Marea Mediterana ofera prilejul planuirii unor croaziere ce pot fi la indemana multora datorita legaturilor bune dintre porturile de plecare si marile orase din Romania. Desi principiul selectiei cabinelor este oarecum general valabil oriunde ati calatori intr-o croaziera, am optat sa fac referire la croazierele noastre petrecute in Marea Mediterana. Acest articol vine cu completari la articolul publicat recent si intregeste imaginea vaselor de croaziera.

De ce e bine sa ne documentam despre cabinele de la bordul navei

Alegerea cabinei pentru croaziera in Marea Mediterana  (si nu numai) , reprezinta un element important al oricarei excursii asa ca imi propun in randurile ce urmeaza sa incerc sa sintetizez in linii mari esenta pentru oricine e interesat de o experienta intr-o croaziera.

Marea Mediterana - MSC fantasia plan

Desigur ca o mare parte din aceste detalii pot fi furnizate si de consultantul de turism cu care colaborati dar e bine sa va formati o imagine de ansamblu pentru fiecare tip de cabina de pe orice vas de croaziera.

De ce e totusi important sa cunoastem aceste aspecte ? Alegerea cabinei influenteaza atat bugetul alocat pentru croaziera, comfortul dar si pentru ca e bine sa stiti exact in ceea ce este important sa investiti bani si care sunt detaliile care pot fi fara probleme neglijate. Poate sunteti o persoana care nu s-ar simtiti niciodata bine intr-o cabina fara balcon, insa va ganditi sa economisiti bani si sa testati o cabina interna, ceea ce poate v-ar afecta calitatea urmatoarei croaziere. Poate insa sunteti o persoana care s-a simtit perfect intr-o cabina interna, insa pana acum nu a indraznit sa-si ia o cabina cu priveliste spre mare.

Tipuri de cabine de la bordul navelor de croaziera din Marea Mediterana (si nu numai):

CABINA INTERIOARA

Cabinele interioare va ofera cel mai accesibil mod de a calatori, mai ales din punct de vedere al bugetului pentru ca sunt cele mai ieftine. Exista multe discutii controverse si prejudecati in ceea ce priveste cabinele interne. Probabil cea mai mare prejudecata este data de ideea ca inauntrul lor va veti simti prinsi intr-o cutie din cauza ca nu are surse naturale de lumina. Acesta este doar un mit, din punctul meu de vedere pentru ca ele sunt gandite pana in cel mai mic detaliu iar luminile sunt unul dintre cele mai importante aspecte. De asemenea multe dintre cabine au pozitionate tablouri sau alte obiecte de decor in zona unde ar trebui sa se afle ferestrele, astfel incat lipsa lor chiar nu este evidenta.

Trebuie sa tineti cont si de faptul ca marea majoritate a timpului sunteti fie in excursii la tarm, cand nava e ancorata in port, fie la masa sau facand diferite activitati la bord.

Experienta noastra personala ne-a demonstrat ca efectiv cabina o foloseam doar seara, dupa ora 21-22 cand ne retrageam la somn , iar restul zilei o petreceam i nafara ei.

Marea Mediterana - cabina interioara

Caracteristici:

  • Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand alegeti o cabina interioara este suprafata acesteia. Orice cabina mai mica de 13 mp ar putea fi prea inghesuita. Daca veti calatori impreuna cu copii, atunci o cabina interioara ar putea fi incomoda.
  • Cabinele interne nu sunt dotate cu un sofa extensibil si singurul mod de a acomoda mai mult de 2 persoane, sunt paturile suspendate, ceea ce pentru copii e distractiv dar si practic
  • In ceea ce priveste pozitionarea cabinei pe nava, fiindca deschiderea spre mare nu conteaza, puteti sa achizitionati orice subcategorie de cabina interna. Daca sunteti sensibili la zgomot, asigurati-va ca alegeti o cabina care sa nu fie pozitionata in apropierea lifturilor sau deasupra spatiilor publice precum discoteca sau restaurantul. Nu toata lumea aude zgomote prin peretii cabinei, fiindca puntile sunt bine izolate, dar daca aveti auzul sensibil, acestea sunt aspecte pe care trebuie sa le luati in considerare.
  • Daca e sa alegeti locatia, incercati sa gasiti o pozitionare pe puntile superioare si cat mai aproape de partea din fata a navei pentru ca motoarele sunt plasate in spate iar orice eventual zgomot sau vibratie ar fi anulate

Concluzii

Daca doriti sa faceti mari economii, o cabina interna este alegerea ideala. In ceea ce priveste alegerea unui tip de cabina interna, daca nu aveti probleme de mobilitate sau un somn foarte usor, puteti sa optati pentru cea mai ieftina varianta fara retineri. Cu toate ca o cabina interna se afla pe o punte inferioara sau una superioara, in interior ele vor fi identice, si neavand priveliste pe mare nu va conta unde sunt pozitionate daca zgomotul sau eventuale mici vibratii nu sunt importante pentru voi.

CABINELE CU FEREASTRA

Cabinele cu Fereastra (sau hublou) va ofera o varianta intermediara intre cabinele interne si cele cu balcon. Dimensiunea lor este mai mare decat cea a cabinelor interne si va ofera avantajul extraordinar al vederii spre mare sau ocean. Cabinele cu fereastra sunt in cele mai multe cazuri pozitionate pe puntile inferioare ale navelor – sub puntea cu navele de salvare – fiindca de deasupra lor incep cabinele cu balcon.

Personal, prefer sa aleg fie o cabina interioara fie una cu balcon pentru ca cele cu fereastra/hublou au un pret intermediar dar nu ofera aproape nimic in plus fata de cele interioare mai ales ca pozitionare si nici nu sunt aproape de cele cu balcon ca facilitati.

Marea Mediterana - MSC fantasia balcony

Caracteristici:

  • Multe cabine cu fereastra au si un sofa extensibil care este destul de practic pentru familii cu copii.
  • Anumite cabine cu fereastra pot avea vederea restrictionata sau complet obturata de barcile de salvare.
  • Dat fiind faptul ca ele se afla pe puntile inferioare ale navelor, persoanele cu auz sensibil, ar putea fi deranjati de vibratiile motorului, mai ales daca au o cabina pozitionata in spatele navei.
  • Nu toate cabinele cu vedere spre mare au fereastra. Exista unele tipuri de cabine externe care sunt prevazute cu hublouri. Nici ferestrele si hublourile nu pot fi deschise.

Concluzii

Pentru acei pasageri care isi doresc o cabina cu priveliste spre mare sau chiar si spre interiorul navei, dar considera ca pretul unei cabine cu balcon nu merita platit, fiindca probabil nu petrec prea mult timp in cabina sau doresc sa economiseasca banii pentru altceva, cabinele cu fereastra sunt alternativa perfecta. Ele sunt mult mai incapatoare decat cabinele interne si va ofera avantajul unei surse externe de lumina.

CABINELE CU BALCON

Cabinele cu balcon reprezinta cea mai buna alegere cu exceptia suitelor evident, pentru ca iti ofera sansa unor apusuri sau rasarituri admirate din intimitatea cabinei si nu de pe punte . Sigur, si preturile sunt cele mai ridicate fata de celelalte variante prezentate, uneori chiar de 100% in plus fata de cele interioare, desi , de cele mai multe ori pretul variaza intre 30-70% in plus la cabinele cu balcon fata de cele interioare.

Marea Mediterana - MSC fantasia balcony

Caracteristici:

  • Cabinele cu balcon pozitionate in spatele navei va ofera o priveliste completa atat spre locul pe care il lasati in urma, cat si spre tot ceea ce se afla in stanga si in dreapta navei. Acest tip de cabine, poarta in cele mai multe cazuri denumirea de Balcon Panoramic;
  • Cabinele pozitionate in zona din mijloc a navei sunt de obicei mai scumpe decat cele pozitionate inspre pupa sau prora. Acest lucru este determinat de ideea ca o cabina central pozitionata ofera un parcurs mai scurt si facil spre facilitatile navei precum piscine, restaurante, teatru, baruri etc;

Concluzii

Cabinele cu balcon sunt mereu recomandarea noastra pentru croaziere cu itinerarii gen Caraibe, Marea Mediterana sau Fiordurile Scandinave (impresii aici) intrucat va ofera posibilitatea de a va bucura de peisajele incredibile prin care navigati in fiecare minut al croaziera fara a trebui sa iesiti pe punte. Ele sunt de asemenea ideale pentru pasagerii care fumeaza (atentie insa, ca nu toate liniile de croaziera permit fumatul la bord) fiindca va dau posibilitatea de a aerisi cabina. Indiferent de motivul care sta in spatele deciziei dumneavoastra nu veti regreta ca ati ales o cabina cu balcon intrucat acestea sunt cabinele care va ofera cel mai mult spatiu si cele mai bune privelisti.