Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Setenil de las Bodegas – Spain | Impresii din satul de sub stanci

Setenil de las Bodegas este unul din “satele albe” din Andaluzia ce te incanta de la primul pas. Natura si omul ofera o simbioza perfecta, iar casele strecurate sub stanca sunt exemplul perfect. Situat la mai putin de 20 km nord de Ronda (vezi impresii aici), micutul sat are putin peste 3000 locuitori si este una dintre cele mai interesante asezari umane din Europa. Specificul acesteia consta in locuintele construite direct in stanca, ori sub aceasta. Fiind construit de-a lungul unor chei inguste, unele case au fost sapate in peretii abrupti, in timp ce altele au profitat de grotele naturale, adaugand doar un perete exterior!

Setenil de la Bodegas -view2

Setenil de las Bodegas tine de provincia Cadiz, desi apropierea de Malaga ar putea induce gresit ideea ca s-ar afla in provincia Malaga. Satul face parte din asa numita Cale a satelor albe si se gaseste in apropierea Parcului Natural Grazalema, fiind atestat inca din cele vechi timpuri, vechile pesteri fiind un loc foarte cautat pentru adaposturi. Denumirea satului este mai… complexa si isi are originea in doua situatii diferite. Astfel ‘’Setenil’’ provine din expresia Latina Septem Nihil care inseamna ‘’de sapte ori nimic’’, pentru ca de sapte ori au incercat regii catolici sa recucereasca teritoriul acaparat de mauri. Abia a saptea incercare a fost incununata de succes. Cea de-a doua parte a numelei orasului, ‘’de las Bodegas’’, provine din faptul ca Setenil a fost candva un sat infloritor care traia de pe urma productiei de vin. Viile din zona erau nemaipomenite. De aici si numarul mare de bodegi si, implicit numele satului: Setenil de las Bodegas. Insa vita de vie  a disparut complet in jurul anului 1860 cand a fost distrusa in totalitate de filoxera. Nu s-a mai refacut niciodata, insa.

In prezent locuitorii traiesc din agricultura si productia de mezeluri traditionale: chorizo, carnati, carne de porc, paste fine, produse de patisserie, miere, gemuri de fructe, ulei de masline, renumite in toata Spania.

Setenil de la Bodegas - view

Veneam dinspre Ronda  si eram curiosi cu ce o sa ne surprinda acest nou pueblo blanco. Avand masina inchiriata, drumul a fost spectaculos dar usor de parcurs. Serpuiam printre sate ce aparent permiteau circulatia pe ambele sensuri dar in practica, trebuia sa iti alternezi datorita drumului foarte ingust ce nu putea sa permita doua masini in paralel.

Fara masina, e putin mai complicat de ajuns pentru ca nu exista un transport direct catre Setenil, din Malaga. In sat nu exista statie de tren. Exista o statie de tren la 5 km de sat, apartinand liniei Algeciras – Granada. Asadar cu trenul se poate merge de la Malaga la Bobadilla, acolo se schimba cu un tren in directia Granada – Algeciras si se coboara la a doua statie care se numeste Setenil Almargen. Este prima statie de tren de la Ronda si apoi inca 5 km pe jos pana in Setenil de las Bodegas.  Autobuzul, care avea curse bune spre si de la Ronda, este o alta varianta doar trebuie tinut cont de faptul ca intre Ronda si Setenil de las Bodegas exista doar doua curse pe zi: una de dimineata de la Setenil la Ronda si una seara de la Ronda la Setenil.

Setenil de la Bodegas - view1

Parcarea este o adevarata aventura in timpul zilei si mai ales de luni pana vineri cand practic pe stradutele inguste din zona centrala e aproape imposibil de gasit un loc liber. Dar, am beneficiat din nou de prezenta weekendului si am gasit cu lejeritate o zona opusa arterelor principale, in panta, unde locurile erau la discretie. Dupa ce lasam masina, in 5 minute suntem deja pe Cuevas del Sol, si admiram minunile naturii.

Setenil de la Bodegas -cuevas del sol Setenil de la Bodegas - cuevas del sol

Cuevas del Sol sau Cuevas de la Sombra, sunt numele celor mai cautate strazi din Setenil de las Bodegas, si practic principala atractie turistica din zona. In traducere, inseamna „Pesterile Soarelui”, respectiv „Pesterile din Umbra”, strazi aflate paralel una de cealalta si numite in functie de cata lumina primesc. Cu toate acestea, casele de pe ambele strazi beneficiaza de un microclimat special, cu temperaturi mai scazute pe timpul verii si ceva mai ridicate iarna.

Setenil de la Bodegas -cuevas de la sombra1 Setenil de la Bodegas -cuevas de la sombra

O alta strada care trebuie vazuta este Calle Jaboneria, sau „Strada Sapunului”, numita astfel probabil dupa o fabrica sau un magazin de sapunuri, in sec. XVIII-XIX, sau pentru faptul ca este locul in care femeile veneau sa spele hainele.

Localitatea avea sa se dezvolte dintr-un mic oras maur, din timpul caruia dateaza ruinele castelului (sec.al XII-lea), insa zona a fost locuita cu siguranta inca din vremuri preistorice, probabil de peste 25.000 de ani.

Ziua se incheie cu un amalgam de sentimente si impresii din zona satelor albe, si lasam nostalgici Setenil de las Bodegas in urma pentru a ne intoarce in Marbella (vezi impresii aici).

 

 

3 Comments

 1. Gabriela

  Locurile de parcare sunt gratis?

  • TuristInFamilie

   Da, dar sunt putine și de obicei este aglomerat.

  • TuristInFamilie

   Da, dar sunt putine si de obicei e aglomerat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *