Chamonix Mont-Blanc (pagina oficiala) nu mai are nevoie de prezentare, fiind cunoscuta prin faptul ca este inconjurata de cele mai semete varfuri ale Alpilor, dintre care se detaseaza, ca frumusete si inaltime, Mont Blanc (4808 m). Pe vaile acestor munti se scurg ghetari uriasi, iar culmile lor impunatoare stralucesc in albul zapezilor.

Chamonix Mont-Blanc - map

Se contureaza efectiv doua lumi: cea de jos, de la poale, traind anotimpul cronologic (in cazul nostru, vara), si cea de sus, din preajma norilor, unde iarna e vesnica. Oamenii – care vin aici cu miile – sunt cei care leaga cele doua lumi, prin curiozitatea lor, prin vointa de a simti piatra muntelui sub bocanci, prin chemarea catre natura, catre spectaculos. Tot omul este cel care a creat, sub aspect tehnic, posibilitatea de a urca pe cele mai inalte culmi cu ajutorul transportului pe cablu.

Chamonix Mont-Blanc - view

Plimbarea prin Chamonix Mont-Blanc a fost o placere. Statiunea e traversata de apa navalnica a raului Arve si are un centru vechi, cu cladiri construite in stil clasic, precum si o biserica catolica, Saint Michel (in credinta catolica Arhanghelul Mihail este patronul celor care calatoresc), decorata in stil baroc in interior.

Chamonix Mont-Blanc - river Chamonix Mont-Blanc - statue

La eleganta statiunii Chamonix Mont-Blanc contribuie si decoratiunile florale prezente aproape peste tot, o incantatoare pata de culoare.

Chamonix Mont-Blanc - downtown Chamonix Mont-Blanc - houses

 

Am savurat si bere la o terasa locala care a costat 8 euro ceea ce e mult pana si pentru un stardard londonez.

Chamonix Mont-Blanc - views
Desi vremea era superba, nu am avut unanimitatea votului pentru a urca la Aiguille du Midi care a ramas pe agenda pentru cand vom reveni iar Alex si Alesia vor putea admira privelistea cu alti ochi.

Drumul se face in doua etape, Chamonix-Plan de l’Aiguille si Plan-Aiguille du Midi.  Telecabina de la Plan de l’Aiguille spre varf merge fara nici un stalp de sustinere si experienta urcarii este unica. Ca de altfel si costurile care pentru toata familia ar fi fost 150 euro.

Chamonix Mont-Blanc este superba si vara dar si iarna si un loc in care niciodata nu te plictisesti. Iar maretia muntelui este intr-adevar impresionanta.

Circuitul nostru continua spre Elvetia (vezi impresii aici si aici si aici) si frumusetiile ei .