New York – New York !

Am ajuns in NY dupa insorita Florida, motiv pentru care temperaturile de iarna (de ianuarie) ne-au facut sa ne simtim ca acasa. Am fost in New York la distanta de 6 ani si in anotimpuri diferite, dar ramane la fel de fascinant in orice luna a anului.

Ajunsi pe aeroportul JFK, ne-am croit drum prin multime si am ajuns la trenul ce ne-a dus in Manhattan. Cazarea aproape de Central Park ne-a prilejuit o plimbare placuta si contactul cu spiritul inconfundabil al New York-ului (continuare aici si  aici).

Am optat sa vizitam NY din doua perspective: pe jos si intr-o mini croaziera .

new york - times square

Prima zi am dedicat-o explorarii Manhattanului la pas. Am inceput de pe Wall Street, de la statuia lui George Washington de langa Federal Hall. Tot acest district financiar, forfota oamenilor imbracati la patru ace, cafenelele mobile de la tot pasul dau un aer grav zonei tocmai prin prisma $$$ ce sunt manevrati destoinic de pixurile la fel de scumpe ca si imbracamintea celor de activeaza aici. New York Stock Exchange e impresionanta prin dimensiuni dar si prin securitatea sofisticata din jurul ei.

New York - wall street


Am continuat spre Trinity Church, un simbol al new yorkezilor prin prisma istoriei si legaturii cu Coroana Regala Britanica care a acordat Episcopiei acest teren unde in 1698 a fost construita biserica ca urma sa fie distrusa de incendiul din 1776 si ulterior re-construita.

New York - trinity church1
New York - trinity church

Apoi, ajungem la Memorialul 9/11, un simbol regretabil al istoriei mai recente unde descoperim cum, de ce, in ce conditii s-au intamplat evenimentele dar vedem si un adevarat altar al jertfei celor ce au fost victime dar si al salvatorilor si supravietuitorilor. E incredibil cum lumea s-a mobilizat in a ajuta si asista la operatiunile de salvare desi prin gestul lor s-au auto-condamnat pentru ca inhalarea acelui fum toxic ce a impanzit zona le-a fost multora fatal la cateva zile/saptamani sau chiar luni dupa eveniment.

New York - sept 11 memorial
New York - sept 11 memorial1

Ne continuam periplul si ajungem de unde putem admira de pe tarm Statuia Libertatii pe care aveam sa o vedem mai indeaproape ziua urmatoare.

New York - view

Nu departe gasim St. Paul Chapel ce pe mine m-a impresionat profund datorita istoriei ei: a servit drept loc de refugiu, campare si asistenta medicala pentru victime si salavatori in timpul evenimentelor de la 9/11 iar copacul din curtea capelei este inca in picioare desi multe cladiri din jur au cazut fiind “victime” colaterale ale evenimentelor de atunci.

New York - st paul chapel
New York - st paul chapel1

Am ajuns apoi la Brooklyn Bridge si Chinatown. Este incredibil cum concentratia de populatie asiatica are propria “insula”, reguli si evident limba. Sunt chinezi de 80 de ani ce au trait toata viata acolo si nu vorbesc sau inteleg deloc engleza.

New York - chinatown

Little Italy a pierdut “razboiul” cu Chinatown care se extinde in fiecare zi “cucerind” acest teritoriu in care, nu demult, divergentele se rezolvau destul de violent.

New York - little italy

Soho si-a pierdut din stralucirea de odinioarea si statutul de cartier de lux.

New York - soho

Am incheiat prima zi destul de obositi dar incantati de ceea ce vazusem.

Inca ceva: desi avusesem tangenta cu accentul de NY, parca mi-era greu sa ma obisnuiesc desi trecusera peste 24h.

Sa vedem ce urmeaza in zilele ce vor veni in Manhattan.