Riviera Makarska este , din punctul meu de vedere, cea mai frumoasa zona de pe coasta dalmata. Pe toata acesta riviera pitoreasca vezi plaje frumoase, statiuni, golfulete si sate micute dar pline de farmec.

Am lasat frumosul Split in urma si am pornit spre Makarska, care ne-a intampinat cu o vreme superba. Cred ca frumusetea zonei consta in faptul ca pe 40-50 km, poti merge zilnic la o alta plaja sau sa vizitezi un alt orasel, la fel de interesant si frumos ca precedentul. Varietatea si oferta bogata cred ca o face sa isi merite denumirea de riviera.

makarska - mirabella fortress

Primul nostru popas din Split, a fost Omis.

Omis este un orasel de pe Coasta Dalmata, intre Split (aprox. 25 km) si Makarska (40 km), iar Dubrovnik-ul este la 225 de km.

Strajuit de munti, traversat de raul Cetina, udat de mare, oraselul este o imbinare intre vechi si nou. Marturie a vremurilor de demult stau Cetatile (Fortaretele) Starigrad si Mirabella.

Markarska - Omis old town

Fortareata Starigrad este din vremea in care Republica venetiana (detinatoarea celei mai puternice flote din zona) a domnit in Dalmatia (cu exceptia Dubrovnikului), fiind un scut de aparare in calea navalirilor otomane (alaturi de Mirabella). Pozitia Omisului este interesanta, neavand iesirea directa in largul marii, fiind strajuita de insulele Brac (in primul flanc), Hvar (in al doilea) si un set de insule mai mici (in departare), asa ca ti se pare ca esti pe marginea unui lac.

Markarska - Omis town

Din orasul vechi, care se trezea la viata cu cafenele ce isi primeau primii clienti, am inceput urcarea spre fortareata Mirabella.

Fortareata Mirabella, construita in secolul al XIII-lea este mai accesibila din oras, urcare facandu-se pe o straduta, pe langa Biserica Duhului Sfant. Se pare ca cetatea Mirabella (numita de localnici Peovica), scut in calea turcilor, a fost si ascunzatoare pentru piratii din zona, spaima Marii Adriatice, care timp de trei sute ani au detinut suprematia in zona, avand tratate cu cetatile Dubrovnik, Kotor, chiar si cu statul papal. Piratii erau foarte priceputi constructori de nave, renumiti pentru sagetile lor, nave care permiteau atacuri rapide si retragerea la fel de rapide pe raul Cetina, dupa munte, asigurandu-le siguranta.

Markarska - Omis fortress1

Daca timpul si vremea iti permit, merita vizitate bisericile din Omis: Biserica Sf. Mihail (combinatie a stilurilor gotice, renascentiste si baroc, construita la inceputul secolul al XVII lea si continuata in secolul urmator prin adaugarea clopotnitei), Biserica Sfantului Duh (mica biserica construita in secolul al XVI-lea pe ramasitele vechii biserici gotice, are altarul cu pictura Coborarea Duhului Sfant, realizata de un venetian).

makarska - omis church

Biserica Sfantul Petru este cea mai veche, construita in secolul al X-lea, se inalta pe malul raului Cetina.

Markarska - cetina river

 Raul Cetina, ce poate fi admirat venind printre cele doua coame muntoase, alimenteaza cu apa o parte a Croatiei. Cursul sau cunoaste de la coborari rapide in regiunea muntoasa, la o lentoare ce-l face sa semene cu un lac.

makarska - cetina canyon

Si e atractia orasului pentru cei ce doresc aventura: de la plimbari linistite cu pluta sau barca de agrement, la pescuit sau la practicarea de sporturi: rafting, hiking , alpinism pe peretii verticali din apropierea raului, fiecare din cele amintite fiind pentru incepatori si avansati.

Markarska - Omis beach

Plaja Velika Plaza (Plaja Mare), situata chiar in centrul orasului Omis, are circa 700 de metri, este acoperita cu nisip si umbrita de tamarix si pini. Soarele o mangaie de dimineata pana spre finalul dupa-amiezei, ascunzandu-se apoi dupa muntele Mosor. Intrarea in mare se face lin, apa fiind mica (sub 1,5m) pe distanta de sute de metri. Odata cu indepartarea fata de sosea si apropierea de dig, apa este mai rece, “vina” purtand-o raul Cetina ce se varsa in mare in acea zona.

Plecam din Omis si ne fixam urmatoarea oprire in Brela, pe riviera Makarska.

Makarska - punta rata brela

Brela este o statiune foarte cocheta, avand un peisaj natural foarte frumos. Aceasta statiune se afla intr-o zona muntoasa unde padurea de pini coboara pana la plaja cu pietricele si apele limpezi ale marii.

makarska - punta rata brela1

Aceasta statiune este una dintre cele mai frumoase si renumite din lume datorita premiilor internationale pe care le-a obtinut cu renumita plaja Punta Rata in fata careia se gaseste principala atractie turistica si anume Stanca Brela.

makarska - punta rata brela2

Am mai oprit in cateva golfulete pe riviera Makarska, mai ales unde existau si topogane pe apa , spre deliciul copiilor.

makarska - water slide

Riviera Makarska este cea mai ofertanta zona de pe coasta dalmata, asa ca daca planurile de vacanta va poarta pe aici, nu ezitati sa o adaugati in itinerariile voastre.