Sosirea in Cartagena – Columbia a reprezentat un punct de referinta deoarece puneam piciorul pe ultimul mare continent locuit, indeplinindu-ne un vis ce parea atat de departe in anii copilariei sau adolescentei.

Am lasat in urma efervescenta Jamaica si fermecatoarea Aruba si am ancorat la primele ore ale diminetii in Cartagena.

Cartagena - skyline

Privelistea de pe vas a fost incantatoare, cu un skyline demn de orice metropola dezvoltata, care se intindea generos in apropierea portului. Nu ma asteptam la ponderea aceasta de modern intr-un oras-port de o semnificatie majora nu doar pentru Columbia cat pentru intreg continetul sud-american.

Cartagena - skyline1

Inca din port, Cartagena m-a impresionat pentru ca am fost intampinati de o mini-gradina botanica, cu multe specii de palmieri si arbori tropicali, dar si o varietate de vietuitoare ca si papagali, pauni sau flamingo. Bineinteles, pe langa nelipsitul magazin de suveniruri de unde nu lipseau bijuteriile 🙂

Cartagena -port2

Si cum ieseai din comfortul aerului conditionat, dadeai de o mare de taximetristi pregatiti cu fel si fel de tururi si propuneri pentru turisti. Am sarit in masina ce ne astepta si am pornit spre orasul vechi pe care ne propusesem sa il descoperim.

Cartagena -port1

Cu suprafata de 1.138.910 km2 Columbia este a patra tara, ca marime in America de Sud, dupa Brazilia, Argentina si Peru.

Scurt istoric al orasului:

Cartagena de Indias, cunoscut mai simplu sub numele de Cartagena, este un oras si port maritim amplasat pe coasta nordica a Columbiei in apropierea Canalului Panama. Serveste ca sediu administrativ al regiunii Bolívar si are o populatie de 987.352 locuitori.

Fondat in 1533 de catre Don Pedro de Heredia si numit dupa orasul spaniol cu acelasi nume, Cartagena de Indias a fost un centru principal al colonizarii spaniole timpurii in America si s-a bucurat de o dezvoltare impresionanta in secolul al XVIII-lea .

Cartagena -old city3

In oras erau depozitate comorile din aur si pietre pretioase pe care conquistadorii le furau de pe continent de la bastinasi, acest lucru facand ca orasul sa devina o tinta pentru faimosii pirati din Caraibe.

Primii sai locuitori au fost marinarii spanioli care s-au asezat aici venind din Spania pentru a-si intemeia o noua viata.

Initial au fost circa 200 de locuitori care si-au ridicat si o biserica, dar in 1552 majoritatea locuintelor construite din lemn au pierit intr-un incendiu, iar mai apoi prin ordinul guvernatorului toate cladirile urmand a fi ridicate numai din piatra.

De-a lungul zbuciumatei sale istorii, orasul a jucat un rol important in istoria Columbiei, protejand tara impotriva numeroaselor invazii si impotriva piratilor care ravneau la comorile si bogatiile orasului.

Cartagena -port

In anul 1741, Regina Angliei i-a poruncit comandantului Edward Vernon sa invadeze si sa cucereasca fiecare teritoriu port apartinand Spaniei din zona Caraibe. In batalia care s-a dat pentru cucerirea orasului Cartagena ambele parti au suferit pierderi devastatoare, dar care a dus la castigarea bataliei de catre spanioli, ducand in final la fortificarea orasului, devenind astfel cel mai bine aparat port din America de Sud.

Un alt rol important l-a avut orasul in lupta Columbiei pentru castigarea independentei fata de Spania, in 1811 fiind primul oras care si-a declarant independenta, dar fiind readus sub tutela Spaniei prin capturarea generalului conducator Pablo Morillo.

In timpul Razboiului de Independenta, orasul a fost din nou in avangarda luptei, rezultand in castigarea independentei fata de Spania in 1821, castigandu-si renumele de port important.

Cartagena -old city12

In zilele noastre Cartagena cunoaste o dezvoltare rapida, avand peste un million de locuitori, ramanand cel mai important port al tarii, specializat in principal in industria petrochimica.

In ciuda acestei expansiuni si dezvoltari, cetatea orasului vechi a ramas aproape neschimbata cu arhitectura sa coloniala si majoritatea cladirilor istorice pastrate intacte ca intr-un tablou medieval.

La primul contact cu clima din Columbia am simtit un val de caldura accentuata de umiditatea ridicata din aer.

Cartagena -old city

Pe masura ce ne apropiam de orasul vechi, am vazut cladiri frumoase in stilul colonial, au aparut si autocare cu turisti care in marea majoritate debarcau doar in zona orasului vechi.

Am remarcat imediat abundenta de turisti si trecand prin La Puerta Del Reloj, unde am remarcat celebrul turn cu ceas, un pasaj de circa 6-8 metri prin zidurile groase Las Murallas care inconjoara vechea cetate de peste 400 de ani, aparand-o si protejand-o de invadatori.

Cartagena -old city2

Am patruns astfel intr-o zona izolata, pavata cu piatra cubica, de parca eram in niste studiouri de filme sau intr-o falie a timpului inapoi cu cateva sute de ani.

Stradute inguste marginite de case colorate cu balcoane frumos desenate si impodobite ca de sarbatoare. Forfota mare, zeci de comerciati ambulanti cu suveniruri se tineau scai de noi doar de ne-or imbuna sa cumparam ceva (palarii, tricouri, diferite suveniruri, trabucuri cubaneze). Si plin de agenti de politie ce iti creau o stare de siguranta si comfort.

Din Plaza De Los Coches, doritorii pot lua o trasura cu care veti putea vedea majoritatea obiectivelor, birjarii avand si rol de ghizi, pretul negociat varia de la 10 euro in functie de durata traseului.

Cartagena -old city1

Continuandu-ne explorarea am descoperit Iglesia de San Pedro Claver, din secolul al 17 lea, una dintre multele cladiri monument, impodobita si construita in stil baroc. Cladirea a fost dedicata preotului Pedro Claver care a fost o persoana importanta prin munca sa cu sclavii. El a fost cel care i-a calauzit pe sclavii din regiune şi i-a ajutat sa adopte calea cea buna.

Bucurati-va de frumusetile bisericii in special dupa apus cand usile se deschid pentru credinciosi pentru slujba sau vreo cununie religioasa, daca aveti privilegiul.

Cartagena -old city4

Am luat-o mai departe la pas cautand fiecare cladire istorica de pe o harta pe care o aveam.

Am ajuns in Plaza de Bolivar, in mijlocul careia se gaseste un mic parculet si bineinteles monumentul renumitului luptator, iar imprejur erau terase, baruri restaurante si nenumarate case coloniale.

Cartagena -old city9

Tot aici veti gasi si The Gold Museum (Museo del Oro Zenu), unde sunt expuse vechi obiecte si opere de arta din aur din perioada Pre-columbiana.

Daca traversati piata o alta cladire remarcabila este Palacio de la Inquisition, unde sunt expuse, asa cum ghiciti probabil, instrumentele folosite de-a lungul timpului pentru tortura, ceramica pre-columbiana si multe alte obiecte din perioada coloniala.

Cartagena -old city10

Ne continuam plimbarea in Columbia si ajungem in alta piateta frumoasa denumita Plaza Santo Domingo care este imprejmuita de terase si unde va puteti odihni la umbra si savura ceva delicatesuri locale .

Castelul San Felipe este o cetate construita in anul 1657, proiectata de catre inginerul olandez Richard Carr. Constructia din piatra a fost ridicata cu scopul de a crea o bariera de protectie impotriva piratilor care treceau frecvent prin regiune in timp ce transportau aur din Europa.

Aproape de Cetatea San Felipe se afla Dealul La Popa cu o inaltime de 150 de metri. Tot aici se afla Manastirea Santa Cruz construita in secolul al XVII-lea care are si o curte frumoasa. Regiunea ofera o priveliste mirifica asupra zonei portuare a Cartagenei, insa dealul este destul de greu de urcat din cauza reliefului abrupt.

Cartagena -old city8

Atentie! Am fost surprins sa vad in fata preturilor afisate simbolul $, dar nu era vorba de USD ci de columbian pesos 🙂 O confuzie des intalnita in Columbia.

Am ajuns apoi pe cateva strazi ce porneau din centrul vechi pline de magazine asemanatoare strazilor comerciale din Turcia sau tarile arabe, cu lucruri de provenienta din China si ale caror preturi atractive faceau sa fie pline ochi de clienti ce vanau reduceri.

Cartagena -old city6

La ora stabilita ne-am reintalnit cu soferul care ne-a condus inapoi in port.

Sfaturi daca ajungeti in Columbia

Niciodata nu schimbati bani pe strada, pentru ca nu este sigur si nici recomandat. De preferat sa aveti cu voi dolari americani. Puteti fi inselat prin metoda portmoneului schimbat rapid, bancnote false sau scoase din uz. Schimbati banii doar la banca, case de schimb, hoteluri sau magazine care vand smaralde.

Cartagena -old city5

Cartile de credit sunt acceptate la plata, dar mai buna afacere faceti daca retrageti banii si platiti cash.

Nu circulati/plimbati noaptea prin zonele izolate, neiluminate.

Nu acceptati sa primiti de la alte persoane pachete sau suveniruri pe care sa le transportati in bagajele voastre. Traficantii de droguri folosesc des aceasta metoda a carausilor.

Cartagena -old city

Daca vi se pare ca sunteti urmarit insistent sau observati ceva suspect, opriti un taxi.

Este evident ca trebuie sa nu va afisati cu camere de fotografiat scumpe, bijuterii sau mare atentie cand faceti plati si scoateti portofelul.

Acordati atentie la buzunare, rucsac, borsete.

Fiind recunoscut ca orasul smaraldelor, acordati deosebita atentie magazinelor de profil si nu va lasati pacaliti de pretul prea mic din unele magazine crezand ca faceti vreo afacere. Este foarte posibil sa va luati o teapa, ducand acasa o bucata de sticla verde in loc de un smarald autentic.

Multi vanzatori ambulanti va vor ispiti cu cutii cu trabuc autentic cubanez, dar refuzati politicos. Riscati sa luati produse contrafacute fara valoare, doar ambalate in cutii de branduri renumite.

Cartagena - statue

Totdeauna intrebati pretul inainte de a lua un taxi si intrebati daca pune aparatul de taxat. Evitati taxiurile neinscriptionate.

Tineti in permanenta o fotocopie a pasaportului, este ilegal in Columbia sa circuli pe strazi fara un act de identitate si nu dati pasaportul oricui, decat daca se legitimeaza.

Nu va simtiti ofensati daca vi se adreseaza cu „gringo”, este un apelativ folosit de columbieni pentru toti strainii.

Nu este o tara periculoasa, dar fiind atenti si prevazatori veti evita orice situatie neplacuta care v-ar putea strica minunatul concediu la care ati visat atat de mult.

Columbia si Cartagena in particular au fost niste suprize placute si ne-au incantat cu autenticitatea si farmecul lor special. Dar ne-au si deschis apetitul pentru America de Sud pe care ne dorim sa o exploram in detaliu cat de curand.