Trogir, in imediata apropiere a Split-ului, a fost urmatoarea oprire din circuitul nostru in Croatia. Un orasel plin de farmec de care ne-am indragostit imediat. Si nu am fost singurii…. 🙂
Acest oras vechi, asemenea altor orase din acesta parte de coasta a Adriaticii, este ridicat pe o insula asezata intre uscat si o alta insula, Ciovo, legata de continent cu ajutorul a doua poduri.
Trogir este un orasel croat tipic antic, pastrat intr-o forma foarte buna, lucru care a determinat includerea oraselului in patrimoniul UNESCO in anul 1997. Dupa doar cativa pasi pe micile stradute pietruite parca te “teleportezi” in trecut, totul parca se misca mai incet si o atmosfera de relaxare te invaluie. Te uiti uimit si incantat la casele de piatra tipic croate care sunt construite foarte apropiat unele de altele probabil ca sa isi faca umbra reciproc. Pasii te poarta pe stradutele facute din pietre care in timp au devenit perfect netede sub pasii tuturor celor care au vizitat sau au trait in Trogir.
Inca din parcare se vedea turnul catedralei Sfantul Laurentiu, dorinta de a o vedea crestea pe masura ce ne apropiam de portile vechiului Trogir. Am trecut podul spre cetate, nu inainte de a admira ambarcatiunile parcate in micul golf. Am intrat in cetate trecand Kopneva Vrata, deasupra porti se afla o statuie al sfantului Ioan.
Nu dupa mult timp am ajuns in Piata Centrala din vechiul Trogir numita trg Ivana Pavia II. Cel mai important obiectiv turistic de aici este Catedrala Sv. Lovro (Sfantul Laurentiu). Catedrala este unul dintre cele mai pretioase monumente croate.
Lucrarile bisericii, incepute in anul 1123 s-au lungit pana in secolul urmator si nu au lipsit nici interventiile de mai tarziu, ca de pilda clopotnita gotico-venetiana, construita insecolul XVI, care constituie axa simbolica si vizuala a orasului. Frumusetea monumentului este apreciata inca de la atriul cu micile coloane, arcade si friza clasica, dar mai ales la vederea portii de intrare in catedrala construita in anul 1240, opera a maestrului Radovan.
Alta cladire simbol din aceasta piata este Turnul cu ceas. Construit in anul 1422, a facut parte la inceput dintr-o biserica. Chiar daca au trecut de la punerea in functiune aproape 600 de ani ceasul inca functioneaza foarte bine.
Veche Primarie a fost construita pe locul unde se afla palatul Ducal. Ornamentele de pe fatada au fost realizate de catre Niccolo di Giovanni Fiorentino in secolul XV. In timpul reconstructie din anul 1890 au fost incorporate in pereti un numar mare de elemente gotice si renascentiste din palatele familiale din Trogir si monumentele publice din oras.
A urmat Loggia Orasului. Se afla pe latura sudica a pietei, A fost construita intre secolele XIV-XV. Constructia este sustinuta de coloane cu capitelii romane. In interiorul Logiiei intr-un relief este reprezentata Justitia, opera realizata in atelierului lui Alessi Fiorentino in secolul XV.
A urmat o plimbare printre strazile inguste, piatruite ale orasului trecand pe langa o multime de cladiri cu arhitecutura impresionanta. Am iesit din oras pe Poarta Marii, apoi ne-am plimbat printre palmierii pe Riva Trogirului. In port erau o multime de vapoare care asteptau sa plimbe turistii.
Am ajuns si la Castelul Camerlengo. Castelul are froma aprope patrata, dateaza din epoca venetiana a orasului, a fost construit intre 1420 si 1437.
Ne-am intors pe acelesi stradute inguste si am gustat preparate specifice zonei ca sa incheiem o alta zi reusita.
Daca ajungeti in Croatia nu ratati o vizita in Trogir.
Leave a Reply