Din Trogir ajungem in Split foarte repede si ne continuam circuitul croat al verii. Split este cel mai mare si mai important oras din Dalmatia, si cel de al doilea oras al Croatiei. Este fost oras venetian, stapanit de Venetia de prin secolul XIV si pana in 1797, iar centrul vechi istoric si Palatul lui Diocletian sunt inscrise pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. 🇭🇷

Considerat Orasul lui Diocletian, are o frumusete aparte, o istorie incepand inca din neolitic avand avantajul unui decor minunat, situat intre muntii inalti intr-o parte si Marea Adriatica in cealalta.

split - panoramic

De asemenea, este recunoscut drept cel mai important nod maritim si aviatic din Dalmatia Centrala. Portul din Split ofera toate conexiunile spre insulele : Hvar, Brač, Šolta, Vis sau Lastovo, in general, deplasarile facandu-se cu ajutorul feriboat-urilor companiei Jadrolinija, pe care le observi pe toata coasta Dalmatiei. In ultimul timp, nave de croaziera internationala bifeaza in lista excursiilor si acest port.

split - old town

Ajungem si intram in orasul vechi iar turnul catedralei se observa din departare de cand am pasit pe prima straduta labirintica a orasului vechi .

split - city walls

Palatul lui Diocletian:

Dioklecijanova Palaca a fost construit aproape de malurile apei cristaline, intre anii 295-305, de catre imparatul roman ce-i poarta numele, ca loc de retragere pana la moartea sa in Spalatum (Split-ul de azi).

split - city walls

Palatul somptuos a fost inceput in cel de-al 21 -lea an de domnie, conceput la scara mare, daca amintim de nivelul de conservare a peste 200 de cladiri care au ramas inca la dimensiunile originale.

split - old town

Planul palatului de constructie dreptunghiulara, contine patru cai de acces: Poarta de Aur (in nord), Poarta de argint (in est), Poarta de fier (in partea vestica) si Poarta de bronz (in sud).

split - city walls

Cunoscut in istorie in special prin persecuţia indreptata impotriva crestinilor, reusind o expansiune nemaintalnita a granitelor Romei Antice, faimosului imparat Diocles (nume latinizat in anul 285, in Diocletianus), ii este dedicat un Mausoleu construit la sfarsitul secolului al III-lea. Conceput, ca si restul palatului, din piatra calcaroasa adusa din Insula Brač, astfel ca, exploatarea calcarului de pe a treia insula croata devine de renume mondial, multe cladiri celebre folosind ulterior aceasta piatra.

split - by night

Catedrala Sveti Dujam 

Cea mai reprezentativa cladire din Split este situata in inima Palatului lui Diocletian.

Nu este doar o coincidenta faptul ca, aici graviteaza centrul vietii din Split, catedrala aflata pe lista Patrimoniului UNESCO al umanitatii.

split - view

Inainte de a intra in bazilica, veti intalni creaturi mitologice ce reprezinta esenta Egiptului, Sfinxul, candva paznicul mormantului imparatului Diocletian.

Poarta principala este construita din lemn masiv, ornamentata cu imagini in relief complicate ce reprezinta viata Mantuitorului, incadrata de o dantelarie in piatra sculptata de maestrul medieval Andrija Buvina in anul 1214.

split - cathedral

Interiorul sau adaposteste o trezerorie care consta in artefacte si alte obiecte pretioase, precum : un chivot vechi din aur executat de Victor de Angelis, in anul 1532; un relicvariu ce contine moastele Sfantului Dujam, imbracat in aur si pietre pretioase; potire vechi, tablouri si icoane inestimabile si manuscrise nepretuite ce dateaza din secolele VI-VIII, documente extrem de valoroase despre obiceiurile, scrierile in alfabetul glagolitic si istoria timpurie a croatilor.

split - city walls

Accesul spre Turnul clopotnita  se face pe alta intrare adiacenta si a fost reconstruita in anul 1908, dupa ce precedentul picase pe la inceputul secolului.

Ajungand in varful celor aproape 60 de metri, simti ca domini orasul, iar panorama e superba.

split - church view

Peristil-ul a fost centrul palatului acolo unde-si gaseau locul trei zeitati romane: Templul dedicat lui Venus si al lui Cibelis (Marea Mama a Zeilor Romei) si Templul lui Jupiter. Cea mai importanta divinitate romana era asezata fata-n fata cu un alt simbol egiptean, Sfinxul ce se observa si astazi in fata catedralei, sculptat dintr-un bloc de granit de culoare inchisa cu o inaltime de un metru. De fel, simbolurile civilizatiei egiptene, construite in timpul faraonului Thutmose I, se regasesc atat in fata catedralei, cat si pe langa alte obiective turistice.

split - church view

In perioada sezonului acest spatiu adaposteste cateva cafenele, inconjurate de coloane romane si balcoane, ce de-a lungul timpului au fost reconstruite in diferite stiluri arhitectonice.

Cripta

Dupa ce treceti de Peristil veti cobori inevitabil în cripta palatului, care pe noi nu ne-a impresionat in mod deosebit.

split - chript

Bulevardul Riva de pe tarmul marii impodobit cu palmieri este evident cel mai bun loc pentru a-ti incarca bateriile spre celelalte obiective turistice. Cafenele, restaurante si multi turisti ce se plimba in toate directiile.

split - sea view

Piata Franje Tuđmana sau Piata Republicii, dupa aglomeratia din zona diocletiana, aceasta piata de sorginte austro-ungara, reprezinta un contrast sobru al aspectelor vietii din Split.

split - church2

Am incheiat ziua intr-un moment atragator, in care soarele se lasa asupra Adriaticii, oamenii se adunau in cafenele sau bistrourile de-a lungul Bulevardului Riva, iar petrecaretii bine imbracati savurau un cocteil la lumina lumanarilor in inima unui palat roman, vechi de 2000 de ani…