Dupa cateva zile pline in care am vizitat Genova, Roma, Palermo, Cagliari si Palma de Mallorca, iata ca ajungem in sfarsit si in Valencia, un oras pe care ne doream de mult timp sa il cunoastem.
Inainte de a-l explora si de a va povesti impresiile noastre, trebuie spus ca Valencia merita macar 2-3 zile pentru a-l putea descoperi in totalitate. Din pacate, doar o zi e prea putin iar copiii au fost fascinati de zona Orasului de Stinta si Arte, astfel incat am petrecut tot timpul aici.

Scurt istoric
Al treilea oras ca marime al Spaniei (circa 800.000 de locuitori) si capitala comunitatii autonome Valencia a fost fondat de romani in anul 138 i. Hr. Numele sau latinesc era Valentia, care insemna „putere” dar si „vitejie”. Dupa caderea Imperiului Roman orasul a fost cucerit de vizigoti si mai apoi de mauri, care l-au numit Balansiyya. Vestigii ale acestei perioade se regasesc in zidurile de la Baños del Almirante iar turnul Catedralei – El Micalet (El Miguelete) – este de fapt un fost minaret. Rodrigo Díaz de Vivar – celebrul El Cid – a recucerit pentru prima data Valencia in 1094 si a transformat cele noua moschei ale sale in biserici. Intre sec. XI-XIII Valencia a intrat succesiv sub stapanire crestina, apoi din nou musulmana, pentru ca in 1238 regele Jaime I al Aragonului, supranumit „Cuceritorul”, sa o supuna definitiv si sa o declare regat, parte a Coroanei Aragonului („Corona de Aragón”).

Secolul de aur (XV) al Valenciei a fost marcat de o crestere semnificativa a populatiei, inflorirea artelor si un avant al economiei, cu precadere al industriei textile.
Dupa descoperirea Americilor, comertul european s-a reorientat catre domeniile spaniole de peste ocean, in detrimentul negotului in bazinul mediteranean. Razboiul pentru succesiunea la tronul Spaniei (1702-1709) a adancit declinul Valenciei, care, sustinand cauza lui Carol de Austria, marele invins, si-a pierdut independenta, fiind alipita Castiliei. Orasul si-a mai revenit totusi in sec. XVIII multumita industriilor matasii si ceramicii. A stat pentru scurt timp sub ocupatia trupelor lui Napoleon, dupa care si-a castigat renumele de sustinator al tendintelor revolutionare si liberale. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea Valencia a cunoscut o perioada de prosperitate economica si culturala, ca si de expansiune, continuata si in veacul XX. In Razboiul Civil, a fost intre 1936-1937 capitala Spaniei republicane, fiind supusa bombardamentelor flotei fasciste italiene. In martie 1939 orasul a capitulat in fata fortelor nationaliste. Dupa revenirea Spaniei la democratie (1976) orasul a evoluat continuu si mari investitii, ca de exemplu constructia metroului, a Palatului Muzicii sau a Orasului Artelor si Stiintelor, restaurarea unor obiective de interes (Torres de Serranos) sau a unor cartiere intregi (El Carmen) si amenajarea plajelor si a falezei (Paseo Marítimo) au dat un nou impuls turismului.

… si cateva generalitati
Valencia este asezata la distanta aproximativ egala (350 km) de Madrid si Barcelona, intr-o campie, pe tarmul Mediteranei si pe malul raului Turia, cunoscut pentru ravagiile facute de-a lungul secolelor. Dupa inundatiile catastrofale din 1957 s-a luat decizia devierii cursului sau si de-a lungul albiei secate au fost amenajate Jardines de Turia, devenite un adevarat simbol al orasului. De ce e important acest aspect? In primul rand pentru ca terenul mlastinos explica abundenta culturilor de orez din zona – asa-numitul „orez de Valencia”, alb, cu bobul scurt, din care se prepara faimoasa paella, o inventie locala.
Clima, perioade optime de vizitare, sarbatori
Asezarea Valenciei la Mediterana se traduce printr-o clima subtropicala, cu ierni blande si veri foarte calduroase. Temperatura medie in ianuarie, luna cea mai rece, este de cca. 12°C, iar in august, luna cea mai fierbinte, de 26°C. Ca si medii evident, pentru ca noi am prins 32 de grade la sfarsit de iunie ceea ce e o anomalie si pentru localnici.
De ce va dau aceste amanunte? Pentru a preciza ca vara nu este – probabil – perioada cea mai potrivita pentru vizitarea Valenciei. Daca nu sunteti interesati sa faceti plaja si baie in Mediterana, sfatul meu este sa va orientati spre anotimpurile de tranzit – primavara si toamna.
Transportul in Valencia
Presupun ca majoritatea turistilor romani ajung la Valencia pe calea aerului, la Aeroportul Manises din localitatea cu acelasi nume, situata la circa 8 km vest de Valencia.
Din aeroport se poate ajunge in oras cu un autobuz de linie, cu shuttle bus sau cu metroul (liniile 3 si 5), care face legatura atat cu centrul, cat si cu gara si portul. Exista cateva tipuri de carduri : 1 (valabil pentru o zi), care costa 4 euro+2 euro cardul, si T2 (valabil pe 2 zile; 6,70+2 euro) si T3 care costa 9,70 euro+2 euro cardul valabil pe durata a 72 de ore.

Altfel, o calatorie cu autobuzul sau metroul in zona A costa 1,45 euro. Biletele se pot cumpara din statiile de metrou sau de la soferul de autobuz.
Alte variante care permit economisirea de bani la transport sunt „Bonometro” – 10 bilete de metrou la pretul de 7,20 euro; „Bonubús” – 10 bilete de autobuz la pretul de 8 euro.
Valencia are 6 linii de metrou, care fac legatura cu aproape toate obiectivele de interes turistic, cu exceptia Orasului Artelor si Stiintelor. In centrul vechi, de pilda, exista statie langa gara (Estación del Norte). Doua din linii – 4 si 6 – sunt de fapt metrouri usoare, de suprafata, sau mai simplu spus, tramvaie. Pentru harta metroului din Valencia, accesati valencia-tourist-guide.co … -metro-map.html.
O harta a celor 52 de linii de autobuze gasiti aici: valencia-cityguide.com/im … cia-bus-map.pdf.

O optiune de luat in considerare este si Valencia Tourist Card, cu urmatoarele variante: 24 ore: 15 euro; 48 ore: 20 euro; 72 ore: 25 euro. Pensionarii beneficiaza de o reducere de 15%. Cardul asigura accesul gratuit la toate mijloacele de transport, inclusiv la metroul catre aeroport, precum si discounturi la muzee si alte obiective turistice, la unele restaurante, baruri si magazine. Se poate achizitiona si online, cu un discount de 10%.
Puncte de informare turistica
– Aeroport: Planta de Llegadas, Manises; deschis martie-octombrie: luni-vineri 8.30-20.30, sambata & duminica 9.30-17.30; noiembrie-februarie: luni-vineri 8.30-20.30, sambata 9.30-17.30, duminica 9.30-14.30
– Primarie – Plaza del Ayuntamiento, chiosc aflat vizavi de cladirea Postei Centrale; deschis luni-sambata 9-19, duminica 10-14

– Plaja (vizavi de hotel Neptuno); deschis 18 iunie-13septembrie: luni-sambata 10-17, duminica 10-14
– Plaza de la Reina nr. 19; deschis luni-sambata 9-19, duminica 10-14
– Joaquín Sorrola – Estación Valencia Joaquín Sorolla, Calle San Vicente nr. 171; deschis luni-vineri 9-18, sambata & duminica 10-13
– Port – Estación de ACCIONA, Muelle de Poniente; deschis exclusiv pe durata stationarii vaselor de croaziera
– Paz – Calle de la Paz nr. 48; deschis luni-vineri 10-18, sambata 10-14
Toate punctele de informare turistica sunt inchise in zilele de 1 ianuarie, 6 ianuarie si 25 decembrie.
Principalele obiective turistice

Cele mai multe muzee, biserici si alte atractii istorice sunt concentrate in Ciutat Vella – Orasul Vechi. Desi aparent distantele dintre ele nu sunt mari, nu veti reusi sa le vizitati intr-o singura zi. Dupa parerea mea, va sunt necesare 2-3 zile, si asta „lucrand in ritm sustinut”, desi, desigur, depinde ce anume va intereseaza si caror obiective doriti sa le acordati mai multa atentie.
Ciutat de les Arts i les Ciencies
Avenida Autopista del Saler nr 1-7
Nepierzandu-si niciodata contactul cu istoria, Valencia este orasul spaniol care si-a adaptat cel mai bine imaginea catre secolul 21, adoptand un stil avangardist. Orasul Stiintelor si Artelor este fara indoiala simbolul futurist al Valenciei. Este vorba de un centru de activitati enorm dedicat artei, stiintei si naturii ce include mai multe cladiri spectaculoase strajuite de gradini si lacuri artificiale. Cetatea Artelor si Stiintelor, proiectata de Santiago Calatrava, revolutioneaza orasul! Creata pe tema naturii si a apei, ea prelungeste batranul rau Turia spre mare. La intrare domina gradina suspendata a Umbracle, ale carei 55 de arcade evoca sira spinarii unui peste.

Cum spuneam, noi am petrecut intreaga zi in Ciudad de las Artes y las Ciencias – Orasul Artelor si Stiintelor (deschis 10-20; in august 10-0) care este un complex situat in partea de sud-est a orasului, in Jardin de Turia. Cuprinde mai multe cladiri cu arhitectura futurista, care se pot vizita separat sau pe baza unor bilete combinate. Biletul standard de intrare la Oceanográfic costa 28 euro, la Muzeul Stiintei 8 euro, la Hemisferic 8,80 euro, iar pentru intreg complexul pretul este de 36 euro. Se aplica reduceri pentru copii, pensionari si grupuri. Cu Valencia Tourist Card se beneficiaza de un discount de 15%, existand si bilete pe 2 sau 3 zile sau combinate pentru diferite atractii..

Palau de les Arts Reina Sofia
Balena, casca, cap de rechin… fiecare interpreteaza cum ii place arhitectura ciudata a acestui centru al artelor scenei, inaugurat in 2005 de catre Regina Sofia. Inauntru, lumina zilei patrunde prin fante sau prin ferestre largi. Patru sali auditorium, prevazute cu decoruri mobile si echipamente de varf: cele 1700 si 1500 de locuri sunt destinate marilor concerte, spectacolelor de balet si opera (traduse in opt limbi); celelalte doua, de 400 de locuri, tetrului si muzicii de camera. Inauntru se gaseste un restaurant, cafenea si un foaier panoramic.

L’Hemisferic
filme zilnic: 11-21
Este singurul loc din Spania care ofera nici mai mult nici mai putin decat trei mari sali de spectacol audio-vizual. Planetariumul are un ecran semisferic ce acopera 900 de metri patrati si are un diametru de 24 de metri.
Pe dinafara, are forma unui ochi ce isi reflecta forma intr-un bazin (jumatate de sfera), marginita de o pleoapa metalica.

Museu de les Ciencies Principe Felipe
zilnic: 10-20
Este o cladire asemenatoare cu o sira a spinarii, a fost inaugurata in anul 2000 si gazduieste un muzeu interactiv pe trei niveluri. Veti intalni panouri, montaje, jocuri, pentru a explora misterele stiintei si pentru a va initia in cercetare: istoria vietii, reconstituirea unei furtuni, calatorie in inima Amazoniei, etc. Muzeul este cea mai mare cladire din complex, are 250 de metri lungime, 110 metri latime si 33 de metri inaltime. Intreaga cladire are la baza cinci coloane uriase ce sunt vizibile din interiorul muzeului. O vizita la muzeu va rapeste mai bine de o jumatate de zi.

Nu va pot spune cat de incantati au fost copiii sa experimenteze si sa invete lucruri noi si cred ca ar fi putut stat acolo cel putin 2-3 zile si nu s-ar fi plictisit. Cred ca si din perspectiva adultilor, cel putin ultimul etaj, este extrem de interesant.
l’Oceanografic
Ian-Iul, Sep-Dec zilnic, 10-20, Aug: 10-0

Ultima cladire a complexului, deschisa in 2002, are 110000 metri patrati si este cel mai mare parc oceanografic din Europa. Aici, intr-o serie de acvarii separate vizitatorii pot explora flora si fauna cea mai reprezentativa a Planetei. Parcul marin poarta semnatura arhitectului Felix Candela si reconstituie principalele mari calde si reci cu speciile care le locuiesc.

Zona dedicata Oceanului Atlantic are o structura dubla si un acvariu cu peste 7000000 de litri de apa si un tunel de 30 de metri din acril transparent. Cand patrunzi inautru ai senzatia ca esti sub apa, si poti admira rechini, toni, pesti spada si alte creaturi. Delfinariumul, ale carui piscine au in total 26 de milioane de litri de apa, are o capacitate de 2500 de locuri. Nu trebuie ratat sub nici o forma spectacolul cu delfini!

Oceanograficul este foarte mare si pentru a vedea totul fara sa fii pe fuga ai nevoie de aproape o zi intreaga.
Oceanograficul este format din 8 cladiri separate, organziate in principal in functie de zonele geografice: avem zona Arctic (cu Beluga, etc), zona Antarctic (pinguini), Mediterana, Marea Rosie, Pasarile, etc.
Cu harta complexului in mana, pornim explorarea. Prima surpirza vine repede! Am ajuns la fix pt show-ul delfinilor! Show-ul este inclus in tariful de intrare, dar are loc doar de 2 sau 3 ori pe zi si este limitat de capacitatea amfiteatrului in aer liber. Noi suntem norocosi si asistam la un show de cca 30 minute foarte frumos.

Continuam apoi vizita, luand fiecare cladire in parte si minunandu-ne ba de un Nemo, ba de o pisica de mare, ba de o meduza sau un calut de mare minuscul, ba de cel mai cuidat peste vazut vreodata! Cea mai mare atractie o reprezinta desigur, rechinii si din acest punct de vedere Oceanografic sta destul de bine, am vazut vreo 6-8 exemplare mari!
De altfel Oceanografic ne-a impresionat! Si am avut cu ce sa il comparam gen Barcelona sau Singapore!
Valencia imbina vechiul cu modernul, strazile inguste din centru cu bulevardele largi, cladirile de secol XIV-XVIII cu edificii cu arhitectura avangardista. Dar oriunde v-ar purta pasii, fie prin Ciutat Vella, care speram sa il vedem data viitoare, fie printr-unul din cartierele noi si ultramoderne, veti remarca curatenia (desigur, ca mai peste tot in lume exista si locuri mai murdare, ca de exemplu in apropierea garilor si autogarilor), dar mai ales abundenta vegetatiei: spatii verzi ce marginesc strazile, parcurile pline de pomi si banci (semn clar al grijii pentru confortul cetatenilor), mici scuaruri cu iarba si pomi, uneori cu cate o fantanica in mijloc, neaparat incadrate de cate un local cu terasa unde, incepand de pe la orele 10 clientii incep sa vina pentru a sorbi o cafea si a sta la taclale cu vecinii iar turistii pentru a se odihni dupa vizitele prelungite prin biserici si muzee.

Ritmul vietii e lejer in Valencia – nimeni nu pare sa se grabeasca, sa fie stresat sau sa alerge ca sa prinda autobuzul. Ambianta generala este relaxata,iar orasul mi s-a parut sigur.
Valencia nu se lauda cu o asezare spectaculoasa, si nici cu monumente unicat incluse in topurile mondiale, dar are obiective interesante, multe parcuri, o plaja lata cu nisip fin, o ambianta tihnita, relaxata, si, mai presus de orice, oameni amabili si primitori.
Leave a Reply