Pornim din Berlin (vezi impresii aici) cu destinatia Zandaam (Olanda), o suburbie a Amsterdam-ului celebra pentru Zaanse Schans, celebrul muzeu cu case si mori de vant construite intre 1961 si 1974 si relocate din diferite zone ale Olandei pentru a forma acest muzeu unic.

Amsterdam - circuit Amsterdam - zaanse schans Amsterdam - zaanse schans house

Casele si aerul lor boem parca te duc intr-o calatorie in timp din care te trezesti doar vazand masini contemporane trecand in viteza pe langa noi 🙂

Amsterdam - zaanse schans mill

Vantul sufla cu putere si am avut ocazia sa vedem live cum un pod se ridica permitand unei nave mai mari sa traverseze spre incantarea copiilor.

Amsterdam - zaanse schans wind mills Amsterdam - zaanse schans view

Cum era deja seara, ne cazam si ne odihnim dupa drumul de 7h din Berlin pentru a porni de dimineata cu forte proaspete pentru Amsterdam.

Am hotarat sa ne incepem ziua cu un tur cu barca pe canalele Amsterdam-ului, un must-do pentru aceasta locatie.

Aceste canale, Herengracht, Keizergracht si Prinsengracht, au fost construite in secolul XVII si alcatuiesc o structura circulara, concentrica, in jurul orasului vechi. Zona vestica formeaza o retea deosebit de pitoreasca de stradute, canale si poduri, unde gasesti magazine cochete, baruri si restaurante unde te poti relaxa admirand privelistea deosebit de romantica.

Amsterdam - boat trip

Vremea era capricioasa dar pana la urma cativa stropi rebeli de ploaie nu aveau cum sa ne descurajeze asa ca dupa 1h pe canale, ajungem in Piata Dam care este cea mai cunoscuta piata din Olanda si totodata inima orasului Amsterdam.

Amsterdam - dam square Amsterdam - circuit

Aici a inceput istoria orasului, in secolul XIII, odata cu construirea primului dig. A fost martora multor evenimente zbuciumate de-a lungul secolelor. Piata este flancata de Palatal Regal (Koninklijk Paleis) construit in 1655, initial ca primarie apoi transformat la inceputul secolului XIX in palat, de Biserica Noua (Nieuwe Kerk), datand din secolul XV si de vechiul oficiu postal transformat astazi in magazin universal. Tot aici se afla si o filiala a Muzeului Figurinelor de Ceara a lui Madame Tussaud, din Londra (vezi impresii aici).

Amsterdam - downtown

Pentru ca eram cu cei mici, am intrat doar foarte putin in Cartierul Rosu fara prea multe detalii oferite copiilor in prealabil. La un moment dat Alex intreaba vazand primele vitrine care nu erau deloc vulgare : “D-rele fac reclama la costume de baie” ? :))

Canalele superbe si multimea de biciclete sunt parte din ADN-ul acestui oras ce vibreaza de energie si de viata.

Amsterdam - canals Amsterdam - downtown

Amsterdam-ul ofera niste muzee extrem de interesante dar care noi le-am lasat pentru o vizita urmatoare ca sa le poata gusta si copiii, ca si Muzeul Van Gogh sau Rijksmuseum.

Bulbii de lalele si prajiturile “aromate” faceau parte din oferta oricarui magazin de suveniruri asa ca nu era greu sa experimentezi ceva autentic.