Intr-un weekend calduros de iulie ne-am propus sa urcam la Babele si Sfinxul (detalii aici) impreuna cu copiii. Luand in considerare sezonul estival si coziile de cateva ore de la telecabina, am optat sa ajungem cu masina pana la Cabana Arsa de unde sa mergem intr-o drumetie pana la obiective.

Babele si Sfinxul - babele

Din drumul principal, se face dreapta cum veniti dinspre Brasov si urcati serpentinele pana la Cabana Cota 1000. De la aceasta cota mai mergeti inainte, spre Sinaia, cam 200-300 de metri si imediat o sa va apara in fata devierea cu indicatorul „Hotel Pestera”. Dupa ce treceti de aceasta portiune superba, ajungeti la Cabana Dichiu iar aici veti gasi o bifurcatie: la dreapta o luati spre platoul Bucegilor, spre Cabana Piatra De la Cabana Dichiu mai facem cam 20 de minute si ajungem la complexul de la Piatra Arsa. Aici gasim un fel de parcare, de fapt un drum mai lat, unde toata lumea isi lasa masinile, dar nu din dragoste pentru munte ci datorita faptului ca drumul este foarte greu de strabatut pana la Cabana Babele. Te mai opreste si un indicator: „Rezervatia naturala Bucegi. Intrarea in rezervatie cu masina se pedepseste cu amenda intre 1500 – 3000 lei”.

 Babele si Sfinxul - map

Traseu Cabana Babele (2200m) – Cabana Piatra Arsa (1950m)

Traseul porneste de la Cabana Babele, pe poteca ce duce spre est si coboara pe un plan orizontal. De aici, drumul coboara pana la al doilea prag, de unde se face o curba larga spre dreapta si coboara in marginea Platoului Jepilor, unde se intersecteaza cu poteca ce vine dinspre Cabana Caraiman. Drumul strabate platoul Jepilor Mici; dupa aproape 20 de minute vei trece pe langa Obarsia Vaii Urlatoarea Mare si mai departe pe sub Vf. Ciocarlia. De aici se face o ramificatie spre Cantonul Jepi (marcaj triunghi rosu) si Busteni, prin V. Urlatorilor. De la aceasta ramificatie parasesti drumul carosabil si urmezi poteca de pe partea dreapta, care coboara usor, pret de zece minute, prin jnepenis, pana la Cabana Piatra Arsa.

Pe masura ce ne apropriam de Babele, observam ca nici o telecabina nu circula. Motivul nu era greu de anticipat: vantul extrem de puternic a facut imposibila circularea telecabinei. De altfel, si inaintarea parea extrem de anevoioasa.

Babele si Sfinxul - hill Babele si Sfinxul - view

In final, am ajuns si la destinatia noastra si privelistea a meritat efortul si temperatura de 13 C.

Babele si Sfinxul - sfinxul Babele si Sfinxul - views Babele si Sfinxul - babele1

Babele si Sfinxul sunt incredibile ca si aventura de o zi cu atat mai mult cu cat poti avea sansa unei vremi prielnice si soare pentru a nu rata piesajele si panoramele superbe. Ne-am continuat drumul din Sinaia spre Transfagarasan (vezi impresii aici) pentru a incheia un weekend minunat in care ne-am bucurat de frumusetile Romaniei.