Dupa Pisa (vezi impresii aici), nu puteam parasi Toscana fara a vedea si Florenta (Firenze cum spun italienii) asa ca ne indreptam plini de curiozitate spre aceasta locatie.

Am lasat masina cat mai aproape posibil de centru dar in afara zonei ZTL, care similar cu Pisa sau Milano (vezi impresii aici) restrictioneaza accesul in zona centrului si atrage amenzi usturatoare.

Florenta - ZTL zone

Am pornit din parcare spre Domul din Florenta.  Nu trebuie sa aveti vreo grija in orientare prin Florenta, intrucat multimea de oameni se indreapta spre acelasi loc. Plus ca Florenta este un oras usor de parcurs la pas.

Am ajuns la Ponte Vecchio, asaltat deopotriva de negustori si turisti ce faceau tranzitarea lui o adevarata aventura. Si te simteai putin ca la Untold 🙂

PONTE VECCHIO este celebrul pod pe care orice turist care ajunge in Florenta doreste sa-l strabata. Podul traverseaza zona cea mai ingusta a raului Arno. Am citit despre el ca este un pod de lemn si piatra datand din epoca romana si a suferit numeroase consolidari in urma inundatiilor din diverse perioade ale lungii sale existente. Inca din 1345 au fost aici ridicate peste 43 de magazine spre a fi inchiriate de comercianti si manufacturieri. Mai tarziu la sfarsitul sec. XV, magazinele au fost vandute proprietarilor care le-au consolidat extinzandu-le peste rau prin sustinerea cu pari din lemn dand impresia ca sunt suspendate in aer.

Florenta - ponte vecchio Florenta - ponte vecchio view Florenta - ponte vecchio tours

Statuia lui Cellini de pe Ponte Vecchio loc foarte frecventat de turisti si prilej pentru multe cadre consumate pe aparatele foto 🙂

Florenta - ponte vecchio statue

CORIDORUL VASARI din partea stanga a podului care poarta numele proiectantului sau Giorgio Vasari a fost comandat de Cosimo I de Medici pentru a infrumuseta zona din jurul Palazzo della Signoria si a lega Galeria Uffizi cu Palatul Pitti din zona istorica Ortrarno a orasului.

Florenta - uffizi

PALLAZO PITTI (museumsinflorence.comfirenze-tourism.com) este aflat la mica distanta dupa trecerea pe Ponte Vecchio. Palatul este deschis spre vizitare zilnic in afara zilei de luni de la 8,15 pana la orele 18,45. Noi l-am admirat doar la exterior de aceasta data.

Florenta - pitti palace

CLADIREA impresionanta de cca 36 m inaltime este remarcabila. Intr-un imobil vechi aflat vis-à-vis de palat a locuit Dostoievski, cladirea este frumoasa si ornamentala. Palatul a adapostit familia Pitti numai un secol caci palatul a fost preluat de familia de Medici. Cladirea initiala formata din 2 etaje a fost achizitionata in 1550 de Eleonora de Toledo, sotia Marelui Duce Cosimo I de Medici, transformand-o in resedinta oficiala a familiei. Palatul Pitti este al doilea dupa Galeria Ufizzi ca valoare a operelor de arta si muzeelor.

Florenta - square

Pentru orice turist mai mult sau mai putin informat PIAZZA DELLA SIGNORIA este un fel de km.0 al Florentei, punct de referinta . A fost centrul vietii politice inca din secolul al XIV-lea. A fost inima care a batut puternic la instalarea Familiei Medici in 1530 dar si locul executiei ultra religiosului Savonarola ars pe rug de Inchizitie. Piateta este marcata de Palazzo Vecchio dar si de sculpturile fabuloase care o infrumuseteaza.

PALAZZO VECCHIO are o arhitectura frumoasa iar turnul sau cu creneluri innobilieaza piateta. A fost sediul administratiei publice inca din secolul XIII. Scarile palatului sunt flancate de cele doua statui ale lui Donatello. Marzocco reprezentand un leu puternic cu scutul heraldic al orasului,lupoaica fiind emblema consacrata a Republicii Florentine iar Judith cu insemnul “sa-ti fie un exemplu pentru oameni” a fost inlaturat din Florenta dupa moartea lui Lorenzo Magnificul. Oamenii au gasit statuia si au adus-o inapoi ca un simbol al victoriei asupra tiraniei.

Florenta - palazzo vecchio

Si in sfarsit ajungem si la Basilica di Santa Maria del Fiore sau Domul din Florenta. Ca marime, este a patra din Europa si este celebra datorita cupolei sale. Intrarea este libera in catedrala si pentru a ajunge in cupola se achita 8 Eur si se urca 463 de trepte printre cei doi pereti ai cupolei.

Florenta - duomo

Constructia a inceput in 1296 si a fost gata abia in 1380 iar domul in 1436. Fatada asa cum o vedem noi astazi a fost terminata abia la mijlocul sec. XIX. Fatada catedralei este acoperita cu marmura de Carrara (alba) de Prato (rosie), de Siena (verde).

In fata intararii in catedrala este Baptisteriul (Battistero di San Giovanni), construit cu mult inaintea catedralei, pe locul unui fost templu roman dedicat zeului Marte. In anul 1128, Baptsiteriul a devenit oficial locul in care erau botezati toti nou-nascutii florentini. Cladirea are o forma octogonala si este decorata in acelasi stil si cu aceleasi materiale (marmura) ca si catedrala. (biletul de intrare costat 6 Eur.). Cladirea are trei usi incadrate de tot atatea arcade. La interior, totul este realizat din marmura. Cupola este pictata in cinci randuri concentrice, cu scene religioase si pastorale.

Florenta - street

Stiati ca mai mult de jumătate din cele mai populare opere de artă din lume se află în Italia si peste jumătate dintre ele se găsesc în Florenta? Mi se pare impresionant, ca peste un sfert din cele mai apreciate opere artistice din intreaga lume sa se afle in acest oras… si inca un motiv in plus sa vizitati Florenta daca randurile de mai sus nu v-au convins deja 🙂