Circuitul European din 2008 a continuat dupa Budapesta (vezi impresii aici) si Viena (vezi impresii aici) cu un popas in Salzburg, orasul marelui Mozart (detalii aici). Aici aveam sa poposim de multe ori dar cu aceasta ocazie i-am acordat aproape o zi intreaga sa il batem la pas in lung si lat.

circuit-2008

Centru vechi este conturat de stradute inguste, exculsiv pitonale, care se intalnesc in piete mai mici sau mai mari dar toate cu cate o poveste. De asemenea, va puteti plimba prin numeroasele ganguri si pasaje care unesc strazile si amplifica atmosfera de poveste. Ce m-a surprins foarte placut este ca toate casele arata extrem de ingrijit si sunt renovate indiferent daca sunt locuinte, hoteluri sau alte spatii. Pe cladiri este trecuta data la care au fost construite si data ultimei renovari, este impresionant sa vezi case cu cate 4-5 etaje construite in secolul XIII si care arata impecabil si in ziua de astazi.

Salzburg - panoramic

Desi sunt destul de multi turisti, plimbandu-te pe strazi nu ai senzatia de aglomeratie sufocanta. Atmosfera istorica si de calatorie in timp este data si de stilul unitar pe care il afiseaza zona, Nu sunt reclame luminate cu neoane, case vopsite in culori tipatoare sau scaune de plastic la terase, totul e facut cu gust si in concordanta cu aerul boem al Salzburgului.

Salzburg - street

Ce va recomand sa vizitati neaparat este casa natala a lui Mozart. Aflat pe principala strada comerciala din centru vechi, muzeul este amenajat astfel incat sa ofere atat informatii despre compozitor si familia lui, cat si o incursiune in viata de zi cu zi a unei familii din clasa medie a anilor 1700.

Salzburg - Mozart house

A doua casa a lui Mozart, cea in care a locuit o mare parte din viata, se afla in zona mai noua a orasului, langa gradinile Mirabell si este un muzeu axat in principal pe opera artistului.

Daca vreti sa petreceti timp in aer liber o puteti face in gradinile Mirabell, in parcul Hellbrun sau sa admirati panorama din cetatea Hohensalzburg.

Salzburg - castle Salzburg - castle bar

Despre aceasta se spune ca e cea mai bine conservata cetate medievala din Europa si intr-adevar, arata foarte bine. Aici se gasesc obiecte, echipamente si arme purtate de soldatii imperiului Austro Ungar de-a lungul vremii in diferite razboaie, diferite insa stiu ca privelistea de sus a orasului e impresionanta.

Salzburg - view Salzburg - tree

Evident ca si aici microbistii misunau prin oras sau in spatiile special amenajate pe langa turistii ocazionali ca si noi.

Inchei cu cateva lucruri bine de luat in considerare ca turist in Salzburg:

-Puteti sa achizitionati Salzburg City Card cu care aveti acces la toate muzeele si discounturi la tururi ghidate si alte lucruri. Gasiti informatii complete pe site-ul lor.

-Aproape totul se inchide la ora 19:00 si nu ma refer doar la muzee ci si la cafenele, terase, magazine. Viata de noapte in centru vechi este practic inexistenta.

-Daca doriti sa cumparati suveniruri, comparati preturile din mai multe magazine, veti fi surprinsi sa gasiti diferente de pret de pana la 50% la exact acelasi produs.

-Fotografiile sunt interzise in toate muzeele