Mediterana este intotdeauna o optiune buna pentru o croaziera datorita porturilor numeroase si a atractiilor pentru toate gusturile si varstele. Si chiar daca acest traseu a fost acelasi cu prima noastra croaziera, am regasit dupa 7 ani niste locuri incantatoare.
Si pana ajungem la Mediterana, mai exact in Genova care a fost portul de imbarcare, am petrecut cateva zile in Toscana, ca sa intram in atmosfera de vacanta.
Si daca in Florenta am fost recent, am facut un prim popas in Lucca, micutul si cochetul oras de pe traseul nostru.
Ceea ce iti sugereaza orasul este linistea, si te imbie sa te relaxezi si sa te bucuri de tot ceea ce se intampla in jurul tau.
Cel mai cunoscut locuitor al acestui oras a fost Puccini, astfel incat in Lucca se organizeaza in fiecare an “Festivalul de opera Puccini”. Lucca este un oras in voia caruia este bine sa te lasi, sa e plimbi pe stradute, sau prin parcuri si sa te bucuri de fiecare loc pe care il vezi.
Si binenteles, printre obiectivele cele mai cunoscute din Lucca sunt Piazza San Michele si Catedrala, de aici de fapt poti pleca in a descoperi orasul. Normal, si aici ca de altfel in orice oras din Italia se gaseste Piata Garibaldi, dar si stauia lui Garibaldi.
Si daca stiti celebrele vorbe “toate drumurile duc la Roma” in Lucca indiferent de ce obiective ati vizita toate drumurile va vor duce in Piazza dell’Anfiteatro (care in trecut a fost arena romana si care acum are o destinatie la fel de populara, insa altfel, aici acum se gasesc o multime de terase, cu multe mese afara vara, asa incat la finalul trecerii noastre prin Lucca, aici ne-am oprit pentru o cafea si un suc. Si ce frumos este sa stai relaxat si sa te uiti in jurul tau.
Zidurile cetalii si cele 9 porti de intrare sunt impresionante si foarte bine conservate.
Periplul toscan nu putea omite Pisa, mai ales ca trecusera 10 ani de la ultima vizita azi.
In ciuda numarului mare de turisti si a caldurii, nu aveai senzatie de aglomeratie absolut deloc, poate si datorita faptului ca lumea nu poposea foarte mult la aceste obiective.
Nu poti sa nu admiri acest turn din Pisa si sa nu te intrebi cand il vei revedea 🙂
Asadar am ajuns in Piata Domului (Piazza del Duomo) numita si Piata Miracolelor (Piazza dei Miracoli), unde se afla patru obiective importante: Turnul Inclinat (Campanile), Catedrala (Duomo), Baptiseriul (Battistero) si cimitirul medieval (Camposanto).
Mai trebuie sa mentionez ca toate aceste constructii din Piata Miracolelor fac parte din 1986 din patrimoniul UNESCO.
Si pornim incet spre Genova unde, dupa ce ne imbarcam pe vas, dam o fuga in oras sa revedem cateva din atractiile cunoscute.
Orasul resedinta a regiunii Liguria si al saselea ca marime din Italia, cu o populatie de 700.000 de mii de locuitori fara zona metropolitana. Situat in Golful Genova de la Marea Ligurica, din punct de vedere istoric a fost unul dintre cele mai importante porturi la Mediterana.
Genova este locul de nastere a lui Cristofor Columb (1451-1506) si aici este casa lui Cristofor Columb. Cladirea originala nu mai exista fiind distrusa intr-un bombardament naval de catre flota franceza in 1684. Actualul edificiu a fost refacut la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Potrivit istoricului Marcello Stagliemo (1829-1909), cladirea din timpul vietii lui Columb avea doua sau trei etaje si facea parte din extinderea zidului din secolul al XIV-lea.
Continuam turul prin zona veche pe via Soprana pana la una dintre vechile intrari din oras: PORTA SOPRANA. Mai este cunoscuta si sub denumirea Ponta Sant”Andria: „Soprana” deriva din „Suprema”, poarta ridicata deasupra orasului.
Era o poarta situata intre doua turnuri parapet la vremea celui de-al doilea zid genovez (secolul X). Cu toate acestea, constructia actuala – in urma restaurarii ample realizate sub indrumarea lui Alfredo D”Andrade (1839-1915) – reproduce aspectul pe care trebuie sa il fi avut poarta atunci cand a fost restaurata in timpul constructiei celui de-al treilea zid genovez (1155-1159).
Daca continui traseul pe via Dante ajungi in scurt timp intr-un spatiu larg, deschis, foarte apreciat de genovezi si turisti – PIAZZA RAFFAELO FERRARI.
Piata, numita dupa Raffaele de Ferrari, duce de Galliera, politician si bancher, are o forma neregulata, datorita interventiilor urbane ulterioare, ceea ce a dus la contopirea a doua zone invecinate, diferentiate urbanistic, diferite stiluri arhitecturale ale cladirilor. Piata ocupa o suprafata totala de aproximativ 11.000 mp reprezentand unul dintre locurile simbolice din oras. De aici pornesc cateva dintre strazile principale ale centrului istoric, inclusiv via Dante si via XX Settembre.
Piazza De Ferrari este renumita pentru „Fontana” sa si numeroasele cladiri de birouri, sedii ale bancilor, asigurari si alte companii private, ceea ce face din acest district centrul financiar si de afaceri din Genova.
Lasam Genova si prima oprire din croaziera pe Mediterana e la La Spezia, cu Cinque Terre ca punct principal de atractie.
Deja de la prima ora gara din La Spezia era neincapatoare asa ca ne-am bucurat ca am pornit devreme.
Riomagiorre este un mic orasel cu circa 1700 locuitori, cunoscut de prin secolul XIII (cred ca totusi are origini mai vechi) iar drumul nostru spre primul obiectiv, respectiv castelul Riomagiorre, ne-a oferit, privelisti minunate asupra dealurilor cu diferite culturi pe ele, cu turisti care alegeau sa urce pe carari pe acest deal la final avand bucuria de a vedea intinsul apelor de sus.
Corniglia, este cel mai mic orasel din Cinque Terre, este cocotat pe stanci si ca sa ajungeti in orasel, fie urcati scarile (382 trepte) fie luati masina (un minibus), unde daca aveti cardul Cinque Terre nu va costa nimic, altfel este 2.5 euro (bilet luat de la sofer) sau 1.5 euro (daca luati biletul de la gara).
Vernazza este un orasel de asemenea micut, are circa 900 locuitori, si cum are iesire la mare, ambarcatiunile opresc aici, iar strazile par ceva mai aerisite. Nu ai cum insa sa faci comparatie intre aceste orasele, si nu poti spune ca daca ai vazut unul le-ai vazut pe toate, trebuie sa vezi fiecare orasel in parte si sa te bucuri de frumusetea lui.
In Monterosso al Mare e intotdeauna bine sa le relaxezi la o baie, dupa kilometri parcursi in satele minunate de pe stanca.
Si daca se spune ca toate drumurile duc la Roma, nu am vrut sa facem exceptie si am ajuns si in capitala Italiei 🙂
Am inceput cu o vizita la Vatican care de-abia se trezea si forfota obisnuita din piata era aproape inexistenta, am continuat cu castelul Sant’Angelo si piata Novara.
Pantheonul si Fontana di Trevi nu au lipsit de pe traseu. Fantana este fatada unui mare palat – acum o institutie publica – decorat cu statui și basoreliefuri puse deasupra rocilor puternice care ies din ape… este impresionanta. Este cea mai somptuoasă fantana din Roma.
Ajungem si la Colosseum si admiram secole de istorie. Via Dei Fori Imperiali ai senzatia ca trece prin mijlocul istoriei si se terminsa la nobila Columna a lui Traian…
Dupa Roma, croaziera pe Mediterana continua cu Mallorca, o insula pe care revenim a treia oara si o regasim la fel de frumoasa.
Nu puteam rata o scurta plimbare in Palma de Mallorca si o vizita la celebra catedrala, dar focusul a fost pe partea nordica a insulei , cu frumoasele ei orasele.
Drumul merge prin Lanțul Muntos Serra de Tramuntana, munți ce se întind pe toată Coasta nord-vestică. Spectaculoși prin crestele lor, prin structurile de piatră ce par tăiate de om, acoperiți de măslini și vegetație montană, au fost declarați Patrimoniu UNESCO.
Valldemossa este o comună ce numără cu puțin peste 2000 de locuitori, situată în nord vestul insulei, la 18 kilometri de Palma. Denumirea provine, se pare, din limba arabă, însemnând ”Valea lui Mussa”.
Principala atracție turistică o constituie mănăstirea Real Cartuja, fondată în 1399 de către regele Martin I de Aragon, dar care și-a câștigat celebritatea prin găzduirea în câteva din chiliile sale a compozitorului și pianistului polonez Frederic Chopin împreună cu iubita sa scriitoarea franceză Lucile Aurore Dupin (alias George Sand), în iarna anilor 1838-1839, care și-au trăit aici frumoasa și furtunoasa poveste de dragoste, departe de bârfele pariziene și în speranța ameliorării bolii de plămâni de care suferea Chopin.
Sóller, un frumos oraș vechi tradițional cu circa 15.000 de locuitori, cunoscut ca având cel mai mare număr de case cu plăci pictate, elemente decorative dar și cu valoare simbolică, ele având rolul de a proteja casa și pe locuitorii ei. Valea Sollerului, pe care arabii o numeau Sulyar, adică „Valea Aurului” , datorită livezilor de lamâi și mai ales de portocali ce o acoperă, este „Patria portocalelor”.
Ne-am continuat plimbarea pe jos spre Piața Constituției, dar ne-a oprit trenul care a trecut prin fața noastră, un vechi Tren de lemn, electric ce merge de la Port de Sóller la Palma de Mallorca trecând prin Sóller. Circulă de mai mult de o sută de ani, mi-ar fi plăcut să merg cu el, dar timpul…, așa că am mers în Piața dominată de o clădire impozantă din piatră calcaroasă de culoare gri. Biserica Sf. Bartolomeu, căci despre ea este vorba, este acolo de aproape 800 de ani dar și-a schimbat aspectul din gotic în baroc și mai târziu în art nouveau.
Plimbarea cu trenul din Soller in Soller port a fost o placere si o experienta extraordinara.
Continuam periplul pe Mediterana cu o oprire in Barcelona, capitala Catalunyei si un oras plin de viata si culoare.
Dupa o plimbare pe Rambla ajungem la Sagrada Familia care a facut progrese cu constructia de la ultima noastra vizita.
Apoi pasii ne duc spre Parc Guell, care desi plin de turisti , a ramas la fel de fermecator. Parcul Guell face parte dintre obiectivele care nu trebuie ratate atunci cand vizitam Barcelona. Gaudi este uimitor si in acest parc, alaturi de Sagrada Familia, ii vedem pe indelete lucrarile si stilul arhitectural unic si de neegalat.
Numele parcului este dat de cel al unui bogat antreprenor, contele Guell, care a dorit să construiască un cartier rezidential cu o gradină în stilul celor englezesti, pentru burghezia catalana, apeland la Gaudi pentru a-i transpune în practica ideile. Cartierul nu s-a mai ridicat, în schimb, Gaudi a realizat minunea ce se numeşte Parcul Guell.
Construit intre anii 1900-1914, parcul face parte din patrimoniul UNESCO, din anul 1984 şi este o marturie a geniului creator al celebrului arhitect.
Ultimul popas pe Mediterana a fost in Cannes, asa ca am profitat si am dat o fuga pana in Monte Carlo, capitala micutului stat Monaco, unde revenim dupa 10 ani.
Monaco este oraşul/ţara compus din patru mari cartiere: Monaco-Ville în centru, orașul vechi ce este amplasat pe un pinten stancos ce se împlantă adanc în Marea Mediterana, Monte-Carlo la est şi nord-est, La Condamine la nord-vest, incluzand alte câteva subdiviziuni, Fontvieille la sud şi sud-vest.
Urcam la palatul regal , unde era chiar schimbul de garda.
Privelistea orasului e superba de langa palat precum si stradutele inguste si pline de comercianti.
Am admirat palatul cu meterezele sale, vechi edificiu ridicat în 1620 pe locul unei cetați construite de genovezi în 1215, leaganul dinastiei Grimaldi ce guverneaza de peste 700 ani statul miniatural din acest colţ de lume. Este cunoscuta povestea de dragoste dintre prinţul Rainier al III-lea si actriţa Grace Kelly, devenita printesa, despre cei trei copii ai lor si despre printul Abert al II-lea, unicul lor fiu, care acum 14 ani a preluat puterea după moartea tatalui sau.
Nu puteam rata o oprire si la celebrul cazino din Monte Carlo, unde parada masinilor de lux e permanenta.
Si incheiem a noua croaziera si am o vaga impresie ca nu ne vom opri aici …… Mediterana, o sa ne lipsesti 🙂
Leave a Reply