Bled este o statiune montana mica si cocheta, ideala pentru pasionatii de munte si drumetii in natura.  Fiind doar in trecere in drumul spre Ljubljana (vezi impresii aici), am vrut sa admiram unul din simbolurile turistice ale Sloveniei. Desi mult mai mic decat lacul Como (vezi impresii aici), e la fel de spectaculos si idilic.

Bled - lake

Gasim cu greu parcare in zona lacului (pagina oficiala) si admiram insula dar si castelul Bled cocotat pe colina din apropiere. Castelul numit initial Veldes, are o vechime considerabila, fiind atestat din anul 1004, cand imparatul german Henric al II-lea l-a donat episcopului din Brixen.

Bled - lake island Bled - castle

Bled reprezinta punctul ideal de plecare pentru a vizita minunile naturale pe care le ofera Parcul Triglav precum si altele din imediata apropiere: Cheile Vintgar (la 4-5 km), platoul Pokljuka (la 20 km – faimos pentru Cupa Mondiala de Biatlon ce se desfasoara aici), pestera Babjim, lacul Bohinj (la 25 km), cascada Savica. Intre cele doua razboaie mondiale Bled a devenit resedinta de vara a familiei regale iugoslave, pentru ca mai tarziu sa-l indrageasca si liderul comunist Iosip Broz Tito. Vila Bled in care a locuit fostul presedinte al Iugoslaviei este astazi un luxos hotel situat in apropierea lacului Bled.

circuit-2012

Bled este frumos in orice anotimp asa ca nu ezitati sa il includeti in planurile voastre de vacanta. Noi nu am regretat ca am facut-o pentru circuitul european din 2012.