Dupa plecarea din Miami si un Revelion petrecut pe Marea Caraibelor, iata ca dimineata ne gaseste acostand in Jamaica, in Ochos Rios. O zi de relaxare pe mare dupa agitatia din parcurile Disney a fost binevenita, asa ca eram pregatiti sa descoperim Jamaica.

Ce poate fi mai original sau mai Jamaican style decat sa cobori de pe vas pe ritmurile lui Bob Marley date la maxim in port in timp ce peretii erau impanziti de eroul local, Usain Bolt.

Jamaica - cruise ship

Ne strecuram repede prin multimea de taximetristi ce incercau sa te ademeneasca frumos si civilizat spre diferite locatii ale insulei, si ne indreptam spre cascada de la Dunn’s River Fall, probabil cea mai importanta atractie din zona.

Jamaica era exact asa cum mi-o imaginam: plina de culoare, efervescenta, oameni calzi si mereu cu zambetul pe buze ce se bucura de venirea turistilor, lasand la o parte faptul ca turismul este o sursa principala de venit.

Jamaica - new year eve

Taximetristul ne povesteste pasional despre Jamaica, obiceiuri, traditii, ponturi utile oricarui turist ce calca prima data pe insula. Si e imposibil sa nu observi cum la fiecare 2-3 cuvinte, repeta obsesiv celebrul “Ya mon”, atat de drag si specific localnicilor. Nu ai cum sa nu te indragostesti de limbaj si mai ales de zambetul ce nu dispare niciodata de pe fata lor.

V-ati gandit vreodata de ce steagul Jamaicai este negru, galben, verde? Ne-a lamurit acelasi sofer: galben vine de la soare si, cand nu e nor, lucru asta se simte din plin (temperatura variaza intre 24 si 35 de grade Celsius tot anul), verde reprezinta vegetatia, care e luxurianta si nu am prea vazut nici un coltisor unde sa lipseasca verdeata, iar negrul reprezinta oamenii – peste 90% din populatie are pielea neagra.

Jamaica - dunns river fall

Si aproape nu am realizat cand am parcurs scurta distanta dintre port si intrarea in parcul Dunn’s River Fall. Nu am inteles la inceput entuziasmul lui cand a vazut coada de la intrare considerata mica in viziunea lui, pe cand eu o consideram maricica pentru primele ore ale diminetii. Dar am inteles peste numai 10 minute si ajungem si acolo 🙂

Ce m-a surprins inca de la inceput in Jamaica a fost curatenia usor atipica tarilor din zona Caraibe. Nu incepeti sa faceti paralele cu Elvetia, dar insulele din Caraibe, din experienta anului trecut pe Caraibele de Est, nu exceleaza prin ordine si mai ales curatenie pentru ca localnicii chiar nu fac un scop din asta :). Intrarea in parc nu face exceptie, fiind un complex mai degraba modern si plin de facilitati.

Cascada Dunns River este o cascada inalta de 180 de metri, care se varsa direct in Marea Caraibelor. Apele involburate ale cascadei, dar si apele termale de aici, creeaza bazine perfecte pentru inot si relaxare.

Jamaica - dunns river fall1

Indigenii din tribul Aarawk au numit aceasta insula Xayamaca – patria raurilor si izvoarelor. Cascadele raului Dunn reprezinta imaginea pura a paradisului jamaican, apele formate din imbinarea catorva rauri si afluenti atragand mii de vizitatori. Cascadele sunt terasate in trepte uriase, fiind intrerupte, din loc in loc, de lagune superbe.

Odata ajunsi la baza cascadei, si locul de pornire al urcarii, incep sa inteleg afirmatia si entuziasmul soferului nostru: nu era absolut nimeni in apa si asta m-a facut sa ezit sa intru inainte de a confirma cu un supraveghetor ca e totul ok 🙂

Dunn’s River Falls, este locatia unde se crede ca s-a purtat faimoasa lupta ,, Las Chorreras” in 1657 dintre Spania si Anglia pentru stapanirea insulei. A castigat Anglia si sub tutela britanica, ,,Las Chorreras” a fost detinuta prima data de Charles Pryce. Mai tarziu, o parte din sit a facut parte din proprietatea Belmont care a fost dobandita de Guvernul Jamaican in 1972, pentru a asigura o buna dezvoltare a facilitatilor de recreere. Si asa a inceput o explozie a industriei turismului, care la ora actuala, probabil, este cea mai importanta ramura a economiei jamaicane.

Asa ca, incepem urcarea fara sa omitem sa “incarcam” aparatul cu cateva zeci de cadre, pentru ca frumusetea locului e chiar deosebita :). Am ales sa urcam pe cont propriu pentru ca iti dictezi singur ritmul de urcare, pauzele si absolut tot desi urcarea nu e istovitoare sau foarte solicitanta. Dar, papucii de apa sunt recomandati mai ales cand pasesti pe pietrele cascadei.

Jamaica - 1

Alternativa, e o urcare in grupuri conduse de ghizi locali, facand un lant uman. Ghizii ii incurajau permanent pe turisti si le ghidau fiecare pas, prin apa raului care se pravalea in cascade spectaculoase spre varsare. A fost antrenant, amuzant, si a fost o experienta frumoasa.

Pe care am repetat-o, in sensul ca am urcat cascada pana la capat si am reluat circuitul pe cand sirurile de turisti incepeau sa se formeze la baza cascadei si incepeau sa urce.

Haideti sa amintim si cateva detalii organizatorice ca:

Orarul de functionare:

  • 8:30 am- 4:00pm cand nu sunt vase de croaziera in port
  • 7:00am-4:00pm cand sunt vase de croaziera in port
Jamaica - beach

Tarife intrare:

  • $20 USD Non-resident adult
  • $12 USD Non-resident child
  • J$600.00 resident adult with valid Jamaican driver’s license or ID card
  • J$300.00 resident child

Parcul cuprinde si alte zone de relaxare, cu topogane pentru cei mici , multe suveniruri dar si dulapioare ce pot fi inchiriate.

Jamaica - beach1

Dupa cateva ore petrecute in parc, ne indreptam spre plaja unde petrecem restul zilei. Nisipul fin, apa calda si curata ne vor fi gazde pana la lasarea serii. Era sa uit…….nu puteam rata romul jamaican pe care l-am simtit tot restul zilei dupa un cocktail generos 🙂

In inconfundabilul stil jamaican, concluzionez : No problem, Ya mon !!!