Impresii, circuite, sfaturi din vacante

Bahrain | Tara insulara

Bahrain a fost urmatoarea destinatie dupa Dubai si Abu Dhabi, si eram curiosi de experienta ce ne va fi rezervata. Si sincer, a fost o surpriza foarte placuta, cu exceptia traficului absolut infernal.

Regat insular, Bahrainul are o suprafata de doar 700 km patrati si circa 1, 5 milioane de locuitori, procentul de 40% reprezentand arabi, restul expati, Asia de Sud est fiind bine reprezentata. Ca resurse de petrol sta extraordinar de bine raportat la suprafata sa, iar valoarea petrolului din subsol inca neextras este estimat la peste 1000 de miliarde de dolari . Bahrain-ul este condus de rege prin monarhie ereditara.

bahrain_-_al_fateh_mosque4

Orasul Manama, capitala, este fireste cel mai mare oras al tarii si… singurul. Dintr-un anume punct de vedere, celelalte orasele au sub 50. 000 locuitori, Manama adunand aproape 1 milion de oameni. Orasul a cunoscut o ampla dezvoltare, dar intr-un ritm mai lent decat Dubai sau Abu-Dhabi. Ghida, grecoaica de origine, ne povesteste ca regele gestioneaza mult mai atent resursele si nu face risipa ca in Dubai. Ca sa aiba legaturi terestre cu continentul a construit un pod de 25 de km prin mare care are si cale rutiera si feroviara si face legatura cu Arabia Saudita. Insa daca se astepta ca marfurile sa fie principalele tranzitate pe pod, iata ca multe persoane intra in Bahrain in scop turistic.

bahrain - manama

In Arabia Saudita femeile au foarte putine drepturi, printre cele mai groaznice restrictii amintesc ca nu au voie sa aiba carnet auto, implicit sa nu conduca, si…nu au voie la shopping singure. De aceea, in fiecare vineri seara 40. 000 de masini urca pe pod din Arabia Saudita, trece femeia la volan si vine in Bahrain pana duminica unde se distreaza conducand si facand shopping la liber. Ghida afirma ca pentru locuiorii Bahrainului week-endul este cel mai obositor, mereu orasul se blocheaza de masini, iar ei mai mult stau in casa, neputand sa se relaxeze afara. Situatia convine mai ales orasului Manama care incaseaza o gramada de bani de la sauditi.

bahrain_-_manama1

Orasul este construit in unghiuri drepte, se vede ca totul este nou. Se incearca si inverzirea lui prin irigatii, dar mai putin ca in alte parti. Desi Bahrain-ul nu are nici un rau, nu duce lipsa, spre deosebire de celelalte tari din jur de apa potabila, adica apa dulce. La varsarea in Gloful Persic, Tigru si Eufrat formeaza o delta comuna prin care intra in golf o cantitate foarte mare de apa dulce. Curentii golfului duc apa dulce direct in tarmul nord-vestic al Bahrain-ului, iar tarmul opus este scaldat de apa sarata. De aceea mai este numita si insula celor doua mari.

bahrain - world trade center

Prima oprire a fost in centrul financiar al orasului Manama. Reprezentativi pentru Manama sunt doi zgarie nori triunghiulari uniti prin trei culoare pe care au fost montate trei elice pentru energie eoliana: World Trade Center. Au fost construite de o echipa de specialisti din Danemarca. Cele mai mari probleme, le-au avut fireste la montatul elicelor imense.

bahrain_-_manama3

Palele acestora sunt mai cat trei-patru etaje. Cele trei elice asigura partial energia necesara functionarii World Trade Center pe tot parcursul anului. In rest, mai sunt cateva cladiri inalte, dar nu foarte spectaculoase, se vede ca regele este chibzuit cu cheltuirea banilor.

bahrain - camel farm

De aici, mergem spre ferma de camile de curse ce are 450 de exemplare de camile de curse, unele valorand pana la 1 milion de dolari. Este detinuta de familia regala, de unchiul actualului rege mai precis. Langa ferma este o padurice de palmieri la umbra carora se cultiva ceva gen salata, probabil pentru camile.

bahrain_-_camel_farm2

Nu puteam rata vizita la moschee,care este foarte frumoasa , dar venind din Abu Dhabi era greu sa ne mai impresioneze.

bahrain - al fateh mosque1

Moscheea Al-Fateh este una dintre cele mai mari moschei din lume, cu o suprafata de 6.500 de metri patrati si cu capacitatea de a gazdui peste 7.000 de vizitatori la un moment dat. Moscheea a fost construita de regretatul seic Isa bin Salman Al Khalifa in 1987 si a primit numele de Ahmed Al Fateh. In 2006, Al-Fateh a devenit site-ul Bibliotecii Nationale a Bahrainului.

bahrain - al fateh mosque

Moscheea este cel mai mare lacas de cult din Bahrain. Este situat langa autostrada Al Fateh din Juffair, care este un cartier suburban din Manama. Cupola imensa construita in varful Moscheii Al-Fateh este construita in intregime din fibra de sticla.

Cu o greutate de peste 60 tone, cupola este in prezent cea mai mare cupola din fibra de sticla din lume. Marmura folosita in podele este italiana, iar candelabrul este din Austria. Usile sunt din lemn de tec din India. De-a lungul moscheii sunt scrise caligrafii intr-un tip de stil foarte vechi numit Bahrain.

bahrain_-_al_fateh_mosque3

Biblioteca Centrului Islamic Ahmed Al-Fateh are in jur de 7.000 de carti, unele vechi de peste 100 de ani sau mai mult. Acestea includ copii ale cartilor invataturii profetului Muhammad sau ceea ce se numeste cartile lui Hadith, Enciclopedia Globala Araba, Enciclopedia Jurisprudentei Islamice, jurnalele Al-Azhar, care au fost tiparite cu mai bine de o suta de ani in urma, ca precum si numeroase periodice si reviste.

bahrain_-_al_fateh_mosque2

Pe langa toate aceste atractii turistice, mai trebuie mentionat ca in Bahrain exista circuitul de formula 1, etapa de campionat mondial, dar acesta se vizita in alta excursie. Totodata, influentele americane sunt foarte puternice, de la lanturi de restaurante/fast-food, la lanturi hoteliere si chiar o baza militara care e de fapt un mini-oras construit in interiorul capitalei si legat de port printr-o pasarela supraterana peste autostrada.

bahrain_-_manama_souq

Ultima oprire a fost la piata lor traditionala, situata in centrul orasului, in care negustorii incercau sa isi vanda produsele care variau intre suveniruri, condimente, sticlarie sau tesaturi.

Este interesant sa descoperi traditii si obiceiuri care se regasesc in aceasta piata veche inconjurata de cladiri moderne proaspat construite.

bahrain_-_manama_souq1

Ghida ne-a povestit fascinanta viata a celor care cautau perle, cum se scufundau, cum plecau in expeditii si cat de complicat era sa gaseasca pretioasele bijuterii. Un diver bun facea maxim 18-20 de scufundari pe zi, fara echipament performant sau util, ci pur si simplu cu un saculet la gat.

Seara se apropia asa ca ne-am intors in port, pe un trafic infernal si cu circulatia efectiv blocata. Pana si banda de urgenta era blocata de “descurcareti” ce incercau sa fenteze coloana de masini. Maine, Doha ne astepta …. 🙂

2 Comments

  1. Raluca Zaharia

    Ma bucur ca v-a placut in Bahrain. As vrea doar sa fac doar o remarca la Arabia Saudita: femeile acum pot coduce, nu mai este program separat de shoppjng si nici locuri separate de stat in restaurant. Chiar si vizele de turist pt Europeni se pot obtine pe loc.

    • TuristInFamilie

      Multumesc de precizare….. se pare ca ce ne spuneau localnicii nu e cea mai actualizata informatie:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *