Prima noastra croziera. Dupa cateva tentative ne-am hotarat sa incercam ce inseamna croazierele. Si pentru asta, am optat pentru MSC Fantasia cu un circuit interesant pe Mediterana de Vest pornind din Genova. Din fericire, in anii urmatori au urmat si alte croaziere (vezi impresii aici) dovada ca ne-a placut 🙂

Emotiile si necunoscutul situatiei a facut ca trairile si pregatirile sa fie intense dar a meritat, dovada ca anul urmator am optat pentru o alta croaziera si un alt circuit.

Am pornit din Cluj pe traseul Cluj – Budapesta – Ljubliana – Venetia si am innoptat la granita dintre Slovenia si Italia. A doua zi de dimineata am pornit spre Genova unde am ajuns in jurul pranzului. Desi imbarcarea era planificata pentru ora 14, spre surpriza mea am fost poftiti spre imbarcare cum am ajuns. Masina am parcat-o in parcarea privata asigurata de port pentru vasele de croaziera, costand 100 de euro pe o saptamana.

Gasirea portului si a terminalului din Genova a fost o adevarata aventura. De ce ? Pentru ca sunt 3 sosele paralele (2 suspendate) iar GPS-ul evident ca nu putea deosebi pe care din ele ne aflam. Asa ca, am ajuns sa cunoastem bine zona pana am parcat masina 🙂

Totul este foarte bine organizat, o masinarie aproape fara imperfectiuni care nu ar putea altfel sa faca fata unui volum extrem de ridicat de calatori.

Corsica - msc fantasia

Ne-am imbarcat repede apoi am pornit sa colindam zona portului vechi , desi era destul de cald afara.

Genova - Porto Antico3

Era in jur de ora 15.00 cand am ajuns in zona Porto Antico, vremea era foarte frumoasa asa ca era plina de populatie iesita la plimbare, zona este interesanta, exista un fel de macara care ridica o telecabina uriasa din care se pot face poze, obisnuitele “taverne” unde lumea mananca.

Genova - Porto Antico

Ce am mai vazut interesat este o sfera din plexiglas donata de o firma primarie orasului care este montata deasupra apei si in care a fost amenajat un microclimat tropical, costa 5 euro intrarea si iti ia cam 5 minute sa vezi niste pesti piranha, niste pasari roz si ceva testoase.

Genova - Porto Antico1

Tot in acest port se gaseste si Acvariul din Genova, care este unul din cele mai mari din Europa dar si o roata imensa ce ofera o panorama interesanta portului. Evident ca nu am rata ocazia sa facem o tura in roata 🙂

Genova - Porto Antico1

Din pacate aria portului este plina de vanzatori ambulanti care incearca sa te convinga la tot pasul sa cumperi faimoasele sireturi colorate, magnetei sau ochelari .

Cateva date despre MSC Fantasia (pagina oficiala): MSC Fantasia ofera 27.000 metri patrati de locuri publice: un centru de sanatate “Aurea Spa”, 6 restaurante care va ofera posibilitatea sa testati totul de la bucatarie continentala pana la cea Italieneasca, 5 piscine, 12 jacuzzi-uri, cafenele, baruri, magazine, zona de joaca pentru copii, simulator de Formula 1 si cinema interactiv 4D. De asemenea vasul are o facilitate noua, si anume MSC Yacht Club, un club special destinat pentru iubitorii de lucruri fine si de lux, cu o capacitate de 65 de suite de lux fiecare dintre acestea avand propriul lor valet, piscina privata, lift, lounge si galere private. Fantasia este primul vas care are pardoseala impodobita cu cristale Swarovski. Vasele MSC Cruises si cu precadere Fantasia sunt construite pentru a reflecta vibratia companiei, in acest caz identitatea italiana si sa inglobeze facilitatile si atractiile care sunt un “must have” in ziua de azi si anume balcoanele mari, restaurantele diferite si glorioasele sali de spa, fitness si masaj.

Dupa ce am ajuns la bord, in asteptarea bagajelor ce sunt livrate la usa, am inceput sa exploram vasul si sa admiram privelistea Genovei de pe puntile superioare.

Genova - port Genova - port view

Genova este dispusa pe coasta ca un amfiteatru ce priveste parca spectacolul Mediteranei. Interiorul vasului e spectaculos incercand parca sa multumeasca burghezii ce reprezentau clientela de adinioara a vaselor de croaziera.

Genova - deck 5 Genova - stairs Genova - port1

In prima zi , inainte de plecarea din Genova, s-a tinut exercitiul de salvare pentru situatii de urgenta, al carui obiectiv este familarizarea tuturor pasagerilor cu locatia unde trebuie sa se reuneasca in cazul putin probabil al unei situatii de urgenta. In timpul acestui serviciu, sunt prezentate informatii suplimentare referitoare la procedura de salvare, cum se imbraca vesta de salvare etc.

Genova - safe drill Genova - sunset Genova - upper deck

Privelistea de la orice masa era incredibila si un motiv in plus sa te bucuri de preparate.

Genova - indoor pool

Trupa de animatie pregatea spectacole in fiecare seara de la ora 20 si 22 pentru a sincroniza programul de masa al celor 2 serii de restaurant a la carte. Evident, daca nu optai sa mananci la restaurantul principal cu bufet suedez.

Club de copii, topogane, teren de tenis/baschet/fotbal, faceau parte din arsenalul cu care erau atrasi copiii zilnic.

Genova - show Genova - shop

Cateva tipuri legate de alegerea cabinei pe vasul de croaziera:

Daca doriti sa rezervati o cabina sau apartament cu balcon, atunci cu cat mai sus se afla pozitionata, cu atat mai larga va fi privelistea inspre mare. Cabinele si apartamentele cu balcon panoramic se afla de obicei in spatele navei si se extind pe doua laturi astfel incat puteti observa ambele tarmuri. Cabinele cu fereastra se afla in general pe puntile inferioare, astfel daca nu va place sa fiti cazati pe una dintre primele punti, probabil nu sunt cea mai buna alegere. Toate cabinele pentru pasageri se afla deasupra liniei de plutire. Atunci cand vine vorba de cabine interne, puteti sa alegeti orice categorie atat timp cat nu doriti sa va aflati pe o punte anume.

Noi am ales de fiecare data cabina pe puntea 12, si nu am regretat deloc 🙂

Programul de debarcare de pe vas la sfarsit de croaziera, dupa 7 zile, tot in Genova:

Genova - program

In fiecare seara si dimineata steward-ul aranja patul si camera, schimba prosoapele si facea curatenie.

Si pentru ca am avut o aniversare in familie, MSC ne-a oferit un vin spumant si un platou cu tarte si fructe spre deliciul copiilor.

Not bad for the first day 🙂