Berna, capitala tarii cantoanelor este splendid asezata intr-o peninsula inalta in forma de potcoava pe care o face raul Aare, iar albia raului este adanca si este inconjurata de multa verdeata. Tot centrul istoric este declarat patrimoniu UNESCO si este foarte bine conservat, multe muzee, palate istorice, biserici, turnuri medievale si restaurante si terase dragute.

Atestat din sec XII -lea din 1218 orasul devine oras imperial liber, iar din 1353 adera la Federatia Elvetiana, devenind unul din cele 8 cantoane.

Veneam de la Montreux (impresii aici) si eram inca sub impresia emotiilor rivierei elvetiene cand ajungem in Berna (detalii aici).

Berna - street Berna - downtown

Ne incepem vizita din dreptul primariei orasului Berna. Langa primaria in stil gotic din sec XV, găsim biserica catolica Sf. Petru si Pavel, cladita in anii 1858, prima biserica catolica deschisa in oras de la Reforma.

Berna - church

Ne indreptam pasi spre celebra strada pietonala medievala flancata de superbe cladiri iar pe centru de fantani cu statui. Vedem turnul de aparare Zytglogge (turnul cu ceas) probabil cel mai celebru monument al orasului si cel mai fotografiat, admiram ceasul astronomic asemanator cu cel din Praga de pe zidul vechi primarii.

Berna - tower clock

Turnul initial, construit in sec. XIII, din lemn, era punctul de observatie si paza a vechii asezari. Distrus in urma unui incendiu, turnul a fost reconstruit din piatra, adaugandu-i-se in 1530 ceasul pe care il vedem si noi astazi. In partea de vest a turnului ceasul este pictat, iar in partea de est, dincolo de gang, are in plus un mecanism complicat care indica fazele lunii, pozitia soarelui in zodiac, ziua si luna.

Berna - tower clock street

Pe malul raului, aproape de podul Nydeggbrücke, se afla Bärrengraben, un loc foarte agreat nu numai de turisti, ci si de localnici. Groapa cu ursi este un habitat amenajat pentru ursii deveniti simbol al orasului. Se spune ca traditia se perpetueaza din sec. XVI, ursii bucurandu-se de o atentie speciala din partea bernezilor.

Berna - bear

Accesul publicului este permis in intervalul orar 8.00-18.00, iar la intrare, chiar langa pod, pe un panou este afisat un set de instructiuni de securitate obligatorii pentru toti vizitatorii. Bärrengraben nu este o gradina zoologica propriu-zisa, este un loc de patrimoniu national pentru Elvetia, ursul fiind simbolul orasului si al cantonului Berna.

Berna - barrengraben Berna - issue

Podul Nydeggbrücke ofera cateva panorame interesante asupra zonei.

Berna - Nydeggbruck Berna - view Berna - views

In final, desi noi nu am vizitat muzee în Berna, pentru cei care petrec mai multe zile in capitala Elvetiei, interesati de astfel de obiective, mentionez ca marea majoritate sunt concentrate intr-un complex situat la sud de Kramgasse, dincolo de podul Kirchenfeldbrücke. Aici se afla Muzeul Alpin, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istorie Naturală si Muzeul Comunicatiilor. Muzeul de Arta se afla dincolo de gara, de cealalta parte a orasului vechi.