Lasam spectaculosul Gibraltar (vezi impresii aici) in urma  si pornim spre Sevilia, capitala Andaluziei si epicentrul regiunii. Sevilia este leaganul flamenco-ului, locul in care parca tot ce inseamna autentic spaniol, tapas sau corida, au un alt iz, mult mai puternic si mai fermecator.

Astazi, Sevilia, al patrulea cel mai mare oras din Spania,  este un oras cu facilitati turistice de top, o metropola plina de viata cu numeroase festivaluri ce au loc in fiecare luna din an, iar viata de noapte este infloritoare. Sevilia este o destinatie turistica potrivita pentru turistii de toate varstele, fiind locul de unde fiecare turist in parte va pleca cu amintiri de neuitat.

Sevilia este  situata pe malul Raului Guadalquivir, elementul care a adus orasului spaniol renumele de astazi. Raul Guadalquivir a avut un impact major in istorie, Sevilia fiind la inceputurile sale un port maritim ce facilita transportul produselor agricole spre vest. Comertul intens a existat inca de pe vremea romanilor, a continuat sub conducere musulmana si a explodat atunci cand Sevilia a monopolizat comertul dintre cele doua Americi.

Sevilia-

Drumul din Gibraltar il parcurgem in aproximativ 2h si dupa ce ne cazam mergem sa exploram orasul. Si nu puteam incepe altfel decat serpuind printre stradutele inguste si intesate de turisti pentru a ajunge la Catedrala din Sevilia ,  Santa María de la Sede.

Somptuoasa si impunatoare din exterior, dominand piata in care se afala, catedrala ne cucereste si incepem sa o comparam cu Catedrala Se din Palma de Mallorca (vezi impresii aici).  Catedrala din Sevilia are o poveste demna de a fi amintita, fiind amplasata pe locul unde arabii au inaltat, in secolul XII, o moschee. Moscheea a fost transformata in biserica imediat ce Sevilia a fost recucerita de crestini si a indeplinit acest rol pana la cutremurul din anul 1356, cand a fost grav avariata. Apoi, in anul 1403, s-a luat decizia construirii catedralei, iar lucrurile au durat un secol. Se spune că Alfonso Martinez, primul arhitect al Catedralei din Sevilia, a dorit sa faca un lacas de cult atat de mare, de grandios, incat, atunci cand oamenii il vor vedea terminat sa ii „considere nebuni” pe cei care l-au ridicat.

Sevilia- cathedral1 Sevilia- cathedral2

Am intrat  in  catedrala  si privirile ni s-au indreptat spre ceea ce stiam ca este locul de odihna al celui care a descoperit America, Cristofor Columb. Monumentul , atestat stiintific prin analize AND dar totusi contestat de unii, este situat langa Capela Antica (Antigua), pe locul unde se spune ca s-ar fi rugat inainte de plecarea in marea calatorie. Mormantul lui Columb ocupa un loc special, si este purtat pe umeri de patru figurine, ce reprezinta cele patru regate ale Spaniei: Castillia, Aragon, Navara si Leon.

Sevilia- cathedral3

Originalul monument era inconjurat de o multime de turisti care ridicau deasupra capetelor camere video, foto, telefoane, si nici noi nu am facut nota discordanta. Tezaurul catedralei se gaseste in Sacristia Major si include picturi de Zurbaran, Goya, Murillo, precum si sculpturi si relicvarii. Si cum catedrala se mandreste cu titlul de cea mai voluminoasa (tavanul este undeva la 42 metri inaltime) si altarul principal este pe masura. Cuprinzand 435 de scene din viata lui Iisus, acesta este opera de o viata a unui artist din Tarile de Jos, Pierre Dancart si este deasemeni un superlativ, cel mai mare si mai bogat altar din lume. Fiind situata pe locul unei foste moschei, catedrala are si o gradina de portocali, o adevarata oaza de verdeata.

Sevilia- cathedral4

Altarul principal al Catedralei din Sevilla, Reitablo Mayor, inalt de 20 metri, cu peste 100 scene din viața Fecioarei Maria și ale lui Iisus, pentru care au fost folosite aproximativ 2,5 tone de aur (adus din Mexic și Peru) este monumental.

Sevilia- cathedral5

Un monument emblematic pentru Sevilla este Turnul Giralda, actuala clopotnita a catedralei si fostul minaret al vechii moschei, inalt de peste 100 de metri. Este o capodopera a arhitecturii Almohad care dateaza de la sfarsitul sec. al XII-lea si a servit ca model pentru minarete aflate in Rabat si Marrakesh. Pentru constructia sa s-au folosit pietrele de la ruinele romane din apropiere, si chiar si azi, pe una dintre pietrele de la baza se poate vedea o inscriptie datand din epoca lui Augustus. A fost cu adevarat venerat de mauri, care ar fi preferat sa-l distruga decat sa ajunga in mainile crestinilor, dar regele Alfonso X a amenintat ca va trece orasul prin foc si sabie daca si o singura caramida va fi mutata.

Sevilia- giralda view Sevilia- giralda view

In sec. al XIV-lea simboluri crestine au fost adaugate in varf, iar in 1568 Hernán Ruiz a creat o magnifica clopotnita. Aceasta are amplasata la partea superioara statuia credintei (Giraldillo), reprezentata de o femeie invesmantata dupa moda romana. Desi creata in stilul renascentist, clopotnita se armonizeaza perfect cu restul turnului, construit in stilul maur. La interior au fost amplasate 35 de rampe pentru un mai usor acces spre si dinspre clopotnita, deci cine are timp poate urca pentru a admira panorama Sevillei.

Santa María de la Sede

Adresa:
Av. de la Constitucion s/n, Sevilia, Spania

Pret:
Adulti: 8.00 € inclusiv Catedrala.
Copii sub 11 ani – gratuit.
Studenti sub 26 de ani: 2.00 €
Duminica intrarea este gratuita.

Orar:
Iulie – August; de luni pana sambata: 9:30 AM – 4:30 PM; duminica: 2:30 PM – 6:30 PM
Septembrie – Iunie; de luni pana sambata: 11:00 AM – 17:30 PM; duminica 2:30 PM – 6:30 PM
Ultima intrare este cu 30 de minute inainte de ora de inchidere.

Sevilia- cathedral2

Iesim din catedrala si ne continuam circuitul intrand la Reales Alcázares.  Alcázar insemna in limba maurilor, vechii locuitori ai peninsule Iberice, casa regala, si chiar si in zilele noastre Alcázarul este resedinta a regilor Spaniei.

Locul palatului maur Alcazar a fost ocupat de conducatorii orasului inca din epoca romanilor, si a fost resedinta favorita a regilor spanioli din Evul Mediu. Palatul a fost construit de catre mauri in secolul VII, si a fost completat si deteriorat de ocupanti succesivi inca de atunci. Primul care a marit cladirea a fost infamul al-Mu’tadid de Abbadids, cunoscut pentru faptul ca a avut un harem de 800 de femei. A decorat terasele cu flori plantate in craniile dusmanilor sai decapitati. Dintre adaugarile timpurii crestine, cea mai notabila este piata cu colonade Patio al Domnisoarelor. Salon de los Embajadores are un dom aurit, si este o aripa construita de Fernando si Isabel, iar aici, perechea regala l-a intampinat pe Columb dupa descoperirea Americii. Palatul este asezat in gradini minunate.

Sevilia- real alcazar1 Sevilia- real alcazar3

Palatul a fost reconstruit pentru regele Pedro cel Crud, dupa Reconquista, cucerirea peninsulei Iberice de catre crestini. Interiorul a fost creat de mesterii arabi din Sevilla, Granada si Cordoba in stilul mudéjar, apoi au fost adaugate mai multe patio-uri. Pedro a avut o relatie de prietenie cu Muhammed V, sultanul din Granada, si acesta poate sa fie o alta cauza a apropierii de stiluri intre Alcázar si Alhambra.

Am intrat pe Puerta del Leon, apoi am patruns in Sala de la Justitia si Patio del Yeso, un loc dedicat florilor si apei.

Sevilia- real alcazar

Traversam Patio de la Montera, locul unde odinioara se pregateau vanatorile, si dupa ce strabatem cateva incaperi intunecoase, ajungem la Patio de la Doncellas (al fecioarelor).

Sevilia- real alcazar2

De aici se intra in Sala Ambasadorilor, decorata cu arce in forma de potcoava si cu statui din lemn de cedru, si in Saloanele lui Carol al V-lea, construite in stilul Renaissance prin sec. al XVI-lea si avand aceleasi colorate placi de faianta. Si dupa ce vizitezi atatea sali, salite si patio-uri si crezi ca s-a terminat si pleci, incepe partea cea mai atractiva, gradina. Aceasta are cam 6 hectare si este impartita in mai multe zone, fiecare avand alt stil, arab, italian, francez si purtand alt nume.

Sevilia- real alcazar5 Sevilia- real alcazar6

Gradina Poetilor este caracterizata de doua bazine cu influente romane si arabe, Gradina Vega Inclan este de inspiratie renascentista. Din vremea lui Carol al V-lea dateaza Gradina rezervorului, iar Gradina engleza este cea mai noua, de la inceputul secolului trecut, si despre ea sunt pareri cu ca nu s-ar potrivi cu restul parcului. De jur imprejur este o feerie de verdeata, cu arbori ornamentali, portocali si lamai, arbusti si flori (peste 170 de specii), delimitate cu gard viu. Au fost construite fantani si bazine, deasemeni, vechiul zid a fost refacut sub forma unei logii.

Real Alcazar de Sevilla

Adresa:
Patio de Banderas s/n. C.P. 41004. Sevilia

Preturi:
Adulti: 7.50 €
Pensionarii, studentii si persoanele cu handicap au intrarea gratuita.

Orar:
octombrie – martie; de luni pana duminica: 9:30 – 17:00
aprilie – septembrie; de luni pana duminica: 9:30 – 19:00
Real Alcazar este inchis de 1 ianuarie, 6 ianuarie, in Vinerea Mare si 25 decembrie.

Transport:
Autobuz: 1, 5, C3, C4, 21, 23, 25, 26, 30, 31, 32, 34, 35, 40, 41, 42

Iesim din catedrala ca sa ne afundam in labirintul care este Barrio Santa Cruz, fostul cartier evreiesc. Ratacim cam jumatate de ora pe stradute inguste, marginite de cladiri albe si colorate, avand multe ferestre. Si asemeni multor case de la noi, ferestrele sunt zabrelite, chiar si la etaj, semn ca hotii sunt totusi la datorie.

Sevilia- streets1 Sevilia-streets

Strazile cu multe magazine sau terase au fost acoperite cu fasii late de panza, astfel fiind in parte domolita arsita soarelui. Ajungem in fata canalului Alfonso al XIII-lea si vedem Torre del Oro, ultima constructie importanta lasata de mauri .

Torre del Oro (Turnul de Aur) este un turn istoric de observatie ce a fost construit la inceputul secolului al 13-lea de dinastia maura Almohad ce domina atunci orasul Sevilia. Turnul gazduieste astazi un muzeu naval si este un obiectiv turistic important din capitala Andaluziei. Turnul de Aur este una dintre cele mai fotografiate atractii ale orasului si datorita faptului ca beneficiaza de o localizare in vazul tuturor, pe o promenada mare chiar pe malul lacului in apropierea centrului istoric al orasului.

Sevilia- torre del oro Sevilia- torre del oro1

Turnul de Aur este o mostenire a dinastiei maure Almohad, cea care a controlat mare parte a sudului Spaniei pana la momentul cand a avut loc „reconquista” – recucerirea zonei de catre crestini. Varful turnului in forma de cupola este o parte mai recenta a turnului fiind adaugata in anul 1760.

Adresa:
Paseo de Cristobal Colon, Sevilia

Pret:
Marti – Gratuit.
In restul zilelor intrarea costa 1 €.

Orar:
Luni – inchis
De marti pana vineri: 10:00 – 14:00
Sambata si duminica: 11:00 – 14:00

In apropiere de Torre del Oro, se inalta istorica Corida a Seviliei a fost construita in secolul al 18-lea. Arena care are o capacitate de aproximativ 12.500 si este una dintre cele mai celebre coride din toata Spania. In trecut, luptele de tauri erau tinute in Plaza de San Francisco, o piata istorica din apropierea Primariei Seviliei. Prima arena temporara din lemn a fost construita in 1730 in apropierea locatiei actuale a Plaza de Toros. Arena avea o forma rectangulara ceea ce reprezenta un avantaj pentru tauri, care se puteau retrage intr-unul din colturi. A fost catalogata ca nesigura pentru luptatori si in 1933, structura a fost inlocuita cu o arena rotunda, tot din lemn.

Sevilia- cathedral5 Sevilia- cathedral5

Adresa:
Paseo de Cristobal Colon, 12
41001 Sevilla, Spania

Transport:
Tramvai: Plaza Nueva

Si ultimul obiectiv al zilei, nu putea fi decat Piata Spania,  proiectata de Anibal Gonzales in 1928 si o adevarata opera de arta a Sevillei! Chiar mai mult de atat,  Piata Spania e un puzzle de aluzejos, o capodopera la scara reala.

Plaza de Espana este un complex arhitectonic maiestuos ce a fost facut pentru a servi drept departament central al Expozitiei Iberico-Americane, o manifestare organizata in 1929 de Sevilia ce a avut ca scop strangerea relatiilor dintre Spania si fostele colonii din America Latina. Plaza de Espana este situata in Parcul Maria Luisa, in apropiere de centrul istoric al orasului Sevilia.

Sevilia- plaza espagna (2)

Expozitia din 1929 a fost organizata de Sevilia pentru imbunatirea relatiilor de colaborare dintre Spania, Portugalia si fostele colonii. Fiecare tara si-a construit un pavilion, dar spre deosebire de alte expozitii, aceste pavilioane au fost construite pentru a rezista si dupa terminarea expozitiei. Piesa centrala si birourile administrative ale Expozitiei au fost in Plaza de Espana . Astazi cladirea este ocupata de birouri guvernamentale si de birourile armatei regionale.

Sevilia- plaza espagna

Plaza de Espana este un complex armonios in stil renascentist, stil foarte popular in acea perioada. Structura din caramida rosie este decorata cu tigla colorata. Doua turnuri inalte sunt legate de o structura centrala printr-o galerie cu multe coloane. Fatada curbata urmeaza conturul unei piete cu o fantana centrala masiva. Piateta este inconjurata de un canal si poduri frumoase decorate cu placi din ceramica ce leaga piata cu o promenada larga ce trece prin fata cladirii.

Asadar, Sevilia este unul dintre cele mai frumoase orase spaniole, locul de unde te vei reintoarce mai energic, plin de viata și mult mai bogat din punct de vedere spiritual. Anual, peste 3 milioane de turisti din intreaga lume viziteaza Sevilia si raman uimiti de frumusetea orasuului spaniol. Si tu poti fi unul dintre ei…….