Daca America ar avea un raspuns pentru Toscana sau Franta ca si zona viticola, acesta ar fi Napa Valley si Sonoma, separate la nastere de Muntii Mayacamas si diferite in caracter, produc aproximativ 7 % din vinurile din lume, multe fiind de calibru international.

Napa Valley - view

Napa Valley are peste 400 de fabrici de vin si se intinde din sudul orasului Napa pana la cel mai nordic oras – Calistoga pe o distanta de 35 km.

Napa Valley este alcatuita din cinci regiuni – Calistoga, Sf. Elena, Rutherford/Oakville/Yountville, orasul Napa si Lacul Berryessa/American Canyon.

Napa Valley - views
Zona cuprinde o multime de buticuri locale, sate istorice, izvoare naturale geotermale, bai cu namol, muzee iar ca activitati locale se numara ciclismul, drumetiile, echitatie, cursuri culinare, zboruri cu balonul cu aer clad si golful. 

Eu am pornit de dimineata din Mountain View (vezi impresii aici) si am avut ca prim popas Mondavi Winery (pagina oficiala) deoarece Mondavi este apreciat de multi ca fiind regele neoficial din Napa.

Napa Valley - robert moldavi winery Napa Valley - robert moldavi winery parking

 

Inevitabil am ajuns sa vizitam nu doar cultura de vita de vie dar si interiorul, cramele si am sfarsit prin a degusta productia locala care era intr-adevar pe masura renumelui.

Napa Valley - robert moldavi winery1 Napa Valley - robert moldavi winery2 Napa Valley - robert moldavi winery3

Pentru o experienta multisenzoriala, urcati la bordul de lux al trenului Napa
Valley Wine Train, care pleaca din Napa si ajunge la Sf. Elena. Nu veti avea
ocazia sa va faceti griji in privinta mancarii, bauturii sau sofatului daca cumva cautati o alternativa la calatoria pe cont propriu.

Am continuat excursia si am oprit la un alt punct de pe traseu.

Napa Valley - winery Napa Valley - winery1 Napa Valley - winery2

Spiritul intreprinzator american a reusit ca in jurul intregii productii de vin din Napa Valley sa construiasca o intreaga structura turistica: tururi dintre cele mai variate, de la limuzine si taxiuri de lux si pana la minibus-uri si baloane cu aer cald: peste 200 de sali de degustare, prezente in majoritatea podgoriilor si pe o salba de restaurante presarate de-a lungul vaii, de la simple bistrouri la cele mai rafinate.

Napa Valley - winery3 Napa Valley - winery4

Este ideal sa incepi un astfel de tur fie avand sofer fie optand pentru o alternativa care nu include masina proprie. Desi nu am ajuns si in Sonoma, care pare mai rustica, am inteles ca vinurile din Sonoma – in principal cabernetul, Chardonnay-ul si Zinfandel-ul – le domina deseori pe cele din Napa, aprovizionand cu succes bucatariile celor mai bune restaurante ale zonei. Hanurile si restaurantele din
Sonoma sunt la fel de diverse precum vinurile sale.

Dar asta, poate la vizita urmatoare … 🙂