Praga este orasul meu de suflet dintre tot ce am vizitat in lumea larga. Desi am fost deja de patru ori incepand cu 2012, de fiecare data revin cu aceeasi placere si il redescopar cu alti ochi.

Amsterdam - circuit Praga - view

Din Bratislava (vezi impresii aici), atat in circuitul european din 2014 cat si in citi break-ul din 2017, ne-am indreptat spre Praga unde ajungeam dupa aproape 3h de condus.

Asa ca incepem periplul prin capitala Cehiei, pornind din centru unde parcam masina si unde aveam si cazare.

Staré Město, Orasul Vechi – situat intre Piata Wenceslas si Podul Carol, este cel mai frecventat loc turistic din Praga. Alei inguste se stracoara printre cladiri baroce si gotice, precum Catedrala Tyn (1256) sau Biserica Sfantului Nicolae (sec XIII). In piata din Staré Město se afla faimosul Ceas Astronomic (Orloj) faurit in 1410 de mesterul Mikuláš din Kadaň si profesorul Jan Šindel, iar turnul Vechii Primarii ofera o priveliste panoramica asupra intregului loc.

2017

Praga-Stare Mesto 2017 Praga-astronomical clock 2017

2014

 Praga-main square 2014 Praga-Astronomic clock 2014                                                                                                           

Pražský hrad, Castelul Praga – a fost domeniul legendar al intemeietorilor orasului si al tuturor ducilor, regilor si imparatilor Boemiei. In prezent, serveste drept muzeu si presidentie. Piatra de temelie i-a fost pusa undeva prin 870. In complexul de cladiri care alcatuiesc castelul se mai afla Bazilica Sfantului Gheorghe, Catedrala Sfantului Vitus, patru palate (vechiul palat regal – Starý královský, palatul de vara – Letohrádek královny Anny, palatul Lobkovický si noul palat regal – Nový královský), numeroase alte conace, amfiteatre si edificii si 8 gradini. Castelul care l-a inspirat pe Kafka este situat, precum in roman, pe un deal semet, de pe care ai o priveliste panoramica grandioasa asupra Pragai.

Praga - castle

Preturi:

Taxa de intrare la castel este:

Turul mare – 350 CZK, redus 175 CZK iar pentru familie 500 CZK (18,5 euro)

Turul mic – 250 CZK, redus 125 CZK iar pentru familie 300 CZK (11 euro)

Galeria de picturi a castelului – 150 CZK, redus 80 CZK iar pentru familie 200 CZK

Expozitia permanenta (Istoria Castelului Praga) – 140 CZK, redus 70 CZK iar pentru familie 200 CZK

Manastirea Sf George (Galeria Nationala) – 100 CZK, redus 50 CZK iar pentru familie 150 CZK

Tariful redus se aplica pentru studentii pana in 26 de ani si pentru copii intre 6-16 ani.

Turul mare al castelului presupune: vechiul palat regal, expozitia permanenta “Istoria castelului Praga”, biserica Sf George, manastirea Sf George (Galeria Nationala), Golden Lane cu turnul Daliborka, Galeria de picturi a castelului.

Turul mic al castelului presupune: vechiul palat regal, biserica Sf George, Golden Lane cu turnul Daliborka.

 Transport:

Metrou: linia A

Tramvai: 22 sau 23 (statia Prazsky Hrad)

Catedrala Vitus – Catedrala Sf. Vitus (Chram svateho Vita) – al carei nume original este Catedrala Sf Vitus, Sf Wenceslas si Sf Adalbert, este cea mai mare si cea mai importanta catedrala din Republica Ceha si este unul din cele mai bune exemple de arhitectura gotica. Este locul episcopului orasului Praga si locul unde sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei sunt inmormantati. Incoronarile regilor Bohemiei erau organizate in aceasta catedrala pana in anul 1836.

Praga - castle 2017 Praga - castle church 2017

Orar:

noiembrie – februarie: luni-sambata: 9:00 – 16:00, duminica: 12:00 – 16:00

martie – octombrie: luni-sambata: 9:00 – 17:00, duminica: 12:00 – 16:00

Preturi:

Incepand cu 5 aprilie 2007, nu se mai percepe taxa de intrare in catedrala.

Adresa:

Complexul castelului Praga

Transport:

Metrou: linia A (statia Malostranska). Apoi tramvaiele 22 sau 23 (statia Prazsky Hrad).

Nové Město, Orasul Nou – este cel mai nou din cele cinci asezari istorice autonome (din Evul Mediu pana in 1784) care formeaza astazi centrul Pragai, fondat in 1348 de Carol al IV-lea, dupa zidurile de est si sud ale Orasului Vechi. Cea mai cunoscuta locatie a Orasului Nou este Václavské náměstí, Piata Wenceslas (denumita astfel dupa sfanta patroana a Boemiei). Initial, locul se numea Koňský trh (Piata de cai), insa incepand cu secolul XIX, se transforma in centrul cultural si politic al Orasului Nou. Alte puncte de atractie in Nové Město sunt Muzeul Dvořák, Teatrul National, Piata Carol sau cele doua manastiri medievale inchinate Fecioarei Maria.

Praga - karluv mostPraga - boats

Karlův most, Podul lui Carol – este cel mai pitoresc pod peste Vltava, ridicat de imparatul Carol al IV-lea in 1357 si finisat la inceputul secolului XV. Podul, cu o lungime de 516 metri si o latime de 10 m, a avut o importanta strategica deosebita – la vremea cu pricina, celelalte poduri, stravechi, se prabusisera, iar Kamenný most (Podul de piatra, cum a fost numit initial) a devenit cea mai importanta conexiune intre Orasul Vechi, Castel si imprejurimi, facand practic legatura comerciala intre Europa de Est si Europa de Vest. Este protejat de trei turnuri, doua situate pe malul cu Malá Strana, celalalt pe malul cu Staré Město. Turnul din Orasul Vechi este considerat de criticii de arta drept cea mai frumoasa cladire civila in stil gotic din lume. Podul este decorat cu 30 de statui, ridicate in secolul XVI. In prezent, se afla in plina restaurare, dar este deschis accesului publicului (de altfel, niciodata nu au circulat masini moderne pe el).

Praga - vltava

Casa care danseaza din Praga –  a fost construita intre 1994 si 1996 pentru o companie de asigurari, de arhitectul ceh Vlado Milunic impreuna cu arhitectul canadian Frank Gehry. Casa mai este numita si Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair.

Praga - dancing house

Adresa:

Rasinovo Nabrezi 80, Orasul Nou

De la Teatrul National puteti merge inspre sud cam 100 de metri.

Transport:

Metrou: linia B (statia Karlovo Namesti).

Tramvai: 17 (statia Karlovo Namesti)

Zoo – Gradina Zoologica din Praga este una din cele mai mari gradini zoologice din Europa. Noi inca nu am vazut-o dar e pe lista pentru o vizita urmatoare.

Preturi:

Taxa de intrare la gradina zoologica din Praga este:

Intre aprilie si septembrie:

– pentru adulti 150 CZK (5,5 euro)

– copii intre 3-15 ani, studenti sau pensionari 100 CZK (3,7 euro), copii sub 3 ani intra gratis

– familie (2 adulti si 2 copii) 450 CZK (16,6 euro)

– parcarea 50 CZK (1,85 euro)

Transport: 

Metrou: linia C (statia Holesovice) apoi autobuzul 112 pana la capat.

Praga e la fel de spectaculoasa atat ziua cat si seara. Zonele turistice majore efectiv sunt inundate de oameni ce misuna in toate directiile la aproape orice ora din zi si din noapte.

Praga - central square by night Praga - carol bridge by night

See you next time Prague (more info here) !