Elvetia si Geneva am avut ocazia sa o vedem de mai multe ori incepand cu 2008 si ne-a fermecat prin peisaje, civilizatie si ordinea ce predomina peste tot. Nu puteam omite cateva din orasele ei de pe traseul nostru din circuitul european din 2013.

Venind dinspre Lyon (vezi impresii aici), am poposit la primele ore ale diminetii pe malul lacului Geneva. Am parcat masina si am inceput sa vizitam orasul pe jos.

Geneva (pagina oficialaeste al doilea oras al Elvetiei, capitala cantonului Geneva avind o populatie de 180 000 de locuitori si aflindu-se pe malul lacului cu acelasi nume sau mai bine spus Lacul Leman, pe cele doua maluri ale Rhonului, incadrat de muntii Alpi si masivul Jura, intr-un cadru de poveste.

Geneva - lake Geneva - swans

Geneva este un oras frumos si cochet ocupind un loc de frunte printre orasele cu o calitate a vietii foarte ridicata, si in acelasi timp o locatie foarte scumpa. Aici se afla in jur de 200 organizatii internationale dintre care asi aminti sediul Natiunilor Unite din Europa, Crucea Rosie, Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Desi turismul este pe locul doi dupa finante banci, nu este deloc neglijat, stiind sa-l faca cu multa dibacie, profesionalism si nu in ultimul rind cu zambetul pe buze.

Geneva - street

Este un oras cosmopolit, strainii fiind jumatate din populatia orasului (fiind multe institutii si organizatii internationale cu angajati din toata lumea cu familiile lor), limba oficiala fiind franceza. Numai explorind orasul pe jos poti vedea adevarata fata a acestuia, ma refer la foarte multe parcuri, magazine de bijuterii, orologerii, restaurante de lux, banci private care se intalnesc peste tot.

Geneva - jet d'eau

Atractia orasului este Lacul Geneva sau Leman cum se spune in franceza, fiind cel mai mare lac alpin si cel mai mare lac natural din Europa de vest, avind 73 km lungime si o maxima de 310 m adancime. Apa dulce a acestui lac este atit de clara si curata incit formeaza o oglinda albastra minunata. Atractia acestui lac este celebrul jet de apa, initial fiind o supapa de securitate a unei uzine hidraulice. Cu timpul aceasta a devenit simbolul orasului aruncand 500 de litri de apa pe secunda la o inaltime de 140 de metri si avind o viteza nebuna de 200 km /h pulverizind practic apa. O alta incintare a lacului sint lebedele, pescarusii, ratele care se pot vedea tot timpul, ba chiar mai vin si pe mal si astepta sa primeasca mancare. De mentionat ca lacul este traversat de la est la vest de fluviul Rhon.

Geneva - jet d'eau1

Trecind pe langa debarcader ajungem la podul Mont Blanc, acesta fiind cel mai mare din oras si in acelasi timp se vede din alt unghi celebra fantina Jet d’Eau (cum zic localnicii). Un pod frumos cu steaguri pe ambele parti si miscindu-se putin la afluxul de masini, cu siguranta nu poti sa-l uiti.

Traversind podul ca sa ajungem la Gradina Englezeasca, intalnim Orologiul inflorit, un ceas elvetian, o capodopera a tehnicii si a frumusetii cu multe flori de jur imprejur si Monumentul National care comemoreaza retrocedarea orasului Geneva, Elvetiei. Aceasta Gradina Englezeasca, este un loc minunat de odihna, de privit lacul si nu numai.

Geneva - flower clock

Este si un trenulet care te plimba pe traseul jardin Anglais –parc Eaux Vives, contra sumei de 8 chf sau euro, ca ei echivaleaza fara sa stea pe ginduri.

Geneva - train Geneva - restaurants

 

Nu departe de aceasta gradina se afla Catedrala St. Pierre, principala catedrala a orasului, aici predicand protestantul John Calvin, fondatorul cultului calvinist.

Geneva -

Foarte multe magazine de lux si nu numai, cu tot ce doresti, in special ceasuri de toate felurile, marcile, marimile, culorile si nu in ultimul rind pentru tot felul de portofele, dar cam pline toate 🙂 . Viata este foarte scumpa, pozele aratind si ele cam tot ce am spus pe scurt mai sus.