Vremea frumoasa din mai trezeste spiritul de calator asa ca decidem sa petrecem weekendul in Maramures.
Pornim din Cluj cu destinatia Baia Sprie unde ne cazam la o locatie rustica dar deosebita.
Copiii au putut admira o scurta demonstratie de olarit, un mestesug pe atat de rar dar pe atat de deosebit. Totul parea atat de simplu in mainile unui mester adevarat 🙂
Din pacate, vremea nu a tinut cu noi si o ploaie marunta ne-a intampinat in Baia Sprie sperand ca ne va descuraja in tentativa noastra de a vizita Lacul Albastru despre care le-am tot povestit copiilor.
Lacul Albastru (detalii aici) este unicat in Europa datorita felului in care s-a format si datorita unei proprietati pe care acesta o are si anume ca-si schimba culoarea in functie de anotimp (pozitia soarelui, temperatura apei). Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald , iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro. Inca nimeni nu a dat o explicatie stiintifica exacta pentru aceste schimbari de aceea cei care sunteti pasionati de asa ceva sunteti bineveniti sa studiati acest caz. Aceasta culoare am vazut-o poate doar in Carinthia. (vezi impresii aici)
Inarmati cu pelerine si echipament de drumetie, ne avantam in padure spre Lacul Albastru. Urcarea este extrem de abrupta si necesita cam 25-30 de minute de pas alert pentru a ajunge la lac dar efortul merita cand privelistea ni se dezvaluie in fata.
Incheiem ziua si ne pregatim fortele pentru popasul urmator ce e Biserica de Lemn din Surdesti in drumul nostru spre Sighetul Marmatiei.
Ajunsi in Sighet, avem ca destinatie Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, care ne-a impresionat profund. Mai mult pe copii prin tragicul istoriei dar in egala masura si pe adulti prin cum au reusit sa recreeze aceasta pagina si perioada din trecutul nostru.
Cimitirul Vesel din Sapanta nu putea lipsi din traseu iar rimele citite au descretit ca de fiecare data fruntile noastre.
E extrem de interesant de citit poeziile si originalitea lor pentru ca toti sunt inventivi si cu o mare doza de umor povestind chiar intamplari tragice din cursul vietii.
Un ultima popas a fost la Manastirea Barsana, una dintre cele mai deosebite locasuri de cult din tara cu un puternic iz maramuresean ce ii ofera o aura aparte.
Revenim oricand cu placere in aceasta zona extraordinara ce o reprezinta Maramures datorita oamenilor gospodari si mandri ce ii ofera un farmec aparte.
Leave a Reply