilometri patrati, iar populatia stabila este de 390 000 de locuitori. Insula a fost descoperita la data de 15 ianuarie 1502 de catre Cristofor Columb care a privit-o ca pe un loc ostil din cauza miilor de serpi care locuiau aici.

Climatul Insulei Martinica este unul moderat, cu temperaturi maxime ce nu depasesc 32-33 de grade Celsius. Sezonul ploios are loc intre lunile iunie-octombrie, iar insula este vulnerabila in fata unor cicloane devastatoare.

Martinica - port

Sezonul de varf in Insula Martinica are loc intre lunile decembrie si aprilie cand zona devine foarte aglomerata, iar preturile cresc simtitor. Din mai si pana la sfarsitul lui noiembrie Insula Martinica este mai linistita.

Relieful insulei este dominat de Muntele Pelee, cu o inaltime de 1397 metri, iar originile sale vulcanice si-au spus cuvantul in anul  1902 cand a erupt si a provocat uriase pierderi materiale, inregistrandu-se 30 000 de morti.

Martinica - Savane park (3)

Fort de France, capitala Martinicai este un oras frantuzesc cu strazi inguste care ii dau un sarm aparte. La Savane este parcul central al orasului, care poate fi vizitat atunci cand doriti sa scapati de aglomeratia si agitatia orasului. Aici veti gasi vanzatori ce va vor imbia cu bauturi racoritoare si gustari. Alte obiective turistice ale capitalei ce merita vizitate sunt: Biblioteca Schoelcher construita in stil baroc, poarta numele lui Victor Schoelcher – personalitate importanta in abolirea sclaviei din Franta coloniala.

Martinica - Scholecher library Martinica - Scholecher library (3)
Cathedrala Saint-Louis ce impresioneaza prin inaltimea turnului cu clopot de 59m. Muzeul Modei si al Carnavalului unde sunt expuse colectii de costume de carnaval. Fortul Saint Louis, construit in anul 1638 din lemn si intarit mai tarziu cu santuri cu apa si piarta. Cladirea Prefecturii construita in forma de U si care este decorata in interior cu picturi apartinand lui Paul Mascart.

Martinica - St. Louis cathedral (2)martinica - church Martinica - St. Louis cathedral (3)

Monumentul Eroilor cazuti in Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Palatul Justitiei construit in 1907 ce are in fata statuia emblematica a lui Victor Schoelcher. Muzeul Pre-Columbian, unde sunt expuse artefacte preistorice ale Indienilor Arawak, ale Indienilor Carib precum si exponate ale vietii contemporane pe insula. Muzeul Costumelor Traditionale, localizat la marginea orasului, adaposteste o impresionanta colectie de costume traditionale.

Trois-Ilets

Se poate ajunge aici cu masina, dar si cu ferry-boat-ul din Fort-de-France. In acest oras puteti vizita Muzeul Pagerie, situat in locul unde s-a nascut Imparateasa Josephine. In apropiere de cel mai renumit club de golf se afla parcul din Trois-Iletes unde se organizeaza numeroase evenimente culturale si muzicale. Nu trebuie sa pierdeti nici Muzeul Trestiei de Zahar.

Saint-Pierre 

Orasul Saint-Pierre este prima capitala-oras a Martinicai cunoscuta sub denumirea de “Micul Pompei al Caraibelor”. Acest oras prezinta interes turistic deoarece in anul 1902 a fost complet distrus de eruptia vulcanului Pelee. Raul cu lava fierbinte a facut 30 000 victime. A fost un singur supravietuitor, pe numele sau Cyparis, un prizonier, care a fost protejat de zidurile groase ale celulei sale. Muzeul Vulcanologic Franck Peret are o impresionanta colectie de relicte din acea perioada, dar care au fost transformate de caldura puternica. O vizita la acest muzeu va ofera posibilitatea de a afla mai multe despre vulcanism, despre eruptia Vulcanului Pelee dar si despre activitatea altor vulcani.

Martinica - Savane park (2)

Fauna si flora Insulei Martinica sunt diverse si imbraca frumos intregul spatiu. Partea de nord a Insulei Martinica cuprinde relief inalt si specii de plante pe masura. Zona este bine impadurita, iar aici se regasesc bambusi, lemn de trandafir, mahon, diverse tipuri de salcami. Regiunea sudica este mai uscata, cactusii si palmierii fiind stapanii absoluti ai plajelor. Manguste, soparle, serpi si insecte se plimba nestingheriti printre plantele inverzite. Numeroase specii de pasari colorate inveselesc Insula Martinica cu glasurile lor.

Insula Martinica are la baza o gastromie bogata, fiind unul dintre locurile lumii in care te poti delecta cu aproape orice sortiment de mancare. Regiunea numara aproape 500 de cafenele si restaurant si ce-i drept specificul de baza este cel frantuzesc. Cockteilurile din fructe, nucile de cocos, preparatele cu ananas nu lipsesc din meniul nici unei locatii. Fructele sunt cultivate chiar de catre locuitori. Nici carnea pe gratar condimentata nu lipseste si se serveste cu diverse salate, alaturi de un vin potrivit, o bautura pe baza de rom si trestie sau berea locala ce poarta numele de Biere Lorraine.

Martinica - iguana

Muzica antileza este un element important al culturii locale, existand numeroase concerte, festivaluri si carnavaluri de-a lungul anului. Majoritatea populatiei este de origine africana, urmasi ai sclavilor adusi in perioada coloniala. Spre deosebire de celelalte insule caraibiene, locuitorii beneficieaza de un nivel de viata superior, avand acces la studii, inclusiv in Franta metropolitana datorita burselor statului francez. Astfel, Martinica este considerata intelectualitatea Antilelor, numerosi artisti, scriitori si alti intelectuali fiind originari din insula, sau sunt rezidenti ai acesteia.

Martinica - iguana (2)

Viata pe insula sta sub semnul veseliei si al bunei dispozitii. Muzica este nelipsita, carnavalul dureaza 5 zile, sunt organizate distractii zilnice (lupte de cocosi, in arenele Pitts, lupte intre serpi si manguste, etc). Pentru iubitorii distractiilor  nautice, oferta este una foarte generoasa. Pentru descoperirea recifurilor, a faunei si florei marine puteti face diving, minicroaziere. Alizeele, care bat tot timpul anului, va ofera cele mai potrivite valuri pentru windsurfing; plajele va pun la dispozitie si hidrobiciclete sau ski-jet-uri.
Plajele de pe insula sunt variate, de la cele de pe coasta Caraibelor, pana la cele de pe coasta Atlanticului, cu nisip alb si multe golfulete in care puteti inota in siguranta.
Martinca reprezinta destinatia de vis a celor mai multi turisti, nu numai francezi, raiul tropical cu vegetatie bogata si vesnic verde, cu plaje linistite si izolate si cu conditii ideale pentru scufundari in apele oceanului, in care se ascunde o lume plina de viata si de culoare.

Martinica - Fort Louis
Vizitatorii sunt fermecati de atmosfera din centrul turistic Trois-Ilets, de silueta vulcanului Mont Pelée care domina peisajul din jurul fostei capitale a insulei, Saint Pierre, si nu in ultimul rand de excelentul rom local. Martinica e o insula fascinanta, despre care se poate spune ca este un vestigiu al trecutului colonial si o bucatica din Franta in Caraibe.
Este un amestec unic de buticuri si brutarii tipic franceze, de centre turistice moderne cu hoteluri de lux, de plaje umbrite de plamieri in apropierea valurilor stralucitoare ale oceanului si de vegetatie tropicala luxurianta, care incanta ochiul cu explozia ei de culoare.

Dupa formalitatile de imbarcare (vezi generalitati aici) ne urcam la bordul vasului pentru a incepe croaziera noastra.

Itinerariu nostru in Caraibe a mai cuprins :