Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Croaziere – Mic ghid si sfaturi de calatorie

Avand experienta catorva croaziere, m-am gandit ca este momentul pentru dezvaluirea unor sfaturi pentru o croaziera reusita, care sa te ajute sa iti formezi o imagine despre cum se desfasoara o croaziera de la momentul imbarcarii la cel al debarcarii.

Inainte de a incepe excursia

Dupa ce ai rezervat cu un agent croaziera, biletele de avion, hotelurile, excursiile optionale, ai luat vizele si te-ai informat asupra conditiilor de calatorie, agentul iti va trimite cu circa o saptamana – doua inainte de plecare documentele de calatorie si iti va face check in online la croaziera, insemnand ca el va completa online in sistemul liniei datele tale personale (sau iti va aminti tie sa o faci).

Drumul spre portul de imbarcare

Recomand sa incercati sa ajungeti cu 24h inainte de plecarea din port pentru a fi siguri ca nu intervin evenimente ce v-ar impiedica sa va imbarcati la timp. Trebuie sa retineti ca vasele de croaziere nu fac nici un fel de exceptii cand vine vorba de punctualitate si respectarea orarului intinerariului.

Odata ajunsi in port, fie puteti parca in parcarea dedicata cum am facut noi in Venetia (vezi impresii aici) sau masina iti este preluata de un angajat si dusa intr-o  parcare dedicata motiv pentru care trebuie sa predai si cheile masinii. A fost cazul portului Genova (vezi impresii aici), dar totul a fost extrem de operativ si profesionist.

Predarea bagajelor

Ajungi la port, te intampina hamalii. Capsezi / lipesti etichetele de bagaj si predai bagajele mari catre ei, le vei gasi mai tarziu in fata cabinei tale cateva ore mai tarziu. Daca etichetele se rup sau nu iti gasesti bagajele, poti merge la camera de bagaje de langa receptia de pe vas sau langa Guest Services, identifici bagajul si il ridici.

Controlul de securitate croaziere

Este exact ca la aeroport, riguros si minutios. Treci prin scanner corporal si pentru bagajele de mana, golesti buzunarele de metale, telefoane, etc. Treci prin filtrul de securitate si mergi la birourile de check in. Daca ai de gand sa aduci la bord alcool sau cartuse de tigari, verifica politica fiecarei linii si pune-le in bagajele mari ce merg direct la cabina, nu le lua la mana. Regula e valabila si daca incerci asta in porturile in care nava opreste , cand ai toate sansele ca bautura alcoolica sa iti fie confiscata si sa ti se returneze la debarcare. Cei de la MSC nu au fost extrem de scrupulosi pentru o sticla de apa sau o bere dar ar fi bine sa eviti scenariul acesta.

Check in croaziere

Este relativ simpla, se face pe grupuri de ore si primesti un bilet cu grupul din care faci parte. Poate fi aglomerata  daca sunt foarte multi pasageri pe vas care se imbarca din portul respectiv.

Se face la ghisee / birouri unde prezinti documentele de croaziera (cartea de imbarcare) si pasapoartele.

Dupa check in, mergi prin terminal pana la vas. Ti se face o fotografie cu familia sau grupul din care faci parte. Fotograful vasului te asteapta intr-un punct amenajat, iti prelucreaza poza si iti pune (ulterior) vasul pe fundal, data de imbarcare si linia de croaziera. Sigur, poti sa cumperi fotografia mai tarziu, dar daca decizi sa nu o faci, nu costa nimic sa te lasi fotografiat.

croaziere - deck 4

Ce faci dupa ce ai ajuns la bord?

In acest moment, cardurile de cabina imprimate cu numele tau, numarul cabinei, puntea, restaurantul si seria din care faci parte la cina dar si statia de urgenta te asteapta deja in cabina.

Cardul iti va servi ca:

  • act de identitate in porturile vizitate care nu solicita identificarea cu pasaport sau a unei vize de intrare;
  • cheie a cabinei;
  • card pentru cheltuieli extra la bord (il poti folosi pentru cumpararea de bauturi, excursii, suveniruri, urmand ca receptia sa debiteze cardul de credit folosit la imbarcare pe masura ce faci cheltuieli)

Esti intampinat de personalul vasului si ti se face o fotografie rapida care se incarca in sistem pentru fiecare pasager. Personalul de paza verifica la fiecare scanare de card, la urcarea si la coborarea de pe vas, daca persoana ce detine cardul este cea inregistrata in sistem.

Apoi, esti indrumat spre biroul de inregistrare a copiilor daca au varsta sub 12 ani. Copiilor li se pun bratari marcate cu numarul cabinei si numarul statiei de urgenta (in cazul in care se ratacesc sau sunt la club si exista o urgenta, personalul ii aduce direct la statia respectiva, unde se intalnesc cu parintii).

croaziere -bufet

Din acest moment, ai cam terminat formalitatile obligatorii si poti sa mergi sa vizitezi cabina (impresii aici), sa lasi bagajele de mana acolo, sa explorezi nava sau sa fugi la piscine sa te racoresti. Daca iti e foame, cauta restaurantul bufet, sau verifica pe programul zilnic al croazierei unde poti manca la ora aceea.

Un ultim pas este inregistrarea cardulul de credit asociat fiecarei cabine si pasager (poate fi un singur card pentru toata  familia) la niste automate de pe puntea principala (puntea 4 sau 5 la MSC) sau depunerea banilor cash pentru ce urmeaza sa consumi.

Alte recomandari pentru croaziere

  1. Printeaza acasa eticheta de bagaj in cate exemplare ai nevoie (cate una pentru fiecare bagaj al familiei pe care il dai hamalilor).
  2. Pregateste un bagaj de mana pe care sa il iei cu tine, fie daca vii de la un hotel de langa portul de imbarcare sau de pe avion, in care sa ai schimburi lejere, costumele de baie, documentele si medicamentele necesare, cele necesare pentru copii, lucrurile valoroase); iti va fi tare util in cazul in care vrei sa mergi la piscina si bagajul mare soseste abia dupa vreo 3-4 ore;
  3. Pune lucrurile valoroase in seif-ul din cabina si pleaca linistit la plimbare – nu ai nevoie de bani sau carduri de credit la tine, nu ai nevoie de pasaport; ia-ti doar cardul de cabina (si aparatul foto)
  4. Du-te la exercitiul obligatoriu de securitate(safety drill) ce are loc in prima zi de imbarcare si este obligatoriu pentru toti pasagerii (scaneaza cardurile de cabina si tin evidenta celor care nu au participat, acestia sunt chemati la alt exercitiu a doua zi si tot asa), dureaza cam 30 de minute cu totul. Este util sa stii cam ce ti-ar putea salva viata in caz de urgenta.croaziere -fire drill
  5. Citeste in fiecare seara programul de a doua zi. Il vei gasi, de obicei, pe pat, seara, pus de steward (cel care face curatenie in cabina). In el gasesti informatiile despre orele de deschidere a magazinelor si restaurantelor de pe vas, despre distractiile pentru cei mari si cei mici, orele de spectacol, portul in care urmeaza sa ajungeti sau alte informatii utile (gen fus orar, vreme, dress code, seara de gala sau seara tematica).
  6. Incearca sa studiezi inca de acasa oferta de tururi optionale in porturi pusa la dispozitie de linia de croaziere si sa le rezervi daca iti convin. Astfel economisesti timp, iti vin biletele pentru tururi direct in cabina, platesti in avans si usurezi bugetul din timpul croazierei. Daca nu le alegi pe acestea, vezi poate gasesti oferte mai bune la tur operatori locali sau daca exista shuttle din port catre centru si vizitezi pe cont propriu. Pentru familiile cu copii mici (sub 10 ani), recomand tururile organizate, logistic este mai usor, chiar daca este un pic mai scump. Poti merge in excursii si pe cont propriu dar necesita putin research si este evident mult mai ieftin.
  7. Nu rata spectacolele de la teatru seara de seara din croaziere, majoritatea sunt foarte distractive.

croziere - spectacole

Aveti si voi ponturi pentru cititori, din experientele voastre anterioare? Daca da, va rog sa le lasati intr-un comentariu la articol si le adaugam celor scrise de noi mai sus.

11 Comments

  1. Angelina Mardale

    Wow! Foarte util, mulțumesc! Abia aștept sa merg🤗😍

    • TuristInFamilie

      Ma bucur ! Ai ales si o destinatie sau un circuit ?

  2. Tudose Angela

    Waw ce fain! Visez și eu de câțiva ani la o croazieră, sper să vină și rândul meu. Chiar că-i faină o astfel de experiență și uite c-am aflat multe informatii utile, despre care haban n-aveam. Mulțumesc!

    • TuristInFamilie

      Ma bucur sa fie de folos. Noi am ajuns deja la a 5 si nu cred ca ne oprim 🙂

  3. Cosmin Salajan

    Super! M-ar interesa mai multe detalii legate de achizitionarea biletelor. Le-ati luat direct de pe MSC sau prin agentie de turism? Ce tip de cabine preferati si de ce?
    Ce se plateste extra pe vas?

    • TuristInFamilie

      Salut Cosmin, Biletele le iau de obicei printr-o agentie de turism. DEspre cabine am scris aici: https://turistinfamilie.ro/cum-alegi-cabina-croaziera-marea-mediterana/. Am avut de toate tipurile si depinde foarte mult ce traseu, ce vrei sa faci etc. Daca stai mai multe zile pe mare poate o cabina cu balcon e mai ok decat una interioara dar pe anumite trasee diferenta de cost acopera excursiile optionale. Ai mai jos lista cu ce a fost inclus si ce se plateste extras din ultima croaziera:

      INCLUS

      – cazare pe nava in cabina aleasa (acestea detin cabina de dus si WC, aer conditionat, telefon, seif, uscator de par, TV- fiecare cabina are steward);
      – 3 mese in restaurantele principale la restaurantele de tip bufet si a la carte
      – gustari intre mese
      – suc, gheata, cafea, lapte, ceai si apa ( de la dozatoarele din bufetele de pe vas – apa nu este imbuteliata )
      – accesul la terenul de Basket / Volei
      – accesul gratuit la puntile exterioare, la piscine cu scaune pentru plaja si prosoape de plaja;
      – acesul la biblioteca
      – accesul in toate barurile, lounge-urile si cluburile vasului
      – accesul la toate spectacolele de pe vas
      – accesul gratuit la sala de gimnastica, la piscine, jacuzzi, la pista in aer liber pentru jogging;
      – accesul la cazino
      – accesul la galeriile de arta
      – accesul la zona de jocuri Arcade
      – daily programme cu sumarul principalelor noutati si evenimente care se desfasoara la bordul navei;
      – participarea la jocuri, karaoke, lectii de dans, la spectacole cu muzica live, cabaret, petreceri tematice, discoteca;
      – biroul de informatii la bord este deschis 24 ore /zi;
      – taxele portuare, parcarea in port

      NON-INCLUS

      – bacsisul: 10 Euro/persoana/noapte (se va achita la bordul vasului la terminarea croazierei)
      – jocurile de noroc si cazino-ul
      – serviciile de cazare pre si post imbarcare
      – serviciile de Spa si tratamentele de frumusete, masaj, laundry service, centru medical, meniuri speciale la diferite restaurante;
      – excursiile optionale ( ce pot fi achizitionate fie de la bordul vasului, fie din agentie)
      – simulatorul de Formula 1 ( cca. 9 Euro / persoana si se afla doar pe MSC Splendida, MSC Fantasia si MSC Divina)
      – cinematograful 4 D ( cca. 7 Euro / persoana si se afla doar pe MSC Splendida, MSC Fantasia si MSC Divina)
      – apelurile telefonice date in afara navei din cabina;
      – mesele la restaurantele cu specific, bauturile alcoolice si cele non-alcoolice imbuteliate
      – taxa pentru serviciile de bar de 15% din valoarea produsului este adaugata automat la fiecare cumparare de la bar sau de la restaurant
      – serviciile medicale de la bordul vasului

      • Ramona

        Bacșișul de 10 euro persoana pe noapte? Asta înseamnă ca, pentru doua persoane TREBUIE achitat la sfarsit încă 140 de euro obligatoriu, sau cum funcționează?

        • TuristInFamilie

          Exact. Intre timp a devenit obligatoriu si e inclus in costul croazierei.

  4. Andreea

    Se simte tangajul pe vasele de croaziera? Nu am îndrăznit niciodată să mă uit după croaziere pentru vacanțe de frica răului de mare pe care îl resimt destul de accentuat atunci când merg cu vaporașe mici sau feriboturi.

    • TuristInFamilie

      In general, pe Mediterana este aproape inexistent. Pe ocean, rareori s-a simtit si atunci extrem de lejer. Nu exista termen de comparatie intre un vas de croaziera si vaporase mici in privinta tangajului.

      • Andreea

        Mulțumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *