Parcul National Plitvice  este cel mai mare parc din Croatia si face parte din Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1979. Este compus din 16 lacuri de suprafete si adancimi diferite, care din cauza diferentei de altitudine se varsa unul intr-altul. De fapt, parcul este un canion in care apa a sapat de-a lungul multor mii de ani. Si era ultima noastra oprire din circuitul croat al verii 2020 dupa Parcul National Krka.

Parcul Plitvice este foarte intins dar zona vizitabila acopera o arie mult mai mica. Parcul isi datoreaza frumusetea fenomenului carstic in special dar si vegetatiei si faunei bogate, inlantuirii lacurilor si cascadelor spectaculoase de-a lungul raului Plitvice, intr-o depresiune a Alpilor Dinarici, limitat de muntele Mala Kapela in vest si Lička Plješevica in est. Aici s-au amenajat diferite trasee pentru turisti, cel mai lung marcat are aprox. 8 km si acopera toata zona vizitabila. Altitudinea sa variaza intre 367 si 1270 m deasupra nivelului marii.

plitvice - big waterfall

Zona a fost locuita de milenii, pe aici au fost atat tracii cat si romanii, ilirii, turcii otomani, celti, slavi si altii. A fost sub ocupatie otomana 150 de ani incepand cu 1528, apoi a fost reluat de habsburgi care au facut din zona o puternica bariera antiotomana.

Imediat dupa ce am intrat in parc am dat de prima panorama asupra canionului, o platforma special amenajata, de unde am avut o priveliste superba. Apoi s-a rupt filmul. Nu stiu cand/cum a trecut timpul! Culorile apei de la albastru la verde, turcoaz, smarald, apa atat de limpede in care vedeam pestii de toate marimile si culorile, toata vegetatia din apa, dar si cascadele, ne-au zapacit complet.

plitvice - panoramic

Traseul nostru a fost circular, dupa cum am spus, si a inclus zona lacurilor inferioare si superioare, cu frumoasele cascade Veliki Prštavac si Mali Prštavac, pesteri, podete de lemn, padure si peisaje de vis.

Cele 16 lacuri ale parcului sunt impartite in doua grupe numite simplu, lacurile de jos si lacurile de sus.

Lacurile de sus, Gornja Jezera/Upper Lakes:

plitvice - view

Prošćansko, 636 m deasupra nivelului marii. Legenda spune ca in vechime aici era mare seceta dar la rugile disperate ale locuitorilor, a venit multa ploaie. Acest lac are o buna parte din luciul apei si maluri sub protectie stricta fiind de interes stiintific deosebit si aici se fac si cele mai multe curatari cu scafandri.

Gicanovac sau Cicinovac carui nume este dat de un tigan ce s-a inecat cand pescuia aici.

Okrugljac este de forma rotunda si cel mai spectaculos loc este cel al cascadei de 7 m formata din apele lacului Gicanovac

Batinovac sau Bakinovac este un lac mic si ca adancime si ca intindere, spectaculos prin multele cascade mici si vegetatia bogata din jur, in special fagii.

plitvice - panoramic

Malo Jezero, cu multe cascade mici

Vir, numit asa dupa un vartej ce se formeaza in lac

Galovac numit dupa eroul capitan Gal ce i-a invins pe turci. Este al treilea ca marime din parc iar cea mai spectaculoasa cascada a lui are 28 m inaltime.

Milino Jezero este putin adanc – 1 m – si pe el este o pasarela ce-l conecteaza cu lacul cel mai mare, Kozjak.

Gradinsko Jezero, numit dupa zidurile inalte care au fost ridicate intre Galovac si Kozjak.

Buketi sau Bukovi, sunt cateva lacuri foarte mici, inlantuite ca un buchet.

plitvice - water

Kozjak sau lacul caprelor – legenda spune ca un pastor si-a pierdut 30 de capre dupa ce s-a spart gheta sub ele – este cel mai mare lac din zona vizitabila Plitvice. Are ca punct de atractie insule- otok – Stefanija numita asa dupa o printesa si pe care insula ciobanii adaposteau animalele pentru a le feri de lupi si rasi.

Lacurile de jos, Donja Jezera/ Lower Lakes:

Milanovac, numele dat dupa ciobanul care s-a inecat aici, cel mai mare lac din grupul celor zise de jos, apa variaza de la albastru la verzui, in functie de lumina, este superb.

Gavanovac, numit dupa comoara Gavanovo disparuta fara urma in lac.

Kaluđerovak sigurul care are multe maluri acoperite cu stuf. Kaluder in croata inseamna calugar si numele i-a fost dat de la pustnicul unei pesteri de aici.

plitvice - ducks

Novakovića, Novakovik Brod ultimul lac important.

Cascade sunt, se zice 92 formate pana acum dar oricand este posibil sa apara si altele:

Veliki Slap, cea mai mare cascada a parcului cu o cadere de 78 m, se formeaza din apele raului Plitvice si se varsa in raul Korana. Este in zona lacurilor de jos si cel mai usor de ajuns la ea de la poarta 1.

plitvice - big waterfall1

Milanovacki Slapovi delimiteaza lacul Kozjak de lacul Milanovac

Milka Trnina este cascada dintre lacurile Milanovac si Gavanovac.

Velike Kascada, cascada mare, este varsarea apei practic din lacul Gavanovac in lacul Kaluderovo (Kaludjerovac) pe o latime de aproximativ 100m, sub forma unor cascade mai mici.

Svori Sastavci sunt cascadele mici ce se varsa din lacul Novakovik

Galovaki Buk alaturi de alte cateva zeci dau farmecul acestei zone.

Padure deosebita este in partea de sus a parcului vizitabil si se intinde in toata zona protejata, Čorkova Uvala . Dincolo de limita accesibila este padure virgina cu copaci de peste 700 ani, zona in care se zice ca traiesc toate animalele salbatice ce au existat aici inainte de venirea omului.

Dupa traseele trecute pe biletele de intrare – le puteti studia pe site si va puteti face de acasa un calcul aproximativ al timpului – cele cu A, B, C si K incep de la Ulaz 1 iar D, E, F si iar K incep de la Ulaz 2. diferenta de timp intre U. 1 si U. 2 este cam de 1 ora.

Traseele A, B, C, E, F si H includ o traversare a lacului cu vaporasul cu motor electric.

plitvice - boats

Accesul in parc se face de obicei prin 2 puncte , vara cand este foarte aglomerat se deschide si o a treia cale, spre Plitvika Selo. Intrarea cea mai spectaculoasa dar si cea mai aglomerata este cea de la poarta 1, la iesirea din satul Jezero mai precis intre satele Jezero si Rostovanca. Intrarea nr. 2 este chiar spre locul ce marcheaza confluenta intre lacurile de sus si cele de jos.

Dar, infrastructura turistica in parc este extraordinar de bine pusa la punct, iar la intrare cat si pe traseu exista harti si indicatoare foarte dese, astfel incat iti poti face chiar propriul traseu. Indiferent cum faci, toate te scot mai devreme sau mai tarziu la una din cele 4 statii intermediare din cadrul parcului, de unde se poate combina cu barcuta sau cu trenuletul care scoate turistii la cele doua intrari ale parcului. Vaporasul traverseaza lacul Kozjak in aprox 15 minute, iar trenuletul bus te scoate din nou la balcoanele si la imaginea superba de la intrare.

plitvice - route

Rezervatia naturala Plitvice este in continua schimbare a reliefului, probabil peste cateva sute de ani se vor vedea usor modificarile. Este o zona pe care specialistii o lasa neatinsa – ma refer la zona nevizitabila, zona accesibila publicului este cam 1% din suprafata totala .

Plitvice este o atractie de top a Europei si usor accesibila noua, datorita distantei fata de Croatia, asa ca va invit sa o puneti pe lista si sper ca pozele sa o descrie mai bine decat au facut-o cuvintele 🙂