Aparitia companiilor aeriene low-cost, a atras cu sine si o mare popularitate pentru asa-numitele city break-uri , vacante scurte, de cateva zile in jurul unui weekend, pentru descoperirea unui oras sau a unei regiuni mai mici. Avand aeroportul din Cluj-Napoca ca baza de plecare si diversitatea curselor aeriene low cost, nu puteam rata ocazia de a vizita cateva orase cunoscute , in niste city break-uri , cum ar fi Paris (vezi impresii aici), Barcelona (vezi impresii aici) sau Londra (vezi impresii aici).
Asadar, inainte de a-ti planifica un city break, e bine sa tii cont de cateva sugestii si sfaturi.
Cand sa mergi ?
Evident ca intrebarea principala e high season vs low season. Nu cred ca exista un raspuns corect pentru ca ambele sezoane au avantajele si dezavantajele lor. In high season, beneficiezi de :
- Temperatura potrivita
- Agitatia specifica regiunii/orasului
- Atmosfera excelenta
- Preturi mai ridicate la avion, cazare si orice consumi
Daca nu ai un buget foarte mare si daca iti plac locurile mai putin aglomerate in care tu pari singurul turist gata sa descopere secretele acelei destinatii, city break-ul in low season este perfect pentru tine! E mult mai ieftin si mai putin zgomotos! Asigura-te, insa, ca vremea va fi prielnica pentru ca altfel vei sfarsi in camera de hotel si cu siguranta nu asta e ceea ce ti-ai dorit!
Nu uita nici de sarbatorile legale ce pot prilejui unele vacante in care “consumati” mai putine zile de concediu mai ales daca daca pot fi usor legate de un weekend.
City break “all inclusive” vs city break organizat pe cont propriu
Prima varianta se refera la varianta de a-ti achizitiona city breakul direct de la o agentie. Sa recunoastem ca e mult mai eficient, rapid si comod sa cumperi dintr-un singur loc un bilet care sa includa atat transportul, cazarea, ghid, cat si micul-dejun, in unele cazuri. Eu personal prefer a doua varianta ceea ce inseamna ca trebuie sa duci la un alt nivel etapa aceea de “research”. Zboruri ieftine, cazare la fel, inchiriere masina – aici sunt mai multe aspecte de care trebuie sa ai grija.
Daca vrei sa mergi pe cont propriu, as recomanda cam urmatorii pasi:
Fa-ti o lista de destinatii pe care chiar ti le doresti sa le vezi. Fie le-ai vazut mai de mult si vrei sa le revezi, fie nu le-ai vazut vreodata, e bine sa ai o lista mai larga si eventual sortata pe prioritati din care sa alegi. Asta te va ajuta sa fii flexibil, pentru a gasi un bilet la un pret bun oferit de companiile aeriene. Asa poti incepe sa verifici preturile, sa urmaresti promotiile si sigur vei gasi un pret bun.
De asemenea, uita-te la orarul de zbor. Poate nu vrei sa pleci cu un zbor care pleaca vineri la pranz si ajunge la sfarsitul dupa-amiezii si sa te intorci duminica la 10 dimineata. Poate e bine sa dai mai multi bani, sa iei bilete de avion un pic mai scumpe, dar sa ai 3 zile pline in locatia respectiva.
Apoi, cauta cazare. Am experimentat si cazari ultra centrale si periferice si am ajuns la concluzia ca timpul si banii cheltuiti pe mijloacele de transport fac cazarile centrale cea mai buna varianta. Plus ca in centru, ai in apropiere mare parte din atractiile turistice de obicei. Daca totusi sunt preturi prea mari, incearca sa stai undeva cat mai aproape de o statie de transport in comun. Verifica, de asemenea, pe ce linie de metrou este pentru ca nu vrei sa schimbi de vreo doua ori metroul si nici sa fie la 10 – 15 de statii de zona de interes (asta, in cazul oraselor mari, ca Londra, Paris, etc). As recomanda sa cauti un hotel cu micul dejun inclus, sa ai un start in forta dimineata desi uneori farmecul de a avea un mic dejun pe marginea Senei in Paris poate fi o alternative foarte atragatoare.
Cumpara sau creeaza-ti tu un mic ghid de calatorie
Pentru a-ti optimiza timpul in city-break si a-l dedica explorarii locatiei respective, vorbeste cu prietenii care au mai fost inainte acolo, cauta pe net inainte sau pur si simplu cumpara un mic ghid de calatorie pentru a sti ce sa bifezi in aceasta scurta vacanta.
Acest pas este si el important pentru ca te scuteste de mult timp pierdut. Sunt orase in care obiectivele turistice sunt aproape unele de celelalte (cum e in Praga, Bratislava de exemplu), asa ca nu vei pierde mult pe drum, insa altele in care trebuie sa iti faci tu un plan dinainte. E bine sa ai in vedere:
- Costul intrarilor la obiective
- Orarul lor
- Locatia lor si cum poti ajunge cel mai usor
- Eventuale reduceri oferite de anumite city pass-uri sau zile din saptamana/luna cu intrare gratuita
- In foarte multe orase europene, exista asa-numitele „free tours”. Te duci la ora X in locul indicat si acolo un ghid (de cele mai multe ori, foarte simpatic) te plimba pe jos prin diverse locuri din oras, spunandu-ti diverse povesti – de cele mai multe ori, iti va spune si despre istoria orasului, a locurilor vizitate. Costul reprezinta un bacsis oferit dar de cele mai multe ori e nevoie de rezervare in prealabil.
- Studiaza optiunea de City pass-uri– in marea majoritate a oraselor europene, exista un city pass. Dai o suma de bani, ai intrare gratuita la diverse obiective turistice sau discounturi, de cele mai multe ori gratuitate pe reteaua de transport in comun, discounturi sau bonusuri la restaurante, magazine etc. Noi am folosit in Barcelona (pagina oficiala) si Oslo (vezi impresii aici).
Bani – marea majoritate a tarilor unde ati putea ajunge in city break folosesc moneda euro ca moneda nationala sau acceptata. De obicei, cand plec in city break-uri in localitati din zona euro iau niste euro cu mine si platesc de cele mai multe ori cu cardul. Urmareste-ti tranzactiile de pe card la intoarcere pentru a evita suprizele.
Bagaje – De cele mai multe ori, la city break , daca zbori cu un low cost, ai inclus in bilet un bagaj de mana, nu de cala. Ar fi bine sa intrebi sau sa verifici tu pe site-ul agentiei cu care zbori toate detaliile necesare. De cele mai multe ori, la bagajul de mana intra un troller sau geanta mai mare cu dimensiuni fixe si o geanta mai mica (geanta de umar, geanta de laptop etc.). Dupa ce te asiguri ca esti ok in privinta dimensiunilor, ia cu tine doar ce este strictul necesar si haine comode. Nu uita nici de aspectul “obiecte interzise” asa ca verifica care iti sunt interdictiile si in acest sens (in general nu sunt permise obiectele ascutite – aparate si lame de ras, andrele, forfecuta, seringa, cutit – recipientele cu lichid mai mari de 100 ml etc. ).
Incearca mancarea traditionala
Oricat de pretentios ai fi, tot trebuie sa gasesti ceva si pe placul tau din bucataria locala. Experienta de a fi savurat delicioasele preparate traditionale ale locului e unica.
Nu fi stresat de timp!
Fiecare persoana are ritmul ei. Daca te duci insotit, incearca sa-ti ajustezi acest ritm, astfel incat toata lumea sa fie multumita! De ce spunem asta? Mai presus de a vizita toate atractiile turistice sta modul in care va simtiti acolo. Nu te gandi ca ai la dispozitie doar cateva zile! Nu te gandi ca trebuie neaparat sa vezi 10 locuri pe zi daca resursele nu va permite asta! Mai bine fa un pas in spate si bucura-te din plin de acest city break binemeritat!
Salutare! multumesc pentru sfaturi, m-ai ajutat sa imi creez un planificator de iesiri:) un to do list mai bine zis.
Sarbatori fericite!