Pandemia ne-a bulversat planurile de vacanta asa ca dupa Croatia, Egiptul a fost urmatoarea vacanta. Am lasat iarna prelungita din tara si ne-am bucurat de o vara plina in insorita tara africana.

Conditii de calatorie in Egipt

E nevoie de test Covid realizat cu maxim 72 de ore inainte de aterizarea in aeroportul din Egipt si de o declaratie medicala, care se completeaza la aeroport. Si de pasapoarte valabile cu minim 6 luni inainte de data expirarii .

egipt - valea regilor1

De precizat ca test Covid se poate face si direct pe aeroport la aterizare si este mult mai ieftin decat la noi. Testul PCR trebuie sa aiba stampila, data si ora recoltarii si sa fie tradus in limba engleza. Nu e nevoie de original dar sa fie un print lizibil.

egipt - nil river

Cum este vremea in Hurghada?

Noi am prins temperaturi intre 19 si 38 de grade, apa marii are 24-25 de grade, este perfecta, noptile sunt calde, ideale pentru plimbari nocturne. Am avut parte si de 2 zile cu vant dar am facut plaja, a fost numai bine. In afara celor 2 zile, temperaturile au fost constant intre minime de 20 grade si maxime de 32 . Cred ca pe masura ce inaintam in aprilie, zona mea de confort termic se reduce pe masura ce e tot mai cald, de aceea cred ca temperaturile ideale pentru vizitat sunt in prima parte din aprilie, poate chiar pana la sfarsitul lunii, si in toamna.

egipt - sentido mamlouk

Marea in Egipt

Plaja hotelului este cu nisip fin iar intrarea in mare este foarte lina . Exista si un ponton lung de aproximativ 200 de metri, unde apa este adanca, ideala si pentru snorkeling, coralii fiind prezenti chiar daca mai timid 🙂

egipt - sentido mamlouk1

Cazare si facilitati in Egipt

Cum nu avem elemente de comparatie, pot spune ca Hotel Sentido Mamlouk este o locatie curata, cu camere spatioase, noi avand un apartament cu 2 camere. Hotelul are mai multe piscine bine intretinute, dintre care una mare, cu apa incalzita , ideala aproape in orice temperatura ambientala. Pentru copii exista doua parcuri de joaca, un aquapark bine dotat , o piscina mai mica si un amfiteatru pentru spectacole . Spatiul exterior al hotelului era foarte bine intretinut, curat si bogat in plante. Tot in cadrul hotelului, sunt diferite agentii ce faciliteaza excursii pe mare, cu banana, parasailing, kite, surf, etc ce pot umple foarte usor o zi intreaga.

egipt - hurghada

Mancarea in Egipt

A fost in general buna, uneori surprinzator de buna insa nu este un loc pentru gurmanzi pretentiosi. Felurile de mancare se repeta in proportie ridicata si conditiile sunt in general sub hotelurile similare din Antalya. Restaurantele a la carte ofera o alternativa pentru seara, cu programare in avans (24h). Barurile de pe plaja si din cadrul complexului ofera alternative de hidratare.

egipt - cairo road

Conditii in pandemie in Egipt

Toti turistii care ajung in Egipt si se cazeaza in statiunile de la malul marii au un test Covid valabil. Dupa cazare, turistilor le este luata temperatura la intrarea in hotel si, uneori, la intrare la restaurant. Odata intrati in hotel, 99% dintre turisti nu poarta masca de protectie, exceptie facand staff-ul. Turistii sunt preponderenti din spatiul ex-sovietic si romani 🙂

egipt - karnak temple1

Internet in Egipt

Internetul wireless a fost surprinzator de bun aproape oriunde in complex, dar daca vreti sa mergeti la sigur si mai ales daca faceti excursii suplimentare in afara hotelului, recomand cumpararea unei cartele prepay din aeroport, unde cereti sa fie configurata, asta daca nu aveti cunostinte de limba egipteana. Noi am ales o cartela Orange cu 8,5 dolari avand 18Gb de trafic.

egipt - piramide2

Bani in Egipt

Se accepta aproape exclusiv cash, fiind putine locuri in care se poate plati cu card. Ei echivaleaza euro cu dolar, asa ca pretul e identic. Orientativ, un euro era echivalat in aprilie 2021 cu aproximativ 18-20 lire egiptene iar dolarul la 15-17 lire egiptene. Cel mai bine e sa aveti dolari si evident ca Revolut functioneaza. Aprope nicaieri nu este afisat un pret ci totul se negociaza si pretul este oferit in functie de client 🙂

Egipt - boat

Excursii optionale in Egipt

  1. Luxor

Spre Luxor se pleaca de obicei in jurul orei 5 AM si noi am optat pentru un tur privat cu masina rezervata doar pentru noi. Distanta se parcurge in aproximativ 3,5h cu o bucata de autostrada iar restul pe un drum bun dar plin de bumpere 🙂

egipt - karnak temple2

Sunt multe puncte de control si aproape fiecare pod este pazit de soldati inarmati.

Incepem cu templul Karnak , care este un complex de cult cu sali, obeliscuri si coloane cu capiteliu decorat cu flori de papirus si lotus . In curtea interioara e construit templul lui Seth, care impreuna cu peretele din sud formeaza Templu lui Ramses al III-lea.

egipt - karnak temple3

Sala coloanelor are 134 coloane. Pe malul de vest sunt mormintele: clericilor, nobililor, copiilor si sotiilor faraonilor… La intrare, templul e marginit de statuile zeului Amon, cu cap de berbec si pazit de Sfinxul cu cap de leu. Nu puteam rata statuia zeului Hebes (Scarabeul), zeu aducator de bogatie si noroc.

egipt - karnak temple

Plecam spre Valea Regilor, cu o scurta oprire la Colosii lui Memnon, aceste 2 vestigii fiind tot ce a mai ramas din intrarea intr-un templu funerar a lui Amenhotep III.

egipt - colosii lui memnon

Valea Regilor, un tinut nisipos, inconjurat de stanci inalte, care inca continua sa adaposteasca, morminte a caror taina inca e necunoscuta.

Pana azi au fost gasite 62 morminte- unele de pe munti, mai greu de lucrat la ele, nu sunt deschise turistilor.

egipt - ramses III

In ordinea descoperirii, primul mormant a fost al lui Ramses VII (inca din perioada greco-romana), iar ultimul a lui Tutanchamon, singurul mormant gasit intact de Howard Carter, in 1922, dupa ce isi cheltuise toata averea.

egipt - valea regilor2

Am vizitat 3 dintre morminte, toate impresionante, inainte de a pleca spre ultima oprire, Templul Reginei Hatshepsut. Aceasta a fost prima sotie (ca importanta) a lui Tuthmosis al II-lea, amandoi fiind copii lui Tuthmosis I-ul, de la mame diferite. La moartea sotului, Hatshepsut nu recunoaste dreptul la tron a fiului lui Tuthmosis al II-lea de la cea de a doua sotie, cel ce avea sa fie Tuthmosis al III-lea, si se auto-proclama faraon.

egipt - Hatshepsut temple

Intr-o perioada in care femeile nu aveau dreptul la pozitii inalte, Hatshepsut isi pune o barba falsa pentru a fi acceptata de supusii sai. Dar cei 20 de ani de domnie a ei au fost o perioada de inflorire a Egiptului, fara razboaie, dar cu multe constructii deosebite si relatii comerciale in toata lumea cunoscuta. Este recunoscuta ca „prima dintre cele mai importante, puternice femei din istorie”.

egipt - Hatshepsut temple1

La moartea ei urmeaza la tron Tuthmosis al III-lea care, drept razbunare ca a fost tinut departe de tron, ii distruge toate statuile, obeliscurile si alte constructii si ii sterge numele din toate inscrisurile.

egipt - valea regilor

Templul pe care il vizitam este sapat in versantul spre Nil a masivului muntos ce delimiteaza la sud Valea Regilor, sub aceiasi piramida naturala ca si valea. Autocarul ne lasa intr-o parcare la circa 600 m de templu, iar alte vehicule mini-car ne duc inca circa 400 m. Pe versantii din lateralele templului se gasesc o multime de goluri ce dovedesc multiplele excavatii din decursul timpului. Templul este realizat pe trei nivele, ce acopera o inaltime de circa 30 m. Accesul intre nivele se face pe niste rampe cu o inclinare relativ mica, astfel ca templul se intinde pe mai bine de 200 m lungime.

2. Cairo

Pleacarea se face in jurul orei 2 AM, distanta fiind parcursa cam in 5,5h cu masina, dupa multe puncte de control dar si o autostrada impecabila, cu 5 benzi pe sens pe ultimii 100 km.

egipt - st george chruch cairo

Incepem vizita in cartierul crestin din Cairo cu biserica Sf Gheorghe, biserica suspendata si singura sinagoga din oras. Se spune ca familia sfanta a stat 3 luni in aceasta capela asa ca a devenit loc de pelerinaj pentru crestini.

egipt - biserica suspendata cairo

Dupa un pranz cu vedere spre priamide, ne apropiem de ele sa le vizitam 🙂

Piramidele din Giza, complex de monumente antice, se numara printre cele mai cunoscute piramide din antichitate, ele fiind considerate una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.

egipt - piramide1

Piramidele sunt situate la vest de Valea Nilului si cca. 8 km sud-vest de orasul Giza si 18 km de Cairo, capitala moderna a Egiptului. Se crede ca cladirile au fost create in Imparatia veche a Egiptului Antic, in timpul domniei dinastiei IV-VI (secolul XXVI – XXIII i.Hr.).

egipt - piramide

Piramidele din Giza sunt alcatuite din Marea Piramida din Giza (cunoscuta si sub denumirea de Piramida din Keops sau si construita in jurul anului 2580 – circa 2560 i.Hr.), oarecum mai mica, Piramida lui Khafra (sau Kephren) la cateva sute de metri spre sud -vest si, relativ modesta, Piramida Menkaura (sau Mykerinos) la cateva sute de metri mai departe spre sud-vest.

egipt - sfinx

Marele Sfinx se afla pe partea de est a complexului. Consensul actual printre egiptologi este ca capul Marelui Sfinx este cel al lui Khafra. Impreuna cu aceste monumente majore exista un numar de edificii satelit mai mici, cunoscute ca piramidele “regine”.

3. Paradise Island

O plimbare de aproximativ 45 de minute ne-a adus pe insula, care e plina de barci cu turisti si o plaja cu nisip alb si apa in genul celor din Caraibe.

egipt - paradise island

Dupa cateva ore de plaja si baie, am inceput sesiunile de snorkelling in 2 zone de corali care au facut experienta deosebita. Desi am mai facut asta si in Mexic sau Caraibe, Marea Rosie isi pastreaza reputatia cand vine vorba de snorkelling 🙂

Cateva sarituri de pe barca nu puteau sa lipseasca din meniu 🙂

Pe langa cele facute de noi, oferta e bogata in Egipt si pentru multe gusturi de la safari cu ATV, scuba, submarin, sau banana, pe care noi am testat-o de cateva ori in Hurghada. Nu uitati ca orice pret se negociaza la sange !

egipt - nil

Legat de excursii, operatorii locali au preturi foarte bune decat agentiile ce opereaza sejururile si exista in Hurghada multi ghizi vorbitori de limba romana. Afluenta turistilor romani face ca multi ghizi sa invete pe cont propriu limba romana pentru a se distinge in fata turistilor 🙂

Concluzie si feeling

Vacanta in Hurghada a avut un vibe minunat, amintind de vremurile dinainte de Covid. Daca ar fi recomand cand sa mergeti in Egipt as spune lunile martie, aprilie, octombrie sau noiembrie. Chiar daca seara vine mai devreme, gen ora 18, temperaturile sunt placute si optiunile de divertisment destul de bogate.