Algarve a reprezentat primul nostru contact cu Portugalia dupa ce am lasat in urma experientele din Andaluzia (vezi impresii aici, aici si aici). Si ce introducere si-a facut Portugalia……:)

Cand spui Algarve, te gandesti invariabil la plajele superbe cu nisip fin si auriu, la tarmurile dantelate modelate de valurile oceanului, la stancile semete ce rasar din loc in loc din apa si la palmierii inalti, care ii dau un aer exotic. Si asa si este! Avand peste  100 de plaje, dintre care 85 distinse cu Blue Flag, fiind o zona in care soarele straluceste peste 300 de zile pe an, Algarve este categoric o destinatie perfecta pentru plaja si relaxare.

Supranumita Pamantul Eternei Primaveri, zona Algarve din Portugalia este o destinatie estivala de vacanta cautata de turisti pentru plajele curate, apele nepoluate si clima placuta in orice anotimp.

Algarve -praia de marinha

Algarve se afla in sudul Portugaliei si se intinde de-a lungul a aproximativ 200 km de coasta, de la capul Cabo de Sao Vicente pana la granita cu Spania. Preferata de fenicieni, cartaginezi si celti, cantata de poetii mauri, vizitata de milioane de turisti, Algarve una dintre cele mai chic destinatii de vacanta pentru plaja de pe coasta Atlanticului. Daca iubiti natura, in zona Algarve se afla rezervatia Laguna Ria Formosa sau puteti cutreiera cele peste 30 de trasee montane din Serra de Monchique.

Iubitorii de sporturi de apa vor gasi aici o mare varietate de posibilitati pentru a se bucura de apa curata si albastra: scuba-diving, surfing, jet skiing, parasailing. Cele mai bune conditii pentru scuba diving sunt pe coasta orasului Portimao, loc ales datorita conditiilor foarte bune pentru scufundare, aproximativ 300 zile pe an si apa linistita, care are o temperatura ce variaza intre 14 si 22 de grade.

Algarve este una dintre cele mai renumite zone din Europa pentru surfing, atat pentru incepatori cat si pentru profesionisti. Cele mai bune locuri pentru surf sunt pe Vicentina Coast, pe partea de vest a regiunii Algarve. Vara este potrivita pentru incepatori, fiind valuri mici si medii, potrivite pentru orice nivel de pregatire, in timp ce iarna atrage surferii experimentati.

Dar Algarve inseamna mult mai mult decat o destinatie pentru plaja, asa cum pare la prima vedere. Exista aici doua parcuri rezervatie naturala, in care veti gasi nu mai putin de 10 locuri potrivite pentru observarea pasarilor si a animalelor salbatice si 32 de tipuri de excursii care sa ajute turistii sa descopere fata diferita, mult mai bogata, a zonei Algarve. Nicaieri nu am gasit o atat de mare varietate de excursii optionale, atat de multe si de diferite modalitati de a petrece timpul liber, cum am gasit aici. Am vazut turisti petrecand o zi relaxanta la plaja, am vazut turisti plimbandu-se pe coasta, admirand peisajul ce-ti taie respiratia, am vazut extrem de multi turisti activi, alergand sau plimbandu-se cu bicicleta chiar si la ora amiezii, pe o caldura foarte mare.

Algarve -praia de oura1

De asemenea veti gasi in Algarve castele si fortarete, sate traditionale cu stradute inguste si pietruite, biserici, situri arheologice, muzee si peste 40 centre de spa si thalassoterapie.

Insa una dintre atractiile de top ale regiunii o constituie terenurile de golf, un sport mai putin practicat la noi, dar pentru care vin in Algarve turisti din toate colturile lumii. Turistii au posibilitatea sa aleaga intre cele peste 40 de terenuri de golf, unele pe malul oceanului, altele ascunse pe dealuri, insa toate de o calitate desavarsita.

Oameni calzi si comunicativi, algarvarienii abia asteapta sa va vorbeasca despre zona in care va aflati, sa va indrume spre cele mai frumoase plaje, sa va recomande cele mai bune restaurante si cele mai importante locuri de vazut. Nu ezitati sa intrati in contact cu ei, pentru ca unul dintre lucrurile care m-au surprins in mod placut aici au fost oamenii, caldura lor, felul lor de a fi.

Cum Albufeira, zona in care am fost cazati, are peste 30 de km de coasta si 25 de plaje cu nisip fin (dintre care 20 cu Blue Flag) ne-am organizat programul in asa fel incat sa putem vedea cat mai multe dintre acestea.

Statiuni turistice in Algarve

Cand ne-am pregatit pentru acest circuit, am incercat sa punem in balanta unde sa ne stabilim cartierul general si cum sa ne raportam la plajele din zona, atractiile turistice si distantele aferente astfel ca intr-un timp relativ scurt sa incercam sa vedem cat mai multe dintre obiectivele zonei.

Asadar, e bine de stiut urmatoarele……….si dupa cum probabil veti vedea, decizia nu a fost simpla.

Zona Algarve cuprinde urmatoarele municipalitati: Albufeira, Alcoutim, Aljezur, Castro Marim, Faro, Lagoa, Lagos, Loulé, Monchique, Olhão, Portimão, São Brás de Alportel, Silves, Tavira, Vila do Bispo si Vila Real de Santo António.

Algarve - map

Situata la 40 km de aeroportul din Faro, statiunea Albufeira este o combinatie fabuloasa de plaje strajuite de stanci si faleze inalte, unde turistii au la dispozitie facilitati moderne pentru sporturi nautice, posibilitati multiple de distractie, shopping si localuri cu preparate proaspete si delicioase din peste si fructe de mare. Albufeira este si o destinatie europeana de top pentru golf, cu terenuri destinate atat pentru incepatori (cursuri de initiere, recunoscute pe plan mondial), cat si pentru jucatorii profesionisti.

Albufeira, situata in partea centrala a coastei de sud a regiunii Algarve, este statiunea care atrage cel mai mare procent de turisti, datorita superbelor plaje cu nisip, a multiplelor posibilitati de petrecere a timpului liber si, nu in ultimul rand, datorita vietii de noapte pe care o ofera.

Impartita in doua, avand in partea de vest orasul vechi, absolut superb, iar in est partea mai noua, avand vegetatie luxurianta si o multitudine de magazine, terase, baruri si restaurante, Albufeira este alegerea perfecta pentru a petrece un concediu placut si relaxant.

Primul lucru care mi-a sarit in ochi a fost curatenia din oras si de pe plaje.

Algarve-albufeira2

Al doilea lucru care m-a impresionat este vegetatia extrem de bogata, palmierii uriasi, pinii cu coroane bogate, copacii infloriti, florile care impodobeau casele, gradinile extreme de ingrijite ale vilelor si hotelurilor. Mi-a placut enorm vegetatia salbatica de pe marginea coastei sau a plajelor, plina de flori salbatice colorate.

In Albufeira exista o varietate foarte mare de restaurante, am vazut restaurant chinezesc, japonez, indian, mexican, italian, o gramada de pizzerii si steakhouse, deci aveti de unde alege, daca mancarea portugheza nu este pe gustul vostru. Oricum, la fiecare restaurant la care am mancat meniul era foarte bogat, iar pe langa mancarurile traditionale sau pe baza de peste si fructe de mare, toate aveau clasica friptura de porc sau pui, ce putea fi servita alaturi de cartofi. Deci mancarea trebuie sa fie ultima voastra grija.

Transportul in Albufeira

Fiind vorba de o statiune extrem de mare si deosebit de frumoasa, cu plaje una mai frumoasa decat alta, este pacat sa stati doar in zona in care aveti cazarea. Pentru a va deplasa mai usor, ideal ar fi sa inchiriati o masina. Centre de inchirieri veti gasi atat in statiune cat si pe la receptiile unor hoteluri.

Daca totusi nu aveti carnet sau nu vreti sa conduceti in vacanta, nu va faceti probleme, pentru ca puteti folosi alte mijloace de transport, cum ar fi:

Taxiurile, care au preturi impuse de primarie si al caror tarife le gasiti aici

Autobuzele locale, Giro, fac legatura dintre orasul vechi si cel nou, iar pretul unui bilet este de 1.40 euro. In cazul in care planuiti sa va plimbati mai mult, este posibila achizitionarea unui bilet valabil o zi intreaga, care costa 4 euro sau a unei cartele reincarcabile, prin intermediul careia puteti beneficia de 10 calatorii la pretul de 8 euro. Mai multe informatii despre rute, program si preturi gasiti aici.

Algarve -albufeira1

Autobuzul turistic, hop on – hop off si trenuletul turistic sunt alte mijloace placute prin intermediul carora va puteti misca in interiorul orasului. Un tur dus-intors cu trenuletul dureaza aproximativ 3/4 ora.

In principal in orasul nou exista o strada principala, pe care circula si autobuzele locale si cele turistice, strada care este paralela cu oceanul. Toate strazile perpendiculare pe ea, care coboara inspre mare, duc la plaja. Veti gasi peste tot indicatoare catre plaje, catre principalele atractii din zona si catre oraselele alaturate.

Aceasta strada principala are multe sensuri giratorii mari, iar in interiorul fiecarui sens este un simbol, o constructie mare, care simbolizeaza ceva.

Algarve - map

Vilamoura este o statiune cosmopolita ce ofera turistilor toate facilitatile necesare unei vacante de vara relaxante. Zona portuara este km 0 al statiunii si unul din cele mai renumite din Algarve, aici aflandu-se cele mai multe hoteluri, restaurante, baruri si magazine. In centrul statiunii se afla muzeul Cerro da Vila si ruinele romane ce reprezinta sit arheologic  al unui complex de bai romane si resedinte datand din secolul I.

Lagos, portul de unde exploratorii portughezi au pornit in primele expeditii de-a lungul coastei Africii, inca detine aerul unui port vechi cu fortareata aflata pe malurile raului si zidurile medievale care pazesc strazile inguste umplute pana la refuz in noptile de vara de tinerii dornici de clubbing. In Lagos cultura poate fi regasita in numeroasele galerii de arta si concerte in aer liber la baza zidurilor orasului. Biserica Santo Antonio este captusita de numeroase sculpturi in lemn, acoperite cu aur adus din Brazilia. Aceasta cladire din secolul 15 este faimoasa si pentru ca a fost prima piata de sclavi Africani din Europa.

Algarve-cave-tour5

Quarteira, situata la est de Vilamoura si la 26 km de aeroportul Faro, este o statiune de top in Algarve, atragand vizitatorii cu promenada marginita de palmieri, hibiscus si oleandru si plaja cu nisip auriu, care continua neintrerupt pana in Faro. Quarteira poate fi si o destinatie low cost pentru iubitorii de golf.

Capitala regiunii Algarve, orasul Faro, nu trebuie ratata. Portul cochet, parcurile bine intretinute si pietele, precum si orasul istoric vechi plin de drumuri pietonale si cafenele in aer liber, ii dau un farmec deosebit.

Dupa ce am analizat bine, am stabilit cartierul general in Albufeira, chiar langa Plaia de Oura si in zilele ce au urmat am incercat sa exploram intreaga zona.

Generalitati

Primul lucru pe care trebuie sa il stie cei interesati este ca in Portugalia nu exista conceptul de plaja privata. Toate plajele sunt publice si sunt amenajate cu sezlonguri, ce pot fi inchiriate cu preturi ce variaza intre 8 – 15 euro /zi pentru 2 sezlonguri si o umbrela.

Algarve -praia de oura1

Incepand din anul 2005, un numar tot mai mare de plaje si-au adaptat facilitatile pentru persoanele cu handicap, astfel incat sunt, in acest moment, 13 astfel de plaje.

Desi coasta algarvariana atrage turistii pe tot parcursul anului, anumite facilitati precum inchirierea sezlongurilor si a umbrelelor, sporturi nautice, restaurante si baruri pe plaja sunt disponibile doar din aprilie pana in octombrie. De asemenea, doar aceasta este perioada in care plajele sunt supravegheate de salvamari. Siguranta inotatorilor este luata foarte in serios, poate datorita acestui lucru plajele din Portugalia sunt unele dintre cele mai sigure din lume, neinregistrandu-se nici un caz de inec pe plajele supravegheate de salvamari din anul 2011. Pe fiecare plaja exista steaguri de avertizare de diferite culori:

verde – atat intrarea in apa cat si inotul sunt permise,

galben – inotul este interzis,

rosu – interzice total intrarea in apa.

Plajele care au arborat un steag cu patratele albe si albastre nu beneficiaza de supraveghere din partea salvamarilor.

Mare atentie trebuie acordata si panourilor pe care le veti gasi la intrarea pe plaja, care semnalizeaza existenta anumitor pericole in zona, cum ar fi caderea de pietre in zonele in care exista stanci inalte.

Algarve -praia de oura4

Majoritatea plajelor sunt accesibile cu masina, au amenajate parcari la intrare sau undeva in apropiere, pe aproape toate veti gasi macar cate un restaurant la care puteti sa serviti pranzul sau sa va racoriti cu o bere rece si pe cele mai multe dintre ele exista posibilitatea practicarii sporturilor de apa: hidrobiciclete, Banana Boat, Speed Boat, parasailing cu peste 250 m cablu si zbor la peste 100 m inaltime, Jet Boat in diverse variante si multe altele.

Pentru ca plajele sunt la malul oceanului, peisajul difera in functie de momentul zilei in care le vizitati.  Asa ca aveti mare grija unde va asezati prosopul daca aveti de gand sa stati de dimineata pana seara pe aceeasi plaja, pentru ca intre flux si reflux, diferenta de nivel al apei e uriasa si risti sa ramai prizonier pe cate o bucatica de plaja inundata de apa.

Plajele  regiunii Albufeira

Pentru a ne deplasa de la o plaja la alta am folosit o masina inchiriata, iar pentru a ne orienta ne-am ajutat de gps, care ne-a dus pana in parcarile aflate la marginea plajelor. Oricum, asa cum am mai spus, plajele sunt bine semnalizate, exista multe indicatoare, deci nu se pune problema sa nu le gasiti, eventual va veti invarti putin, dar si asta face parte din farmecul unei vacante intr-un loc necunoscut. 🙂 Evident, cu cat ajungeti mai repede cu atat aveti sanse mai mari sa prindeti locui de parcare mai bune, pentru ca dupa ora 10-11 acestea dispar sau sunt greu de gasit.

O sa va povestesc in continuare despre cele cateva plaje pe care le-am vazut in timpul vacantei mele in Albufeira si sper ca cei interesati sa isi poata face o idee asupra acestora.

Praia de Oura, este plaja cea mai animata pe care am vazut-o, dar si locul in care vedeam rasaritul si apusul soarelui de pe balconul nostru.. Fiind situata in Albufeira, aproape de zona centrala si avand in apropiere multe hoteluri, aceasta plaja este putin diferita de ceea ce vazusem pana atunci. Sus, de-a lungul ei, in partea centrala se intind numeroase terase marginite de palmieri inalti si exista in apropiere si cateva magazine. Accesul pe plaja se face pe niste scari de lemn si exista si un podet care ajunge pana pe nisip, ceea ce face ca accesul persoanelor cu dizabilitati sa fie posibil.

Algarve -praia de oura Algarve -praia de oura3

Pe Praia de Oura erau deja instalate mult mai multe sezlonguri decat pe alte plaje, existand mai multe puncte de inchiriere a acestora. Este, de asemenea, prima plaja pe care am vazut-o pe care se practicau deja sporturile nautice. Pentru cei interesati o sa scriu aici si cateva preturi: hidrobiciclete erau 3 tipuri, unele pentru maxim 4 persoane, la pretul de 12 euro/ora, alte doua tipuri pentru maxim 5 persoane, care costau 15, respective 18 euro pe ora; canoe pentru 1 persoana – 6 euro pe ora, iar pentru doua persoane 12 euro pe ora, tot felul de colace trase de barca cu motor 15 euro/10 minute, banana – 15 euro/10 minute, sky nautic – 30 euro/10 minute, paraseiling individual – 45 euro, iar pentru doua sau 3 persoane 35 euro/10 minute.

Algarve -praia de oura2

O plimbare cu barca de mare viteza costa 25 euro pentru 30 minute, iar 20 de minute de plimbare cu jet sky-ul costa 50 euro. De asemenea, tot de aici, de pe plaja, se puteau achizitiona o croaziera care dura 2 ore, in care erai plimbat prin grotele aflate pe coasta si, probabil si cu putin noroc, puteau fi vazuti si delfinii inotand in larg. Aceasta croaziera costa 30 de euro.

Algarve -parasailing

Noi am testat parasailing-ul si a fost o experienta grozava. Uite si un video cu aventura asta.

Frumusetea acestei plaje consta in faptul ca este una pentru toate gusturile, pentru fiecare tip de turist. Cei care prefera animatia, atmosfera aceea de vacanta la mare, cu freamat si veselie, pot opta pentru un loc in partea centrala. Cei care prefera linistea, trebuie sa se deplaseze in partea stanga a plajei, unde sunt mai multe golfulete linistite, strajuite de stanci maro, impadurite de pini de un verde inchis. Aici nu existau sezlonguri, dar veti gasi nisip fin, intimitate, peisaj superb si multa liniste.

Algarve -praia de oura3 Algarve -praia de oura6

In partea dreapta a plajei, locul care pe noi ne-a atras ca un magnet, datorita frumusetii sale, exista niste stanci absolut superbe si cateva plaje foarte mici, acoperite cu nisip fin si auriu, pe care puteti sta in liniste. Pe aceasta parte a plajei veti gasi o stanca mare prin care apa a sapat un tunel, iar daca treci prin acesta ajungi la ocean. Este, categoric, un loc potrivit pentru a face poze frumoase. Tot pe acest traseu, dupa un drum de 45 min – 1h, puteti ajunge direct pe plaja din Albufeira.

Praia de Benagil este de departe cea mai spectaculoasa din Algarve, se afla in apropiere de Lagoa. Este situata in micul sat Benagil, pozitionat intre Carvoeiro si Armação de Pêra. Economia locala a satucului Benagil a fost centrata pe pescuit pana in a doua jumatate a secolului XX, dupa care s-a concentrat mai mult pe turism. Cele mai apropiate plaje sunt Praia da Marinha la est si Praia do Carvalho la vest.

Algarve -benagil beach

In Benagil exista atat plaja cu deschidere normala catre Oceanul Atlantic cat si locul cunoscut drept Algar de Benagil, care este de-a dreptul fantastica.

Praia de Benagil este o plaja mica, situata strategic intre impresionante stanci aurii. Stancile protejeaza de asemenea plaja de vanturi. Cu toate acestea, soarele poate fi destul de puternic pe aceasta plaja, asa ca asigurati-va ca va aduceti umbrele de soare proprii. Plaja este inca utilizata de pescari. De obicei, puteti vedea mai multe nave de pescuit pe plaja. Daca sunteti norocosi, veti vedea pescari care aduc captura zilei pe tarm.

Algarve -benagil beach2 Algarve -benagil beach

Noi am ales o excursie cu barca spre grotele din aceasta zona dar sis a vedem multe din plajele din Algarve situate in zona, pe care le-am admirat de pe barca. E interesant sa aflam de la ghid ca unele sunt accesibile doar cu barca, coborand o funie sau cu masini de teren, altele sunt locuri in care se organizeaza petreceri pentru cei ce ancoreaza acolo, etc.  Experienta cu barca de mare viteza a fost incredibila mai ales ca la intoarcere probabil ca s-au testat chiar limitele superioare ale motorului spre deliciul copiilor care au comparat excursia cu cea din insula Saona (vezi impresii aici).

Uite si un video cu experienta de pe barca.

Algarve -benagil beach3

Langa Praia de Benagil este o pestera impresionanta, cunoscuta sub numele de Algar de Benagil. Din aceasta pestera veti vedea cerul albastru printr-o deschidere in tavan, cunoscuta si sub numele de “ochi”. Aceasta pestera este, de asemenea, populara printre fotografi si, probabil, veti gasi fotografii ale acestei pesteri pe carti postale. Vizitarea acestei pesteri cu barca este foarte recomandata. Daca te simti aventuros, poti chiar sa inoti in aceasta pestera. Cu toate acestea, faceti acest lucru numai daca sunteti un inotator bun. In caz contrar, nu ar putea fi cineva care sa va ajute in cazul unor probleme.

ATTACHMENT DETAILS Algarve-cave-tour1.jpg July 17, 2018 337 KB 3008 × 1688 Edit Image Delete Permanently URL https://turistinfamilie.ro/wp-content/uploads/2018/07/Algarve-cave-tour1.jpg Algarve -cave tour3

Puteti introduce urmatoarea adresa in GPS pentru a ajunge la plaja: CM1154, 8400 Lagoa, Portugalia. Accesul la plaja este pe un drum abrupt. Aveti grija sa aveti un spatiu limitat de parcare, care de obicei este luat rapid in timpul verii. Daca doriti sa cresteti sansa de parcare, asigurati-va ca veniti devreme dimineata sau dupa-amiaza tarziu.

Algarve -cave tour4

Dupa ce am plecat de la Praia de Benagil, am vrut sa ajungem si la Praia Marinha pe care  admirasem de pe barca. A fost clasata ca fiind printre primele 100 la nivel mondial din punct de vedere al calitatii plajei, fiind foarte bine conservata. Plaja se adreseaza adultilor si este cautata si de catre fotografii dornici sa surprinda esenta plajei perfecte. Scufundatorii vor avea sansa sa vada stele de mare, creveti, anemone si o mare varietate de pesti in mediul lor natural.

Algarve -praia de marinha2

Am petrecut aici aproape o zi si daca pana la pranz plaja era foarte aerisita, imediat dupa pranz a devenit neincapatoare. In functie de nivelul apei, este impartita în doua jumatati de stanci conice, dar cand fluxul este puternic, aceasta nu mai este practicabila.

Praia dos Pescadores,  este plaja orasului Albufeira, situata la marginea centrului vechi al statiunii. Celor care au ajuns in Albufeira le recomand sa nu rateze sub nici o forma aceasta plaja, care are deasupra ei un loc de belvedere de unde pot face fotografii frumoase cu orasul vechi.

Algarve -albufeira3

Cred ca este plaja cea mai lata pe care am vazut-o in zona si este practic lipita in partea dreapta de alte plaje identice. In partea stanga incepe sa se inalte coasta si veti gasi cateva plaje mai mici, mai linistite. Tot in partea stanga este amenajat si un mic dig, pe care va puteti plimba pe langa pescarii care asteapta rabdatori sa prinda peste si de unde puteti sa surprindeti in fotografii, din alt unghi, frumoasele cladiri din centrul vechi.

Fiind situata atat de aproape de centrul vechi veti gasi in apropiere foarte multe restaurante si terase frumoase, unele dintre ele situate pe plaja, altele putin mai sus, pe promenada aflata deasupra acesteia.  Bineinteles ca veti gasi pe aceasta plaja tot felul de facilitati: sezlonguri si umbrele, sporturi de apa, volei pe plaja, precum si excursii cu barca.

Praia do Forte de S. João este situata in Albufeira, mai aproape de centrul orasului si aici peisajul deja se schimba. Coasta isi pierde din inaltime, incep sa apara dune de nisip inverzite, pline de flori iar de pe plaja se vad hotelurile construite pe marginea acesteia si, in partea drepta, cladirile albe, frumos terasate, din centrul vechi. Mult mai lata decat plajele mai salbatice din vest, avand nisip fin si intrare lina in apa, aceasta plaja mi s-a parut foarte potrivita pentru familiile cu copii mici, care pot fi lasati sa se joace in voie.

Praia de Falesia, este o plajace se intinde pe o distanta de aproximativ 6 km, intre localitatile Olhos de Aqua si Vilamoura. Flancata de un perete inalt de stanca colorat in multe nuante, de la alb la diferite tonuri de maro-roscat, avand nisip fin si auriu si intrare lina in apa, Praia de Falesia isi merita pe deplin renumele (ocupa locul 21 in topul celor mai bune plaje din Europa).

algarve - Falésia beach

Coasta este foarta inalta in aceasta zona a plajei, pe marginea ei cresteau pini cu coroana bogata, iar florile salbatice, mov si galbene ajungeau in apropierea scarilor pana la marginea nisipului.

Merita insa sa va opriti pentru a vedea aceasta frumoasa plaja si de sus, pentru ca imaginea pe care o vezi de acolo te face sa realizezi cat de mic esti in fata naturii.

Praia do Barranco das Belharucas (de fapt, extremitatea vestica a Praiei da Falesia), este una dintre plajele frumoase ale zonei. Partea dreapta a plajei este mai mica, mai intima, cu cateva sezlonguri si cu peretele de stanca impadurit destul de aproape de acestea. Partea din stanga, insa, este mult mai mare, mai intinsa.

Pe lista noastra mai erau si urmatoarele plaje dar din pacate timpul nu ne-a permis sa le exploram de aceasta data dar poti fi un motiv foarte bun sa revenim in Algarve.

Praia dos Olhos de Agua, plaja micutei localitati Olhos de Aqua, surprinde prin frumusetea si salbaticia peisajului. Aici, intre nisip si apa se intind bucati plate de stanca, unele dintre ele acoperite cu muschi de un verde crud. Delimitata in ambele parti de pereti stancosi, acoperiti de o padurice bogata de pini, cu stanci inalte ce rasareau din loc in loc, are in apropiere o multitudine de terase si restaurante .

Praia de St. Eulalia, situata in apropierea unui hotel de 5* ce poarta acelasi nume, este o alta plaja superba care are deja un aer mai exotic datorita palmierilor inalti ce se intind de-a lungul ei. Fiind situata intr-un golf mai mare, in ambele parti ale plajei se pastreaza decorul salbatic cu coasta frumos acoperita de o padure deasa de pini, iar in centru suntpalmieri, aloe vera si flori salbatice frumos colorate care cresc pe dunele de nisip.

Praia da Rocha Baixinha Nascente, extremitatea estica a Praiei da Falesia, este situata in apropiere de statiunea Vilamoura.

Fiind in apropierea statiunii, aceasta plaja nu mai are peisajul acela salbatic de pe plajele dintre Albufeira si Vilamoura. Aici exista doar cateva stanci maro-roscat de inaltime mica si dune de nisip acoperite de iarba si de nelipsitele floricele colorate. Atuul acestei plaje il reprezinta insa nisipul extrem de fin, cel mai bun si afanat nisip pe care l-am gasit in zona si vederea frumoasa asupra Albufeirei, cu casele albe cocotate pe coasta.

Praia de Vilamoura, care se intinde din apropierea marinei din Vilamoura pana aproape de Quarteira, este o plaja tipica de statiune:cu nisip fin, amenajata cu sezlonguri si baldachine. In apropierea plajei exista numeroase parcari. Pe plaja si in apropierea acesteia veti gasi multe restaurante si terase, precum si diverse magazine. Plaja este supravegheata de salvamari si exista numeroase facilitati pentru practicarea sporturilor nautice.

Acestea sunt plajele pe care le-am vazut noi in aceste cateva zile petrecute in Algarve si sper ca aceasta scurta prezentare, impreuna cu fotografiile atasate, sa va ajute sa va faceti o idee despre ce are aceasta zona de oferit din acest punct de vedere.

Cam asta a fost plimbarea noastra pe plajele insorite din regiunea Albufeira. Am vazut plaje frumoase, peisaje superbe, am facut sute de fotografii si ne-am “incarcat” cu amintiri placute. Si, nu in ultimul rand, am inteles de ce aceasta frumoasa si insorita zona a Portugaliei, Algarve, atrage un numar atat de mare de turisti: pentru ca are clar ce sa ofere! 🙂