Pentru ca zona centrala din Milano se bucura de celebrul ZTL,ca si in Pisa (vezi impresii aici) sau Florenta (vezi impresii aici),  acces restrictionat sau amenda mare, am ales ca parcam intr-un Park&Ride si sa mergem cu metrul in centru.

circuit-2008

Primul obiectiv vizitat in Milano (detalii aici) a fost binenteles Piazza del Duomo (“Cathedral Square”) unde am ramas impresionati de maretia Domului din Milano a carei constructie a durat aproape 430 de ani. Inceputa in 1386 a fost terminata in perioada domniei lui Napoleon in 1813. Ca marime aceasta catedrala impresionanta este a treia din lume, avand peste 3500 de statui la exterior si fiind sustinita de 52 de coloane interioare masive.

Milano - Duomo Milano - Duomo cathedral

La Madonnina-statuia din varf, vitraliile, statuia Sf. Bartolomeu jupuit, Arcada si cripta, muzeul Domului precum si accesul pe acoperis fac din Dom un obiectiv turistic de neratat in Milano. Pret intrare catedrala-13 euro. Cine doreste mai plateste in plus 3 euro accesul cu liftul pe acoperis, pentru a vedea panorama superba a orasului.

Milano - Duomo square

A urmat apoi o plimbare reconfortanta prin Galleria Vittorio Emanuele II. Aceasta galerie comerciala a fost construita intre 1864-1868 de Giuseppe Mangoni care a murit cazand de pe schele cu doar cateva zile inainte de sosirea regelui pentru inaugurare. Cupola de metal si sticla imbina rafinamentul italian in stil neoclasic cu era industriala, atunci in plina dezvoltare.

Milano - vittorio emanuele

Nu am rata Scala din Milano si o pizza adevarata mancata in patria ei. Cel mai mare teatru de opera din lumea fost construit in perioada dominatiei austriece intre 1776-1778. Cladirea este remarcabila prin interiorul luxos, acustica excelenta si lista impresionanta de premiere. Distrus pe jumatate in cel de-al doilea razboi mondial, La Scala a fost redeschis in 1946 cu o gala dirijata de Arturo Toscanini. In 2005 teatrul La Scala si-a dechis din nou portile dupa o restaurare masiva.

Milano - scala

Si fiind microbisti, cum puteam sa ratam San Siro sau Giuseppe Meazza in functie de preferintele fotbalistice. Turul stadionului si a vestiarelor a merita drumul pana acolo.

Milano - san siro Milano - training camp

Am parasit orasul modei si al shoppingului discutand impresii si ce urma sa vizitam la o noua vizita aici.