Vremea frumoasa din mai trezeste spiritul de calator asa ca decidem sa petrecem weekendul in Maramures.

Pornim din Cluj cu destinatia Baia Sprie unde ne cazam la o locatie rustica dar deosebita.

Maramures - casa olarului Maramures - casa olarului garden

Copiii au putut admira o scurta demonstratie de olarit, un mestesug pe atat de rar dar pe atat de deosebit. Totul parea atat de simplu in mainile unui mester adevarat 🙂

Maramures - casa olarului work Maramures - casa olarului dinner

Din pacate, vremea nu a tinut cu noi si o ploaie marunta ne-a intampinat in Baia Sprie sperand ca ne va descuraja in tentativa noastra de a vizita Lacul Albastru despre care le-am tot povestit copiilor.

Lacul Albastru (detalii aici) este unicat in Europa datorita felului in care s-a format si datorita unei proprietati pe care acesta o are si anume ca-si schimba culoarea in functie de anotimp (pozitia soarelui, temperatura apei). Primavara lacul are culoarea albastru deschis si albastru inchis, vara are culoarea verde inchis si uneori cu reflexe de smarald , iar toamna acesta devine verde inchis si uneori maro. Inca nimeni nu a dat o explicatie stiintifica exacta pentru aceste schimbari de aceea cei care sunteti pasionati de asa ceva sunteti bineveniti sa studiati acest caz. Aceasta culoare am vazut-o poate doar in Carinthia. (vezi impresii aici)

Inarmati cu pelerine si echipament de drumetie, ne avantam in padure spre Lacul Albastru. Urcarea este extrem de abrupta si necesita cam 25-30 de minute de pas alert pentru a ajunge la lac dar efortul merita cand privelistea ni se dezvaluie in fata.

Maramures - blue lake Maramures - blue lake view

Incheiem ziua si ne pregatim fortele pentru popasul urmator ce e Biserica de Lemn din Surdesti in drumul nostru spre Sighetul Marmatiei.

Maramures - wooden church

Ajunsi in Sighet, avem ca destinatie Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, care ne-a impresionat profund. Mai mult pe copii prin tragicul istoriei dar in egala masura si pe adulti prin cum au reusit sa recreeze aceasta pagina si perioada din trecutul nostru.

Maramures - memorialul victimelor comunismului sighet Maramures - memorialul victimelor comunismului sighet1

Cimitirul Vesel din Sapanta nu putea lipsi din traseu iar rimele citite au descretit ca de fiecare data fruntile noastre.

Maramures - cimitirul vesel sapanta Maramures - cimitirul vesel sapanta1

E extrem de interesant de citit poeziile si originalitea lor pentru ca toti sunt inventivi si cu o mare doza de umor povestind chiar intamplari tragice din cursul vietii.

Maramures - cimitirul vesel sapanta cross

Un ultima popas a fost la Manastirea Barsana, una dintre cele mai deosebite locasuri de cult din tara cu un puternic iz maramuresean ce ii ofera o aura aparte.

Maramures - manastirea barsana

Revenim oricand cu placere in aceasta zona extraordinara ce o reprezinta Maramures datorita oamenilor gospodari si mandri ce ii ofera un farmec aparte.