Santorini , sau Thira, face parte din grupul insulelor Ciclade, situate in sudul marii Egee. Ceea ce vedem noi acum, este rezultatul unei indelungi activități vulcanice, care a deformat insula, pe parcursul timpului, dintr-un intreg rezultand insula Thira, alaturi de AspronisiNea KameniPalea KameniThirasia.

traseu msc musica

Santorini (detali aici) are o suprafata de 79,19 km patrati, distanta de la nord la sud cca 18km, iar latime intre 6- 12 km. Populatia in jur de 15.000 locuitori, la care se adauga in perioadele de vara foarte multi turisti din toata lumea.

Santorini - view

Capitala insulei este Fira , frumoasa si alba, care alaturi de Oia reprezinta principalele atractii ale insulei.

Santorini - fira port

Am ancorat dis de dimineata in Fira si am fost transportati cu tender-ul la tarm ca si in Cannes (vezi impresii aici) cu un an in urma. Santorini era unul din locurile pe care le-am cerut si urmarit in traseul croazierei.

Santorini - tender boat

Apoi, la dorinta copiilor, am avut parte de o experienta unica si specifica pentru Santorini: calatoria cu magarii/catarii pana sus in Fira, contra costului de 6 euro/persoana.

Santorini - fira donkeys

In ciuda pozei de mai sus, fiecare adult a fost pus cu un copil pe un cal/catar. Plecarea din block-start a fost cireasa de pe tort pentru ca magarii nostri incercau sa isi faca loc prin marea de “camarazi” ce isi asteptau clientii, printre strigatele fetelor ce credeau ca asta e o mare primejdie 🙂

Santorini - fira donkeys1

O alta alternativa era de a urca cele 588 de trepte pana sus, sau cu cable-car care costa 5 euro/pers. Dar experienta cu magarii/catarii a fost speciala, mai ales pentru copii.

Din Fira, care de-abia se trezea la viata, dupa ce am admirat stradutele inguste, casele de un alb imaculat, am luat autocarul spre Oia unde aveam sa ajungem dupa aproximativ 30 de min.

Santorini - fira port view

Tot ce inseamna servicii publice e dominat de o plictiseala si o lipsa de interes a celor care le practica. E foarte greu de obtinut informatii de la soferi sau functionari plictisiti care iti arata cu degetul o placa cu informatii generale si incomplete.

Oia ne intampina cu multa agitatie, cu autocare de turisti ce incercau sa serpuiasca printre stradutele inguste si sa surprinda cadrele spectaculoase oferite de mare si stanca neagra plina cu constructii de un alb imaculat.

Santorini - oia streets Santorini - oia view

Cred ca o expozitie foto nu ar fi adus o asemenea aglomerare de aparate profesionale cum am vazut pe ingustele stradute din Oia in care fiecare turist incerca sa prinda cel mai bun cadru si cu cati mai putini necunoscuti 🙂

Santorini - oia panoramic Santorini - oia church

Golful de mai jos a fost o posibila tinta pentru plaja dar lipsa oricarei posibilitati de a te relaxa, si votul familiei de 3-1 a facut decizia simpla si eficienta.

Santorini - oia golf Santorini - oia

Majoritatea magnetiilor contin imaginea acestei bisericute.

Santorini - oia 1 Santorini - oia 2

Din Oia, dorind sa ne bucuram si de plajele grecesti, am luat autocarul inapoi spre Fira si de aici la Perissa unde o plaja cu nisip negru si o apa limpede si rece ne-a intampinat.

Santorini - perissa beach Santorini - perissa beach1

Dupa o balaceala de cateva ore ne-am intors in Fira si implicit pe vas pentru a ne continua traseul croazierei.

Santorini - fira view Santorini - fira boat

 

Programul vasului de croaziera pentru a 4-a zi, Santorini arata cam asa:

Santorini - program

Santorini este intr-adevar diferit si special, o pata de culoare pentru tot ce inseamna Grecia in general. Dar afluenta de turisti si aglomeratia il face mai putin placut celor ce isi doresc o vacanta linistita intr-un cadru intim.