Primosten, este fara doar si poate, preferatul nostru din circuitul de pe coasta dalmata. Uneori se spune ca tin de starea de spirit, de vreme dar cu siguranta ne plac oraselele mici si cochete, iar Primosten nu face exceptie.

Primosten este o insula legata printr-o portiune ingusta de pamant de tarm, asa ca trecerea se face pietonal in cateva minute.

primosten - old town

La Primosten marea avea valuri care o faceau sa aiba culoarea bleu-alb, de neuitat. Plaja este ingusta si cu pietre mari dar iubitorii de mare stateau lungiti pe cersafuri in soare si in minunata muzica a valurilor care se spargeau de tarm. Noi am savurat peisajul de pe terasa aflata chiar la malul marii si revigorati de o cafea tare si o limonada rece am pornit sa vizitam micuta localitate care acopera insulita.

primosten - old town1

Se urca putin cate putin pe o straduta ingusta cu case, magazinase cu suveniruri si cateva terase iar in varf este o biserica catolica (Crkva Sv. Jurja) , construita in sec XV, in care nu am putut intra pentru ca la ora la care am ajuns noi erau localnici la un moment de rugaciune .

Am studiat-o pe exterior si am coborat pe o alta straduta la fel de incantatoare ca prima, cu o vedere spectaculoasa spre mare si spre micul port unde am vazut ambarcatiuni de agrement pline de turisti. Zona este plina de flori, in special oleandri, de toate culorile, orasul este decorat cu mici stegulete multicolore si totul te duce cu gandul la o vacanta reusita.

primosten - sea

Statuia Pescarului cu pisica este probabil cel mai des fotografiat loc din Primosten, cu o priveliște frumoasă asupra orașului vechi.

primosten - fishman and cat

Un alt loc interesant de vizitat este statuia Maicii Domnului din Loreto, situata pe dealul dintre orasul Primosten si Marina Kremik. Va recomand sa mergeti acolo cu masina, deoarece drumul chiar daca nu este asfaltat este practicabil. Sau, puteti lasa masina undeva langa drumul D8 si puteti urca dealul pe jos. Dureaza aproximativ 20 de minute pentru a urca în varful dealului.

primosten - our lady of loretto


Pe lângă vizitarea statuii, puteți avea o frumoasă vedere panoramică a peninsulei din vârful dealului. Puteți bea băutura preferată într-un mic cafe-bar situat chiar lângă statuie.

primosten - our lady of loretto view

Una dintre plajele din Primosten, Mala Raduča, a fost chiar menționată pe lista primelor 10 plaje din Croația, asa ca e inca un motiv bun sa ajungeti aici.

Ne-a placut atat de mult aici incat am revenit cateva zile mai tarziu, dupa vizita la parcul national Krka 🙂