Cinque Terre a fost un obiectiv foarte ravnit al croazierei pe Mediterana de Vest ( vezi impresii aici)  si asteptarile noastre nu au fost deloc inselate pentru ca experienta traita a fost deosebita.

La Spezia este portul din care pleaca excursiile spre parcul national Cinque Terre. Din port, pe o faleza plina de palmieri, am pornit spre centrul istoric cu piata sa pietonala pentru a ajunge la gara de unde urma sa luam trenul spre Cinque Terre (pagina oficiala).

traseu MSC FantasiaCinque Terre - spezia portCinque Terre - spezia port view

Nu aveam foarte multe asteptari despre La Spezia dar mi-a placut extrem de mult ca oras, curatenia, oamenii si apropierea de cele 5 sate celebre. Zona de port e superba, cu palmieri si o zona de promenada excelenta.

Cinque Terre - spezia streets

Am optat pentru un bilet de familie de 42 euro ce ne asigura calatorii pentru o zi nelimitate intre cele 5 sate pescaresti: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore.

Monterosso este cel mai mare si singurul cu o selectie de hoteluri si o plaja de nisip pe placul famililor. Fiind punctul terminus al excursiei noastre, a beneficiat de cea mai multa atentie si a fost si gazda catorva ore de baie.

Cinque Terre - monterossoCinque Terre - monterosso1

Vernazza este un sat pescaresc italian al viselor – casele sale pline de culoare, inghesuite in jurul unui pitoresc port-piazza. Linia ferata il imparte oarecum in partea sudica ce iese in golfulet si partea nordica cocotata pe deal plina de pensiuni si restaurante.

Cinque Terre - vernazzaCinque Terre - vernazza streets

Stradutele inguste sunt intesate de turisti si localnici trasformati in mici comercianti si pregatiti sa iti vanda orice . Casele sunt tipice zonei si fiecare bucatica de pamant e valorificata la maxim.

Cinque Terre - vernazza1Cinque Terre - vernazza water

Urcat pe o stânca, Corniglia este cel mai rezervat și rural din cele cinci.  Si preferatul meu :). Cred ca strazile inguste si intime ii dau un aer misterios. Urcarea de aproximativ 20-25 minute din gara a fost istovitoare dar a meritat. Desi la intoarcere am luat autobuzul ce era inclus in pretul biletului pentru parc.

Cinque Terre - corniglia street Cinque Terre - corniglia streets

Stradutele sunt atat de inguste incat e complicat sa ai o relatie tensionata cu vecinul 🙂

Cinque Terre - vernazza streets1

Ca sa ajungi in sat, trebuia sa urci niste scari ce pareau interminabile dar care ofereau o priveliste excelenta asupra zonei.

Cinque Terre - corniglia stairsCinque Terre - corniglia view

Plantatiile de vie si turismul sunt principalele preocupari in zona desi constructiile sunt o adevarata provocare tehnica pe versantele abrupte din zona.

Cinque Terre - corniglia stairs1

Manarola este probabil cel mai cunoscut din cele 5 sate. Casele vechi si pastelate sunt inghesuite una in cealalta pe dealul abrupt. Strazile sunt pline de magazine ce vand produse locale traditionale, iar localitatea este centrul productiei locale de ulei de masline si vinuri.

Cinque Terre - manarolaCinque Terre - manarola bay

Dintre toate, pare satul frecventat de turisti si localnici deopotriva cu cea mai mica medie de varsta, iar apele golfului erau mai mereu populate.

Cinque Terre - manarola bay1Cinque Terre - manarola view

Cea mai usoara sectiune a caii de coasta, Via dell’Amore, aproape plata, duce de aici spre Riomaggiore, un sat de case genoveze inalte, care se simte ca un ascunzis vechi de pirati.

Cinque Terre - riomaggioreCinque Terre - riomaggiore2

Terasele deja deveneau aglomerate iar turistii cu greu gaseau o masa libera. De obicei, lumea prefera o mancare la mana pentru a putea sa se plimbe si sa admire zona.

Cinque Terre - riomaggiore1Cinque Terre - riomaggiore bay

Oferta pentrru o gustare la mana era variata dar nu putea exclude pizza, inghetata si preparate din peste proaspat.

Cinque Terre - riomaggiore foodCinque Terre - riomaggiore houses

Programul vasului de croaziera pentru La Spezia:

Cinque Terre - program

See you next time La Spezia and Cinque Terre !