Sibenik a fost o surpriza placuta in circuitul nostru de pe coasta dalmata. Un orasel micut, dar extrem de ofertant pentru aproape toate gusturile turistilor. Ca in majoritatea oraselor din Croatia, istoria joaca un rol important iar influentele sunt aproape la fiecare pas.

Plecam din Zadar de dimineata si dupa un drum scurt poposim in Sibenik. De la Zadar la Sibenik sunt aproximativ 90 de kilometri, drumul este lejer, in mare parte paralel cu marea Adriatică. Inainte de a ajunge in Sibenik se trece podul ”Sibenik” peste raul Krka. Podul este celebru in zona, atat pentru lungimea sa, de 390 metri, dar mai ales in randul practicantilor de bungee jumping, la mijlocul podului fiind instalata o coarda.

Desi era devreme, soarele stralucea puternic pe cer asa ca pornim spre Old Town, care era la cateva minute de cazarea noastra.

sibenik - old town

In timp ce orasul croat Sibenik are o istorie bogata inregistrata, datand din secolul al XI-lea, o mare parte din ceea ce sa pastrat in cartierul istoric al orasului vechi a fost construit in secolele 15 si 16. Desi nu este deseori considerata una dintre destinatiile turistice de varf ale Croatiei, acest oras medieval, cu numeroasele sale atractii istorice, merita inclus pe traseul dumneavoastra de calatorie si face o baza buna pentru explorarea zonelor din apropiere, cum ar fi Parcurile Naturale Krka si Kornati.

sibenik - old town3

Asa ca haideti sa luam pe rand principalele atractii turistice.

1 Catedrala Sibenik

Catedrala Sf. Iacov (Katedrala Sv Jakova) din Sibenik, listata acum ca sit de patrimoniu mondial UNESCO, este una dintre atractiile arhitectonice ale coastei dalmate. A inceput la inceputul secolului al XV-lea, aceasta mare catedrala a durat mai mult de 100 de ani pentru a fi finalizata .

sibenik - sv jakova (2)

Pe parcursul constructiei au fost incorporate o varietate de stiluri, inclusiv nivelul inferior gotic si nivelul superior al Renasterii. Una dintre caracteristicile cele mai notabile este friza rafinata din exteriorul absida, cu peste 70 de fete unice reprezentand oameni obisnuiti din secolul al XV-lea.

2 Palatul Contelui (Muzeul Civic)

La doar o scurta plimbare de la Catedrala Sibenik se afla Palatul Rectorului Renasterii tarzii, cunoscut si ca Palatul Contelui (Knezeva Palaca). Initial construit pentru a servi drept resedinta guvernatorului in timpul domniei venetiene, cladirea si-a luat numele de contele Niccolo Marcello, venetianul care a ordonat construirea sitului la inceputul anilor 1600. Astazi, Palatul gazduieste Muzeul Civic al orasului (Muzej Grada Sibenika) cu numeroasele sale artefacte arheologice locale din epoca neolitica pana in epoca romana, inclusiv sculpturi (unele din secolul al VII-lea), o colectie de monede si alte obiecte diverse din regiunea inconjuratoare.

sibenik - view

3 Cetatea Sf. Anne

Cetatea Sf. Anne (Tvrđava sv ana) este cea mai veche structura defensiva din Sibenik si dateaza din timpurile medievale. In timp ce structura originala a fost distrusa in mare masura dupa ce o lovitura de fulger intamplatoare a depozitului de munitii a declansat un foc devastator, a fost reconstruita mai tarziu in secolul al XVI-lea. Desi fortul de astazi este in mare parte ruinat, merita vizitat vechile sale cetati care se prabusesc pentru viziunile sale spectaculoase asupra orasului si a Marii Adriatice.

4 Orasul vechi

sibenik - sv jakova

Vechea cladire veche de doua etaje Sibenik (Gradska vijećnica), chiar langa piata din catedrala, merita o vizita. Este renumit pentru frumoasele sale coloane, arcade si balustrade, acest superb exemplu de arhitectura renascentista dateaza de la mijlocul secolului al XVI-lea si a fost construit de binecunoscutul arhitect Michele Sanmicheli.

sibenik - old town2

Desi a fost in mare masura distrusa in timpul unui raid aerian al aliatilor de la Sibenik in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cladirea a fost complet reconstruita ca urmare a planurilor initiale dupa razboi.

5 Biserica Sf. Barbara

sibenik - old town3

Chiar in spate Catedrala Sibenik se afla frumoasa mica biserica din Sf. Barbara (Sf. Barbara), care gazduieste o colectie mica, dar demna de sculptura si picturi datand din secolele XIV-XVIII. Construit la mijlocul anilor 1600 pe locul unei cladiri anterioare, aceasta biserica unica este remarcabila pentru fatada sa unica, cu deschideri neregulate, precum si o statuie a Sfantului Nicolae din secolul al XV-lea de Bonino din Milano. Interiorul are doua altare unice: unul din biserica originala si unul care a fost construit mai tarziu, dar a fost conceput pentru a compliment primul.

6 Cetatea Sf. Nicolae

sibenik - st nicholas fortress

Construit in secolul al XVI-lea pentru a apara portul Sibenik de atacul turcesc pe mare, Cetatea Sf. Nicolae (Tvrđava Sv. Nikole) este una dintre cele trei forte existente inca in Marea Mediterana (celelalte sunt in Venetia si Malta).

sibenik - st nicholas fortress1

Cetatea seamana cu o sageata si a fost construita pe locul unei manastiri anterioare, pe o mica insula de pe continent.Ea a fost proiectata de arhitectul venetian Hyeronimus di San Michaela si, odata, a avut un arsenal impresionant de 32 de tunuri. Acum peste 500 de ani, aceasta cetate de caramida si piatra ramane relativ bine conservata in ciuda anilor si poate fi vazuta cel mai bine ca parte a unui tur organizat al orasului .

7 Fortareata St. John

sibenik - st michael1

Anul acesta trece printr-un proces complex de renovare ce va dura pana in 2021 asa ca noi nu am putut-o vedea decat din afara.

8 Fortareata Sf Michael

sibenik - st michael

Castelul se afla la o altitudine de 700 metri deasupra marii. A fost construit intre secolele XV-XVI, din piatra. Numele castelului este dat de biserica din interioul zidurilor, biserica care dateza din primi ani de crestinizare a croatilor, la inceputul secolului IX. De-a lungul istoriei cetatea a fost distrusa si reconstruita de mai multe ori. Peretii cetatii sunt decorati cu mai multe steme care apartin lectorilor orasului sau castelanilor din cetate care au efectuat diferite lucrari de reparatii.

Sibenik este unul din orasele noastre din Croatia, alaturi de Primosten spre care ne indreptam in ziua urmatoare 🙂