Zanzibar, desi nu este mare ca insula continua sa ne surprinda si sa ne lase sa il descoperim incet, dezvaluindu-ne secretele sale pe indelete. Toate aceste lucruri unice te fac sa te indragostesti iremediabil de aceasta insula micuta dar plina de viata si culoare.

Ziua 4 am inceput-o cu o drumetie in padurea Jozani celebra pentru familiile de maimute dar si padurea de mangrove ce apara insula de intruziunile oceanului Indian.

Zanzibar - jozani forest1 Zanzibar - jozani forest

Ghidul ne-a explicat importanta magrovelor in viata insulei precum si modul in care acestea reuseau sa existe in acel ecositem natural. Bineinteles ca pozele au curs una dupa alta iar peisajele erau incantatoare.

Zanzibar - jozani forest mangrove

Jozani Forest (detalii aici) este o rezervație naturala de 50km2 unde pot fi intalnite maimutele Red Colobus, o specie foarte rara care traieste doar în Zanzibar.

Initial, rezervatia a functionat cu ajutor international insa acum se sustine singura. O parte din castigul obtinut din vanzarea biletelor de intrare se foloseste pentru intretinerea rezervatiei iar cealalta parte este folosita pentru educarea comunitatii privind conservarea zonei in care traieste.

Zanzibar - jozani forest monkeys

Ghidul ne-a descris diferite lucruri interesante timp de aproximativ o ora inainte de a ne indrepta spre Stone Town de unde am luat barca spre Prison Island.

Zanzibar - prison island boatZanzibar - stone town shore

Prison island e celebra pentru doua lucruri: e un locunde se tineau targuri de sclavi si pentru testoasele uriase protejate si care isi au casa aici.

Zanzibar - prison island boats Zanzibar - prison island view

Aici initial s-a construit o inchisoare pentru sclavi însa imediat după terminarea constructiei, s-a abolit sclavagismul iar inchisoarea nu a gazduit niciodata prizonieri. In schimb a fost centru de carantina pentru cei ce soseau in Zanzibar. Acestia stateau aici pana erau declarati apti sa intre pe insula.

Zanzibar - prison island ocean

Acum o suta de ani guvernatorul britanic al insulelor Seychelles a trimis, cadou, patru testoase care s-au acomodat foarte bine aici. Atat de bine incat insula este acum faimoasa pentru testoasele sale. Cea mai batrana testoasa are 198 si este vedeta.

Zanzibar - prison island turtle Zanzibar - prison island turtles

Intoarcerea in Stone Town ne-a prilejuit sa il descoperim la pas impreuna cu ghida noastra care ne-a introdusc in istoria sa si principalele evenimente.

Zanzibar - stone town freddy mercury house Zanzibar - stone town street

Stone Town este locul de bastina a lui Freddy Mercury si Eddie Murphy desi cel de-al doilea nu a mai vizitat insula dupa nastere.

Zanzibar - stone town shops Zanzibar - stone town city walls

Zanzibarezii au o vorbă după care se ghidează: “Hakuna matata” care spune ca nu este nici o problema, nu trebuie sa ne ingrijorăm. Lucrurile merg de la sine.

Zanzibar - stone town ocean view Zanzibar - stone town downtown

Negustorii ambulanti sunt la tot pasul iar marja de negociere tine de talentul fiecaruia, desi pentru europeni, preturile nu scad sub un anumit prag indiferent de cat incerci.

Zanzibar - stone town shop

Partea finala a itinerariului a inclus piata locala care e o experienta unica de mirosuri, senzatii si amalgam de oameni.

Zanzibar - stone town fish market Zanzibar - stone town fish market1

Desi pestele era proaspat, conditiile de prezentare si locul in care era tinut era greu sa trezeasca interesul nostru desi localnicii se inghesuiau sa il cumpere.

Zanzibar - stone town meat market Zanzibar - stone town fruit market

Bye – bye Zanzibar ! Here we come Tanzania ! (vezi impresii aici)