Dupa ce am parasit capitala Cehiei, Praga (vezi impresii aici), ne-am indreptat catre Munchen, capitala landului Bavaria, al treilea oras ca marime din Germania, dupa Berlin (vezi impresii aici) si Hamburg.
Traseul parcurs (cca 380 km), a fost unul deosebit de bun, pe autostrazi, nimic de reprosat. Cum in Germania nu este limita de viteza pe autostrada, uneori ma intrebam daca noi mergem sau stam vazand masinile ce zburdau pe langa noi 🙂
Am stabilit ca prim obiectic Olympia Park.
Olympiapark
Acest parc a fost amenajat special pentru Jocurile Olimpice din 1972 (detalii aici) si are facilitati sportive, lacuri, piste pentru biciclete, locuri de concert, restaurante si un stadion de fotbal.
După Jocurile Olimpice din 1972, acest parc de 300 de hectare a fost folosit ca centru de recreere pentru intregul oras. Joggeri, biciclisti, pietoni si inotatori – pe toti i-am putut vedea cand ne-am plimbat in acest parc.
Olympiapark contine un patinoar, o piscina interioara, un cartier rezidential si caminele studentesti si, desigur, Stadionul Olimpic, care a fost stadionul principal al echipei locale de fotbal, FC Bayern München, pana cand s-au mutat la futuristul Allianz Arena in 2006. Stadionul olimpic poate gazdui 80.000 de persoane si sala olimpica 14.000 persoane.
Turnul Olympia
Turnul are o intaltime de aproximativ 292 m si este nu numai cea mai inalta cladire din oras, ci si unul dintre reperele cele mai cunoscute in intreaga lume. Platforma de vizualizare unde imi doream eu sa ajung se alfa la o intaltime de 190 de metri deasupra solului si ofera cea mai larga si cea mai spectaculoasa vedere panoramica a orasului Munchen.
Biletul costa 7 euro de persoana. Copiii pana in 16 ani platesc 4.5 euro.
Am vazut cladirea BMW si muzeul, in departare se vedea si Alianz Arena. Foarte multa lume facea miscare, copiii erau la plimbare sau pur si simplu alergau pe iarba tunsa perfect.
Dupa cateva ore petrecute aici, luam metroul spre Marienplatz.
Cand am iesit din gura de metrou fix in mijlocul pietei si in fata noastra s-a ivit primaria noua am ramas impresionati.
Marienplatz inseamna de fapt Piata Mariei. Numele pietei a fost luat dupa statuia sau columna Mariei care a fost creata in centrul pietei de către Hubert Gerhard în 1638. Statuia a fost construita pentru a comemora sfarsitul razboiului de treizeci de ani cu Suedia.
Piata este dominata de Primaria Noua (Neues Rathaus). Este o cladire monumentala de aproximativ 79 de m, cuprinde 400 de camere, are 91.000 de m2 si a fost construita intre 1867 si 1909 de Georg Joseph Hauberrisser in stil gotic.
In afara de celebrul ceas care poate fi admirat de catre noi, turistii, restul clădirii este pentru birourile administrative ale Guvernului, dar exista un turn in partea din spate, care poate fi accesat si zona poate fi vizitata. Intrarea costa 3 euro iar plata se face la nivelul 4.
Am colindat stradutele din zona si am luat masa la un local cu specific bavarez.
Dupa un pranz copios udat de o bere locala (cum putea fi altfel) pornim spre English Garden, imensul park din inima metropolei bavareze.
Daca stati mai multe zile mai merita vizitate Palatul Schleissheim, Palatul Nymphenburg – aflat la 8 km de centru, cele 3 Pinacoteci – Veche, Noua si Moderna, Biserica Teatina Sf. Cajetan din centru, Parcul cu caprioare (Hirschgarten), Muzeul National de arta egipteana, Muzeul National bavarez si Resedinta regala.
Palatul Nymphenburg – resedinta de vara a regilor Bavariei; din anumite motive interioarele sunt destul de goale. Cu audio guide poti afla mai multe despre povestea castelului si a unor picturi. Ceea ce e cu adevarat frumos aici la palat este parcul imens din spate si sistemul de lacuri din fata, cu lebede de care chiar te poti apropia.
Palatul Residenz – practic palatul regal; se viziteaza cam 100 de camere, tot felul de apartamente regale (fiecare rege mai construia o aripa, mai decora o sala etc)
Gradina Zoo este imensa si cu o mare diversitate de animale si poti petrece lejer o jumatate de zi plimbandu-te. Am vizitat-o in precedentul periplu in Munchen cand la fel am petrecut aproape o zi la Deutsche Museum care pentru mine ramane in top 3 obiective din capitala Bavariei.
Muzeul este structurat pe 50 de domenii ale stiintei si tehnicii, incluzand si un Planetariu. Este cel mai popular muzeu din Germania. Cele peste 28.000 de obiecte expuse, atrag anual aproximativ 1,3 milioane de vizitatori din intreaga lume.
Are o istorie de peste 100 de ani (a fost fondat in 1903) si prezinta evolutia stiintei si tehnicii pe diverse domenii. Multe exponate pot fi atinse, unele sunt sectionate (longitudinal/transversal) pentru a se putea studia partile componente si modul cum functioneaza.
Sunt expuse obiecte in marime naturala, multe dintre ele originale, aduse pe bucati si reasamblate in muzeu, obiecte pentru care muzeul a investit sume foarte mari.
Am vazut avioane, barci, vapoare, masini, motoare si multe altele. Multe dintre obiectele expuse sunt in stare de functionare si functioneaza demonstrativ pentru public.
Se poate vedea pe viu cum este produsa energia, cum functioneaza motoarele (erau cateva originale MAN, Volkswagen), intregul process care pune in functiune un motor.
Pentru Munchen este necesar sa alocati cateva zile pentru a o putea descoperi intru totul mai ales ca intreaga zona a Bavariei si imprejurimile ofera multe alternative de a petrece timpul liber. Dar despre toate acestea intr-o postare dedicata…….
Leave a Reply