Avand experienta catorva croaziere, m-am gandit ca este momentul pentru dezvaluirea unor sfaturi pentru o croaziera reusita, care sa te ajute sa iti formezi o imagine despre cum se desfasoara o croaziera de la momentul imbarcarii la cel al debarcarii.

Inainte de a incepe excursia

Dupa ce ai rezervat cu un agent croaziera, biletele de avion, hotelurile, excursiile optionale, ai luat vizele si te-ai informat asupra conditiilor de calatorie, agentul iti va trimite cu circa o saptamana – doua inainte de plecare documentele de calatorie si iti va face check in online la croaziera, insemnand ca el va completa online in sistemul liniei datele tale personale (sau iti va aminti tie sa o faci).

Drumul spre portul de imbarcare

Recomand sa incercati sa ajungeti cu 24h inainte de plecarea din port pentru a fi siguri ca nu intervin evenimente ce v-ar impiedica sa va imbarcati la timp. Trebuie sa retineti ca vasele de croaziere nu fac nici un fel de exceptii cand vine vorba de punctualitate si respectarea orarului intinerariului.

Odata ajunsi in port, fie puteti parca in parcarea dedicata cum am facut noi in Venetia (vezi impresii aici) sau masina iti este preluata de un angajat si dusa intr-o  parcare dedicata motiv pentru care trebuie sa predai si cheile masinii. A fost cazul portului Genova (vezi impresii aici), dar totul a fost extrem de operativ si profesionist.

Predarea bagajelor

Ajungi la port, te intampina hamalii. Capsezi / lipesti etichetele de bagaj si predai bagajele mari catre ei, le vei gasi mai tarziu in fata cabinei tale cateva ore mai tarziu. Daca etichetele se rup sau nu iti gasesti bagajele, poti merge la camera de bagaje de langa receptia de pe vas sau langa Guest Services, identifici bagajul si il ridici.

croaziere -MSC Fantasia

Controlul de securitate croaziere

Este exact ca la aeroport, riguros si minutios. Treci prin scanner corporal si pentru bagajele de mana, golesti buzunarele de metale, telefoane, etc. Treci prin filtrul de securitate si mergi la birourile de check in. Daca ai de gand sa aduci la bord alcool sau cartuse de tigari, verifica politica fiecarei linii si pune-le in bagajele mari ce merg direct la cabina, nu le lua la mana. Regula e valabila si daca incerci asta in porturile in care nava opreste , cand ai toate sansele ca bautura alcoolica sa iti fie confiscata si sa ti se returneze la debarcare. Cei de la MSC nu au fost extrem de scrupulosi pentru o sticla de apa sau o bere dar ar fi bine sa eviti scenariul acesta.

Check in croaziere

Este relativ simpla, se face pe grupuri de ore si primesti un bilet cu grupul din care faci parte. Poate fi aglomerata  daca sunt foarte multi pasageri pe vas care se imbarca din portul respectiv.

Se face la ghisee / birouri unde prezinti documentele de croaziera (cartea de imbarcare) si pasapoartele.

Dupa check in, mergi prin terminal pana la vas. Ti se face o fotografie cu familia sau grupul din care faci parte. Fotograful vasului te asteapta intr-un punct amenajat, iti prelucreaza poza si iti pune (ulterior) vasul pe fundal, data de imbarcare si linia de croaziera. Sigur, poti sa cumperi fotografia mai tarziu, dar daca decizi sa nu o faci, nu costa nimic sa te lasi fotografiat.

croaziere - deck 4

Ce faci dupa ce ai ajuns la bord?

In acest moment, cardurile de cabina imprimate cu numele tau, numarul cabinei, puntea, restaurantul si seria din care faci parte la cina dar si statia de urgenta te asteapta deja in cabina.

Cardul iti va servi ca:

  • act de identitate in porturile vizitate care nu solicita identificarea cu pasaport sau a unei vize de intrare;
  • cheie a cabinei;
  • card pentru cheltuieli extra la bord (il poti folosi pentru cumpararea de bauturi, excursii, suveniruri, urmand ca receptia sa debiteze cardul de credit folosit la imbarcare pe masura ce faci cheltuieli)

Esti intampinat de personalul vasului si ti se face o fotografie rapida care se incarca in sistem pentru fiecare pasager. Personalul de paza verifica la fiecare scanare de card, la urcarea si la coborarea de pe vas, daca persoana ce detine cardul este cea inregistrata in sistem.

Apoi, esti indrumat spre biroul de inregistrare a copiilor daca au varsta sub 12 ani. Copiilor li se pun bratari marcate cu numarul cabinei si numarul statiei de urgenta (in cazul in care se ratacesc sau sunt la club si exista o urgenta, personalul ii aduce direct la statia respectiva, unde se intalnesc cu parintii).

croaziere -bufet

Din acest moment, ai cam terminat formalitatile obligatorii si poti sa mergi sa vizitezi cabina (impresii aici), sa lasi bagajele de mana acolo, sa explorezi nava sau sa fugi la piscine sa te racoresti. Daca iti e foame, cauta restaurantul bufet, sau verifica pe programul zilnic al croazierei unde poti manca la ora aceea.

Un ultim pas este inregistrarea cardulul de credit asociat fiecarei cabine si pasager (poate fi un singur card pentru toata  familia) la niste automate de pe puntea principala (puntea 4 sau 5 la MSC) sau depunerea banilor cash pentru ce urmeaza sa consumi.

Alte recomandari pentru croaziere

  1. Printeaza acasa eticheta de bagaj in cate exemplare ai nevoie (cate una pentru fiecare bagaj al familiei pe care il dai hamalilor).
  2. Pregateste un bagaj de mana pe care sa il iei cu tine, fie daca vii de la un hotel de langa portul de imbarcare sau de pe avion, in care sa ai schimburi lejere, costumele de baie, documentele si medicamentele necesare, cele necesare pentru copii, lucrurile valoroase); iti va fi tare util in cazul in care vrei sa mergi la piscina si bagajul mare soseste abia dupa vreo 3-4 ore;
  3. Pune lucrurile valoroase in seif-ul din cabina si pleaca linistit la plimbare – nu ai nevoie de bani sau carduri de credit la tine, nu ai nevoie de pasaport; ia-ti doar cardul de cabina (si aparatul foto)
  4. Du-te la exercitiul obligatoriu de securitate(safety drill) ce are loc in prima zi de imbarcare si este obligatoriu pentru toti pasagerii (scaneaza cardurile de cabina si tin evidenta celor care nu au participat, acestia sunt chemati la alt exercitiu a doua zi si tot asa), dureaza cam 30 de minute cu totul. Este util sa stii cam ce ti-ar putea salva viata in caz de urgenta.croaziere -fire drill
  5. Citeste in fiecare seara programul de a doua zi. Il vei gasi, de obicei, pe pat, seara, pus de steward (cel care face curatenie in cabina). In el gasesti informatiile despre orele de deschidere a magazinelor si restaurantelor de pe vas, despre distractiile pentru cei mari si cei mici, orele de spectacol, portul in care urmeaza sa ajungeti sau alte informatii utile (gen fus orar, vreme, dress code, seara de gala sau seara tematica).
  6. Incearca sa studiezi inca de acasa oferta de tururi optionale in porturi pusa la dispozitie de linia de croaziere si sa le rezervi daca iti convin. Astfel economisesti timp, iti vin biletele pentru tururi direct in cabina, platesti in avans si usurezi bugetul din timpul croazierei. Daca nu le alegi pe acestea, vezi poate gasesti oferte mai bune la tur operatori locali sau daca exista shuttle din port catre centru si vizitezi pe cont propriu. Pentru familiile cu copii mici (sub 10 ani), recomand tururile organizate, logistic este mai usor, chiar daca este un pic mai scump. Poti merge in excursii si pe cont propriu dar necesita putin research si este evident mult mai ieftin.
  7. Nu rata spectacolele de la teatru seara de seara din croaziere, majoritatea sunt foarte distractive.

croziere - spectacole

Aveti si voi ponturi pentru cititori, din experientele voastre anterioare? Daca da, va rog sa le lasati intr-un comentariu la articol si le adaugam celor scrise de noi mai sus.