Am plecat din St. Gallen (vezi impresii aici) am vizitat Zurich (impresii aici) si ne-am indreptat spre Lugano (pagina oficiala).

Lugano… un orasel turistic plasat pe malul lacului cu acelasi nume si una din cele mai mari piete financiare din lume, a treia din Elvetia dupa Zurich si Geneva. Aici sunt peste 100 banci, o medie remarcabila pentru un oras de 50000 locuitori.

Lugano - square

Majoritatea locuitorilor vorbesc italiana (este practic cel mai mare oras vorbitor de limba italiana, din afara Italiei) toata lumea folosind insa cu succes si engleza asa incat iti va fi usor sa comunici.

Lugano - touristic train

E incredibil cum apropierea de Italia face ca pe langa limba, cultura, obiceiurile si chiar vestimentatia sa aiba influente puternice. Poate doar curatenia specifica Elvetiei face nota disconrdanta.

Am intrat in oras pe un drum serpuit, tipic de munte, pana pe malul lacului si apoi am cautat un loc de parcare in apropierea acestuia.

Din parc, pe straduta Riva Giocondo Albertolli ajungem pe malul lacului Lugano. Situat in sud-estul Elvetiei, la granita cu Italia, intre lacurile Como si Maggiore, este mentionat documentar pentru prima data in anul 590 sub numele Ceresio, datorita multimii de ciresi de pe malurile sale.

Lugano - housesLugano - lake

Pentru a continua vizita de aici ai multe opțiuni. Una din ele este cred eu, cea mai buna modalitate de a face cunostinta cu orasul, trenuletul turistic (trenino turistico) care pleaca de pe faleza pentru o plimbare de aproximativ 45 minute.

Alta varianta, aleasa si de noi, este sa continui plimbarea pe jos, pe malul lacului, zona fiind usor de explorat. Pe partea opusa malului lacului piatetele in stil italian, arcadele si numeroasele parcuri cu plante tropicale si subtropicale fac din orice plimbare un motiv de relaxare.

Lugano - downtown

Noi am optat sa ne plimbam si sa petrecem putin timp la o cafenea de unde am admirat vremea, privelistea si trecatorii inainte de a porni din nou la drum.

See you soon Lugano !